Groepenkasten - ervaringen met

Mverduyn

  • #1
Goedemorgen,
mijn groepenkast is aan vervanging toe. Gelijk laat ik hem verzwaren ivm inductiekoken en ga over op 3-fasen krachtstroom. Het huidige 1-fase is nml (bijna) uit zijn jasje gegroeid. Vraagje, ik heb een nieuwe groepenkast nodig. De electricien boodt een erg dure aan. Ik vergelijk en zie dat er veel aanbieders van groepenkasten zijn. Als de functionaliteiten vd groepenkasten hetzelfde zijn, zijn er dan toch verschillen? Allemaal Kema gekeurd. En ja, een electricien heeft zijn voorkeurmodel.
Bedankt voor jullie meningen/ervaringen.
Groet, Marcel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ze verschillen vooral in bouwkwaliteit.
Kema geeft alleen aan dat ze veilig zijn maar niet hoe lang ze mee gaan.
Niet hoe makkelijk ze te monteren zijn.
Niet welke uitbreidingen er voor zijn om het aan te passen aan de situatie enz
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik vergelijk het altijd met auto's
Alle auto's hebben wielen, een motor, een stuur en deuren, zijn goedgekeurd voor gebruik op de Nederlandse weg en met elke kun je rijden van A naar B maar toch kost de een goed €14.000 en de ander € 50.000
20221115_185626.jpg

dit is de schade van een iemand die "slechts" een reekalfje van goed 10 Kg voor de auto kreeg met 80 Km per uur
20221115_183354.jpg


Dit de schade na een aanrijding te hebben gehad met een wild varken van 130Kg (een volwassen mannetjes varken)
De 1e auto werd total loss verklaard de 2e werd voor ruim 12.000 euro weer gerepareerd.

Met meterkasten is het precies hetzelfde, ze werken beide, het comfort zal wat anders zijn maar alles voldoet aan de hedendaagse eisen alleen kan de 1e meterkast wat sneller gebreken vertonen terwijl de ander probleemloos 20 jaar meegaat en ook die blikseminslag of overspanning overleeft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kies bij voorkeur 1 van de renommeerde merken. Goedkoop is duurkoop, ondanks de keurmerken.
 

Sander 1972

  • #5
Elektricien, is bij u geweest om te kijken welke kast u nodig heeft en wat voor ruimte er is.
Is vervolgens thuis aan het rekenen gegaan, en heeft voor u een passende kast samen gesteld. Is daar een uur of wat mee bezig geweest, heen en weer rijden kost ook geld, u wil garantie de beste man/vrouw wil graag ook brood op de plank. Dus daar zit het prijs verschil tussen de webshop en zijn prijs.

Maar u wilt dubbeltje eerste rang, besteld zelf de kast en zoekt een ander om hem er in te hangen omdat de gene die langs is geweest bedankt voor u opdracht om er rotzooi in te zetten
 
  • Like
Waarderingen: Kees

Mverduyn

  • #6
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe. @Sander 1972 , zo is het niet. Mijn electricien en ik spelen open kaart, hij stuurt me een link en ik kan zelfs zelf de groepenkast bestellen. Fijn met hem te werken. Ik ben een leek op groepenkastengebied, ben niet vermogend en wil gewoon een degelijke groepenkast en het hoeft niet de Ferrari onder de groepenkasten te zijn. Ik mag geen merknamen noemen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Als de elektricien er zelf niet aan verdient is zijn advies dus onafhankelijk dus zou ik hem hier zeker in vertrouwen.

Verder laat je hem schijnbaar installeren, neem dan ook even in je berekening mee wat het zou kosten als er iets kapot gaat en hij moet langskomen om het te vervangen.

Ik weet niet wat het prijsverschil is, maar de laatste keer dat ik keek voor een nieuwe kast waren de meerkosten niet veel in vergelijking tot voorrijkosten + uurloon. Een langere levensduur verdien je dan makkelijk terug.
 

Hharbers

  • #8
Ik lees met interesse mee en wil topic niet kapen maar ik zit me toch wat af te vragen .

Er staat in bovenstaande reacties regelmatig dat kwaliteit zijn prijs heeft en een duurdere kast een langere levensduur heeft. In zijn algemeenheid is dat waar voor bijvoorbeeld iets waar je hele dag meer werkt kan ik me voorstellen dat het aan slijtage onderhevig is

Maar wat kan er aan een groepenkast slijten?
De kast is een kunststof behuizing met wat klemrails en de automaten worden er in gezet en als het goed is kom je er de komende 15 jaar niet meer aan.

Zien de ervaren elektriciens hier dit in praktijk ook werkelijk terug dat er goedkopere merken zijn die eerder versleten zijn (of meer storingen geven?)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ik ben bekend met een nieuwbouw appartementencomplex waar B-merk kasten zijn opgehangen. Een kleinschalig complex met 12 appartementen. Nog voor de oplevering waren er al een stuk of 10 automaten defect... De meeste door kortsluiting (ik wil niet weten wat de W-installateur daar allemaal uitvoerde), maar 2 stuks heb ik zelf "gesloopt" door ze uit te schakelen?? ze wilde daarna in ieder geval niet meer aan.

Ook heb ik al eens een klem kapot gedraaid in een poging deze netjes volgens voorschrift op moment vast te draaien.

Het maakt op mij in ieder geval geen al te beste indruk. Kun je dan wel op de correcte werking van bijvoorbeeld aardlekschakelaars vertrouwen?
 

Mverduyn

  • #10
Ja, het moet veiligheid bieden. Kema keur voor allemaal is in die zin misleidend . Daarom vind ik het zo lastig - ik zie namen als ABB-HAF, GACIA, SEP, Hager, etc langskomen. Voor dezelfde specificaties betaal ik bij een ervan Eur 1515 ex BTW (door electricien gesuggereerd), voor andere de helft of minder... Het zou ook jammer zijn als de installateur met een waardeloze groepenkast 10 keer zo lang met de installatie bezig is...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Een beetje rondshoppen loont ook, je kunt de A-merken ook wel goedkoper vinden.

Voor €1500 aan materiaal zal het wel een behoorlijk grote kast zijn? Ook met een A-merk red je het doorgaans wel met de helft voor een bovengemiddeld grote woning.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Als je alle componenten los koopt ben je waarschijnlijk een stuk duurder uit dan wanneer je een voorgeïnstalleerde kast koopt (met eventueel een paar extra groepen los in je winkelmandje).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Hharbers schreef:
Maar wat kan er aan een groepenkast slijten?
De kast is een kunststof behuizing met wat klemrails en de automaten worden er in gezet en als het goed is kom je er de komende 15 jaar niet meer aan.
Wat ik mee maak is dat het bij sommigen gewoon probleemloos werkt en meestal zijn dat huizen zonder al te veel bijzondere apparatuur.
Anders wordt het met een woning waar een hobbyist woont met flink wat gereedschap en andere apparatuur waar de automaten regelmatig op hun maximum getest worden. Dan zie je automaten die al bij een veel lagere stroom uitvallen, aardleks die bij elk piekje al trippen enz. maar ook automaten die flink warm worden als er een poos 16A gebruikt wordt.
Afbrekende zaken of spullen die je stuk draait heb ik nog niet meegemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu