Plafondlamp met veel draden

Novy

  • #1
Goedemiddag,
Ik heb geen idee hoe ik de boel moet aansluiten. Lamp met twee poten ieder 2 spotjes. Daaruit 2 x 2blauwe en 2 x 2 bruine draden. Uit het plafond komen 4 blauwe draden die in een kroonsteen zitten, en één zwarte draad die weer in een ander kroonsteentje zit. Vanuit de nu aanwezige lamp een rode naar het kroonsteentje met de vier blauwe draden en een zwarte draad naar het kroonsteentje met de zwarte draad. Ik heb bij mijn eigen lamp twee kroonsteentjes met opening aan de uiteinden. Wat haal ik los, wat stop ik bij elkaar?
Bedrading plafondlamp keuken-kleine kamer boven.jpg
Draden uit plafond kleine kamer boven.jpg
Kroonsteentjes bij keukenlamp.jpg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je nog een stukje blauw installatiedraad en een lasklem voor minimaal 5 draden hebt, dan de rode draad en de lasklem vervangen door een stukje blauw installatiedraad en een nieuwe lasklem... Geen kleuren door elkaar halen. De andere blauwe draden die je ziet, gaan naar andere aansluitingen in of bij de kamer dus die moeten in dezelfde lasklem.

Aan de andere kant van dit stukje blauw (of rood) komt één schroef-verbinding van het 'halve kroonsteentje ' op de laatste foto. Er tegenover komen de vier blauwe draden naar de lampen. Als je adereindhulsen hebt combineer je die kernen in een adereindhuls, anders de aders in elkaar gedraaid.
De zwarte draad komt van de lichtschakelaar. Dit is hier met een lasklem verlengd. Die komt in de tweede 'halve kroonsteen', er tegenover de vier bruine draden naar de lampen.

Aan de vraagstelling blijkt weinig kennis of ervaring met elektra. Laat zo mogelijk iemand meekijken.
 

Novy

  • #3
Dank Ik heb inderdaad weinig kennis van elektra. Een gewone lamp kan ik aansluiten maar dit is me te ingewikkeld. Bovengenoemde draden etc gaan me ook nog boven de pet ds zal er maar iemand bijhalen. Maar dank voor de reactie en informatie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou in de nieuwe lamp 2x 5-voudige lasklemmen geschikt voor soepele draad gebruiken.
f-252F2-252Fd-252Fd-252Ff2dddc27aaa24ee57860ad19a0d753911024aa2e_0200000500009be4000100b6_DE_6...jpg

Één zo'n klem voor alle blauwe draden, één zo'n klem voor alle bruine draden en dan van beide klemmen met een kort stukje draad naar de aansluiting in het plafond.

Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Ik zou alleen niet proberen om 4 draden onder 1 schroef in het kroonsteentje te frotten.
 
  • Like
Waarderingen: AvDijk, Vonken_trekker, Walker en nog 1 andere persoon

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu