Per ongeluk buitenkabel ipv grondkabel...kan dit?

Verkade

  • #1
Beste mensen,

een vraagje van een heel onervaren persoon:

Ik heb onlangs een buitenkabel gekocht met het idee om deze in de achtertuin in de grond naar de schuur te leggen. In de gevel van het huis zit een loze leiding naar een stroompunt. De kabel wordt hierop aangesloten.

Inmiddels is de bestrating al af en kan ik de kabel dus niet meer vervangen door een grondkabel. Mijn vraag was of dit nu een probleem is??? De kabel gaat in een rechte lijn direct van het huis onder de bestrating en een klein stuk gazon (waar geen schep of iets dergelijks in gezet wordt) naar de schuur. Hij wordt aan de buitenkant van de schuur bevestigd etc. De kabel zit tussen de 30 en 40 cm diep in de grond.

Het gaat om deze kabel:

Buitenkabel XMVK 4x2,5 mm 10 meter grijs voor buiten gebruik
Type: XMVK
Artikelnummer: 476753
Verpakkingseenheid: 1 rol
Inhoud: 10 meter

Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

Met vriendelijke groet,
Dhr. Verkade
 

Lichtpunt

  • #2
Waarom niet eerst info en dan doen.
Dat is het grootste probleem altijd.

Eerst info en daarna doen.

Voor kabel in de grond altijd kabel in een slagvaste buis
of speciale grondkabel ( d.i. kabel met een stalen gordel)
Deze graaft u in op een diepte van 60cm.
Dit alles tegen mechanische beschadiging van buitenaf. (scheppen)

Of dit nu een probleem is bepaalt u nu zelf.
U weet zelf dat onder "dat" stukje gazon een kabel op ondiepe, diepte ligt en dat u daar niet moet graven.
Maar als u het huis gaat verlaten zal deze info niet altijd overkomen en dan is er wel een probleem.
De bewoners na u gaan wel graven.
Dus nu is het geen probleem maar straks kan het een probleem worden.
U kunt in de meterkast misschien een situatie-schets en plattegrond neerhangen met daarbij het verhaal over diepte 30cm.
succes
 

Verkade

  • #3
Beste Lichtpunt,

bedankt voor de reactie...

In mijn verdediging (hoewel ik inderdaad het wat beter had moeten uitzoeken)...ik heb net een nieuwbouwhuis gekocht en er zijn zo gigantisch veel dingen die ik moet uitzoeken en na moet vragen dat de info over de grondkabel er bij ingeschoten is...ik dacht er misschien wat te makkelijk over en er werd mij daarbij ook verteld dat de kabel prima was voor de tuin. Maar goed...zo leer ik van mijn fouten.

Een toekomstige bewoner komt er (als het goed is) de komende 10 jaar niet. Maar ik zal inderdaad het ergens noteren voor het geval dat.

Ik begrijp inmiddels hoe het wel moet maar aangezien ik het nu niet kan veranderen blijft het zo. Begrijp ik goed dat, ongeacht dat het niet de ideale setup is, deze kabel zo ook goed kan functioneren? Er zij verder geen gevaren of iets dergelijks?

Nogmaals bedankt voor de reactie.

Groet,
Dhr. Verkade
 

Kacheltje

  • #4
In jou geval zou ik hem laten liggen zo.
Mocht je ooit de boel eens over hoop halen dan kun je alsnog passende maatregelen nemen.

Ik kan je verklappen dat ik energiebedrijven ken die vmvk kabel leggen als hoofdnet zonder enige aanvullende maatregelen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Ik kan je verklappen dat ik energiebedrijven ken die vmvk kabel leggen als hoofdnet zonder enige aanvullende maatregelen.
Voor energie bedrijven gelden andere regels dan voor particulieren/gebruikers
 

Kacheltje

  • #6
Daar heb je gelijk in @rie. Echter de toepassing blijft gelijk.

Als ik een huis had gekocht zoals de ts met een mooi stukje straatwerk had ik het lekker zo gelaten. Bij het veranderen in de toekomst had het de aandachr gekregen om het aan te passen. Op het ontbreken van de mechanische bescherming na is er niks mis mee als deze in de grond ligt.
 

STF

  • #7
Ik zou me er niet teveel zorgen over maken, ik woon zelf in een land waar men geen grondkabel kent en er liggen hier onder het grasveld o.a. een paar kabels bij van meer dan veertig jaar oud die nog in prima staat zijn.

Overigens worden ze hier wel op ruim een meter diepte gelegd, dus iets raken met een gewone schep is haast onmogelijk. :wink:
 

Verkade

  • #8
Uiteindelijk...

Een elektricien ingehuurd om een en ander aan het huis te laten doen. Kon hij gelijk de tuin/schuur verlichting meenemen. Hij zei dat de kabel etc. uiteraard verre van ideaal was maar dat we wel iets konden doen aan de kwetsbaarheid.

Ik heb de geul van 20/30cm naar 60/70cm gegraven (het grasstuk)...buis om de kabel geplaatst en met een verbindingsmof de kabel verlengd naar de schuur. Foto van de situatie in de meterkast opgehangen. Werkt allemaal perfect!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu