Onbelaste meting aan PV 12 panelen en 6 per string

Sennot

  • #1
Goedendag,

Wij hebben gisteren 12 zonnepanelen geplaatst (zonder optimizers oid, dus geen controle per paneel) en wel in 2 strings. Beide strings zijn voorzien van 6 panelen die 40 volt (per paneel) zouden moeten opwekken. De panelen liggen allemaal in dezelfde richting en onder dezelfde hoek (hellend dak 33graden). Nu is de omvormer in aantocht en heb ik dus niet kunnen plaatsen, zodoende heb ik de totale spanning per string gemeten en kom ik tot de volgende voltages: String 1 is 260 Volt en String 2 is 220 Volt. De omstandigheden zijn zoals gezegd 100% identiek en toch meet ik verschillende onbelaste voltages. Wat vinden jullie van deze bevindingen en is dit normaal of hebben jullie andere suggesties?


Bvd,

Ton
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een afwijking in openklemspanning van +/-10% lijkt me niet iets om je direct zorgen over te maken.

Heb je gisteren direct na het plaatsen gemeten? Dan is de instraling op beide strings misschien wel hetzelfde, maar de temperatuur van de panelen misschien niet (als 1 string al langer op het dak ligt). Je zou de meting nog eens opnieuw kunnen doen.
 

Sennot

  • #3
@XanderH, bedankt voor je reactie!

De string met het probleem ben ik gaan belasten met een ouderwetse 100W gloeilamp. Daarna ben ik het dak op geklommen en heb paneel voor paneel afgedekt dmv een kleed. Ik kwam er achter dat 1 paneel niet reageerde. De stekker van die bewuste paneel was met elkaar verbonden ipv een doorlussing aan de string. Hierdoor zaten er 5 i.d string ipv 6. Blijkbaar heb ik het paneel niet goed aangesloten ;s

Het probleem is opgelost na goede montage!

Mijn dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Mooi dat je het meteen gevonden hebt.

Ik hoop dat de stekkers van dat ene paneel dit overleefd hebben, met kortsluiten kun je flinke vonken trekken.
 

Datron

  • #5
@XanderH: Met slechts één paneel in sluiting valt dat wel mee. Daarbij gaat er amper stroom lopen bij een paneel in sluiting.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een paneel in sluiting laat ca 7A lopen.
Een string in sluiting komt op ca 7A.
Panelen zijn stroombronnen geen spanningsbronnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu