Problemen met tuinverlichting

Shanky

  • #1
Allereerst de situatie schets, ik heb in mijn tuin, naar waar ik tuinverlichting wilde hebbben grondkabel (met mantel) onder mijn (zo'n 60cm diep) in de grond lopen. Deze liggen elke 5 meter doorgelegd zodat ik daar een lamp kan plaatsen, in dit geval de LED Tuinlamp RGB+CCT 9W IP65 Zwart.

Ik heb een paar maanden een afgedopt eindstuk (met een zak erover in mijn tuin gehad).
Hier moest nog wat mee gebeuren, maar had ik niet direct zo bij de hand én geen tijd voor.

Nu begon zo'n 3 weken geleden mijn tuinverlichting op te spelen, stop sloeg eruit zodra ik deze op de schakelaar aanzette. Vond ik niet vreemd, ik dacht, dit ligt vast aan het afgedopte stukje, vocht o.i.d. De kabels van de schakelaar los gehaald, netjes in de kabeldoos afgedopt en gewacht tot ik eraan toe kwam dit te regelen.

Eindelijk kon ik dit paasweekend ermee bezig, ik denk, haal de zak eraf, kort de kabel in, sluit m'n lamp aan en probeer het weer. PATS, groep springt er weer af, erg vreemd.

Allereerst alle tot dan toe geïnstalleerde spotjes gecontroleerd, gekeken of er geen water in stond, dit was niet het geval, geen roest van binnen, niks.

Toen ben ik van achter naar voor de grond kabeldozen (i.d.d. met hars) gaan checken. Deze leken er allemaal goed bij te liggen.

Toen ben ik van achteren naar voor de kabels maar gaan losknippen, en verrekt de 3e van achteren knip ik los, probeer het weer aan te zetten, en plotseling werkt alles weer. Dan zal er vast was mis zijn van binnen.

Vervolgens ben ik bezig gegaan met de kabeldozen te vervangen, 3 nieuwe gehaald (au, die dingen zijn duur), alles aangesloten, getest, en géén probleem. Gisteravond rond 20:30 gevuld met hars, daarna om 22:00 de schakelaar weer aangezet, en de verlichting ging mooi aan. Om 02:00 vannacht nog even een keer of 10 de lampen aan en uit gezet om te proberen of alles het goed deed, het werkt allemaal perfect.

Vanochtend wilde ik de dozen weer netjes gaan ingraven, ik begon achterin, en werk dan naar voren. Na 2 dozen dacht ik, goh laat ze gewoon even aanzetten om m'n werk bij helder daglicht te aanschouwen. Ennnn PATS groep springt eruit. :shock: :(

Vervolgens heb ik de kabels op wel 20 of 30 verschillende manier geprobeerd te leggen/buien (zo stroef zijn die dingen) om te testen of daar misschien iets mis gaat. Maar het werkt niet.

Nu heb ik zelf geen flauw idee meer waar het aan kan liggen. Als de groep aangaat knipperen de lampen even, en gaan weer uit. Dit lijkt dus op kortsluiting, is er een manier, zonder dat ik de hele kabeldozen weer moet losknippen kan testen waar dit precies gebeurd? Of nog iets anders wat ik kan testen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als je een TDR meter hebt kan je zonder knippen wel uitvogelen waar het zit.

Controleer je armaturen nogmaals en anders word het weer knippen.

Dit is een van de redenen om lassen in armaturen te maken en niet ondergronds.
 

DSR9500

  • #3
Groep springt eruit, niet de aardlek.
Zet eens een nieuwe lamp erin.
 

Shanky

  • #4
Bedacht ik me ook pas net, dit had ik inderdaad niet vermeld.
Ik zei groep, maar aardlek springt eruit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Edit: ik zie dat een deel van de vraag ondertussen beantwoord is, laat het toch staan, de aardlekautomaat vraag blijft.

Voor de duidelijkheid:
Spring de zekering eruit of de aardlekschakelaar?
Uit je verhaal is het de zekering, maar ze worden nogal eens door elkaar gehaald.
Het kan ook een aardlekautomaat zijn, dan weet je het niet.

Ik zou beginnen met alles af te koppelen wat je makkelijk af kan koppelen, kijken of dat goed gaat en dan deel voor deel weer aansluiten.
Relatief weinig werk en zo sluit je veel uit.

ps. Ik gok dat het probleem niet in je dozen zit.
pps. een aardlek in een armatuur is vaak niet te zien, er hoeft geen vocht of beestjes te zijn, het kan gewoon kapot gaan zonder dat er iets te zien is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat toevallig kreeg vanmorgen ook al een storing van een klant binnen met de klacht dat er weer sluiting in de tuinverlichting zat.
Had de gehele week druk zijn tuin besproeid en nu klapte die groep er steeds uit en ook daar heeft de tuinman alles in de grond gegraven met als gevolg dat je je vierkant in de rondte kunt zoeken om dit te vinden.
Gelukkig heeft hij wel verschillende zones in zijn buiten verlichting zodat je telkens een deel af kunt koppelen.
Dus deze week de signaal injector er maar weer op om te kijken waar de kabel naar toe loopt waar dit keer de sluiting inzit. Probleem bij hem is dat de kabel onder bestrating door gaat, door, onder en langs bosjes en planten, er delen al afgekoppeld zijn waar nog wel spanning op staat en dat er ook nog eens niets van op tekening staat.
Tot op heden is het altijd nog geweest dat de sluiting in koppelingen zat of dat er armaturen sluiting maakten naar aarde.
 

Shanky

  • #7
Jackd,

Bovenste is de groep, ja ik moet het labeltje nog naar buitenverlichting veranderen :-)..
De onderste die omcirkeld is, slaat eruit.

 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zonder jouw verhaal verder te hebben gelezen en alleen jouw foto te hebben bekeken trek ik één conclusie.
Je hebt ergens in je tuingroep een lekstroom van fase naar aarde, of een lekstroom van nul naar aarde.
Bij een kortsluiting of overbelasting zal jouw automaat (bovenste omcirkelde schakelaar) eruit klappen.
Nu klapt jouw aardlek eruit bij het inschakelen van desbetreffende automaat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een foto geeft meteen zekerheid, altijd fijn.
Dat is een aardlekschakelaar.

Een aardlek is meestal niet te zien.
Hier een uitleg hoe je één en ander zou kunnen meten:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu