Aardlekproblemen met tuinverlichting!

Madmartinik

  • #1
Hoi iedereen,

Ik heb een 6 verschillende spatwaterdichte wcds aangelegd, waarvan 3 onder een vlonder. Hierop worden 2 vijverpompen en een ledverlichting aangesloten. Het spul is kortsluitvrij, heb ik getest met een boormachine. De verlichting en pompjes werken!

Om dit te schakelen heb ik een plastic kast gekocht en 6 enkelpolige schakelaars (tot 10A). Deze kast zit in een garage en wordt met een 220V-stekker op het normale net aangesloten. Daarmee kan ik iedere wcd apart uitschakelen. Op zich werkt dit goed, maar als ik alles uitzet dan gaat een poosje later de aardlek eruit!

Een van de schakelaars schakelt een vijverpomp en ledverlichting, deze heeft bij indienstname ook bij uitschakelen de aardlek eruit laten vliegen. Deze wcd had wat vocht, maar niet noemenswaardig.
Ik heb al de wcds onder de vlonder al gecontroleerd op vocht, uitgeblazen en ook IN een vuilniszak gelegd. Toch blijft de aardlekschakelaar eruit vliegen!

Wie heeft er tips of aandachtspunten voor mij?? Wat kan ik nog eens doen om dit toch aan de praat te houden?

groeten van Martin
 

Targa

  • #2
Zorgen dat het droog blijft.als er maar een beetje vochtig word gaat de boel er uit.ik begrijp dat je dit met een stekker hebt aangesloten.
let dan wel op dat je de stekker er goed in stopt en niet de n en l omdraaid.blauw en bruin dus.

anton
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
U zegt dat u de wcd's in een vuilniszak hebt gelegd. betekent dit dat een en ander los op de grond ligt? Wat voor bekabeling heeft u gebruikt?
 

Madmartinik

  • #4
Naar de fase/nul heb ik wel gekeken, maar voor de zekerheid zal ik die nog eens ff checken.

Het is een hard houten vlonder, die ongeveer 20 cm boven de grond steekt. Daaronder liggen de wcds onder een antiworteldoek. Maar ik heb deze wcds in een vuilniszak gelegd. Misschien is het inderdaad wel beter om deze op een vertikale plank te monteren boven het doek. Dat zou wel beter beluchten.

De kabels zijn YMVK, 3 en 5 aderig. Deze zijn ongeveer 15 a 20 cm diep in het zandbed onder tegels gelegd.

Het gekke is dat als de pompen en verlichting aan staan alles gewoon werkt. En als het uitgezet wordt de aardlek een poosje daarna (soms een kwartier soms een uur) eruit gaat.

Ik ga zo eens proberen met een dubbelpolige schakelaar: omdat de aardlek alleen aanspreekt als alles uit staat, zou ik alles ook met een dubbelpolige schakelaar uit kunnen schakelen.

Alvast bedankt voor de tips, ik ga er zo eens mee aan de slag!

groeten Martin
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is mij al duidelijk, Vocht.

Monteer die dingen altijd boven de grond, indien mogelijk vrij zodat er lucht langs kan lopen.En zet ze vast.

Zorg dat de condensopeningen open zijn.
geen vuilnis zakken eromheen, je sluit juist het vocht op waardoor je nog meer problemen krijgt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Veel mensen denken dat als je fase wegschakelt er geen sluiting meer kan ontstaan.
Maar je kunt nog steeds ergens sluiting tussen de aarde en de nul krijgen waardoor de aardlek er nog steeds uit zal vliegen.

Zoals hierboven al is aangegeven is vocht hoogstwaarschijnlijk de oorzaak, dus toch het geheel beter monteren zodat je geen vocht in je wcd's kun krijgen en als er vocht in komt dit er ook weer uit kan.

suc6

Gerrit
 

Madmartinik

  • #7
Ik heb de wcds op een balk boven het doek gemonteerd, maar eerst uitgeblazen en vochtvrij gemaakt. Dit mocht niet baten, na een kwartier weer de aardlek eruit.

De ruimte onder de vlonder heeft geen ontluchting, dus das met dit weer errug vochtig. Volgende stap wordt de wcds op de zijkant monteren en niks meer onder de vlonder, behalve dan een lasdoos omdat de kabel niet lang genoeg is. :?

Bedankt voor de tips, to be continued.

greets martin
 

Targa

  • #8
Tja wat ook wel een gebeurt bij zulke vage storingen is dat je met de schep de kabel net hebt geraakt ergens.

anton
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu