Plafondlamp met wisselschakelaar werkt niet meer

HenkL14

  • #21
Je kan de draden ook nog doormeten met een doorgangsmeting. Als je de meter op 'geluid' zet (zie foto), dan gaat er een geluidje af als je de twee pennen tegen elkaar houdt.

Dan als volgt:

De zwarte draden allemaal losmaken, bij beide schakelaars, de bruine mag blijven zitten.
Bij de schakelaar met bruin: de twee losse zwarte draden tegen elkaar houden of tijdelijk verbinden.
Dan bij de schakelaar met de drie draden meten met je meter of er twee zwarte draden zijn die geluid veroorzaken op je meter. Zo kun je meten of de draden heel zijn.

Dan weer de volgende stap :wink:

20231120_184854.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee en Jaapotten

Jaapotten

  • #22
Misschien weer 1 in de categorie domme vragen :-), maar hou ik dan de ene zwarte kabel van de meter tegen de ene zwarte draad en de andere rode kabel tegen een andere zwarte draad? Dan krijg ik namelijk geen reactie, ook niet als ik andere combinaties bij de zwarte draad gebruik
 

HenkL14

  • #23
Ja dat klopt zoals je het zegt.

Als je beneden die twee zwarte draden met elkaar verbonden hebt en dan tegelijk bij de drie zwarte draden geen enkele reactie krijgt, is er één of misschien wel allebei de draden kapot.

Blijft de vraag over die eerder al is gesteld:

Is er recent een lamp of iets anders opgehangen, of een gat (of gaatje) geboord in de ruimtes waar beide schakelaars zitten?
 

Nth

  • #24
Jaapotten schreef:
hou ik dan de ene zwarte kabel van de meter tegen de ene zwarte draad en de andere rode kabel tegen een andere zwarte draad?
Heb je getest of hij piept als je de 2 pennen tegen elkaar doet?

Doe bij het punt met de 3 zwarte draden, alle draden in een lasklem.
Bij het punt met de bruine draad houd je idd de rode tegen de ene zwarte kabel en zwarte pen tegen de andere zwarte kabel. Dan zou die moeten piepen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu