Onderdruk in de gang en kruipruimte lucht

Charel

  • #41
Het feit dat je nu onderdruk hebt in de gang en omdat je zelf zegt dat je een groot deel van de inkomende verse lucht hebt geblokkeerd maakt dat je nu, naast het probleem van de onderdruk, ook onvoldoende verse en dus ongezonde binnenlucht in huis hebt. In plaats van verse buitenlucht zuig je nu langs kieren en spleten slecht ruikende en vochtige kruipkelderlucht binnen.
Nu ook nog het ventilatiesysteem helemaal uitzetten is het laatste wat je moet doen. Je moet net meer ventileren in plaats van minder ! Je moet dat ventilatierooster open laten, dat zit daar niet voor niets!
Stel dat die ventilator een afvoerdebiet heeft van pakweg 150 m³ per uur dan moet er ook langs elders even veel kunnen binnenkomen. Normaal zijn uw ventilatieroosters er op berekend dat die dat kunnen doorlaten zodat er geen verstoring in de luchtdruk is.
De nadelen van het uitzetten van het ventilatiesysteem ?
Voor uzelf en uw gezin een ongezonder binnenmilieu met minder zuurstof, meer Co2 en meer schadelijke gassen en dampen allerhande.
Voor uw woning een hogere vochtigheidsgraad waardoor een veel groter risico op condensatie en schimmelvorming.
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl en Walker

Johan30nl

  • #42
De kruipruimte lucht in huis is inderdaad niet de gewenste situatie, en dat maakt het een lastige situatie met deze mechanische ventilatie. Want de andere optie is de ventilatierooster aan de achterkant open zetten maar dan krijg je mestlucht binnen en dadelijk ook pesticiden.
Vanwege de zuid-west wind betreft dit alleen achter. De ramen aan de voorkant van de woning staan open (keuken en boven) wat veel verse lucht geeft. Maar goed, ik begrijp nu ook dat dit de onderdruk/bovendruk in de war kan brengen. Lastig!

Vwb de nadelen van het uitzetten van het ventilatiesysteem, begrijp ik je goed dat elk huis zonder een ventilatiesysteem een ongezonde binnenmilieu heeft met minder zuurstof en meer CO2 en schadelijke gassen? Woningen zonder mechanische ventilatie doen het toch goed met alleen de natuurlijke ventilatie (ramen open)?

Nogmaals dank.
 

Charel

  • #43
Woningen met een ventilatiesysteem zijn normaal gezien relatief recente woningen die veel beter geïsoleerd zijn en veel luchtdichter gemaakt dan de oudere woningen waar geen ventilatiesysteem nodig was omdat ze vol spleten en kieren zaten. Alleen al de ramen van vroeger zijn qua luchtdichtheid totaal niet te vergelijken met de huidige ramen, zelfs al zouden ze kwalitatief goed in orde zijn.
Wees dus maar blij dat je een ventilatiesysteem hebt en gebruik het zoals het moet.
Dat je een rooster dicht zet bij mestlucht of pesticiden is geen probleem maar dat is telkens maar voor een beperkte tijd en zeker niet constant veronderstel ik.
Dus je begrijp het goed: Elk huis dat volgens de huidige normen is gebouwd en onvoldoende geventileerd wordt zal een ongezond binnenklimaat krijgen. Ongezond voor de bewoners en ongezond voor de woning zelf.
En je moet niet denken dat af en toe een raam voor beperkte tijd open zetten voldoende zal zijn.
Dat is enkel goed genoeg op momenten dat er ramen tegen mekaar open staan en als het niet windstil is. Anders blijft ook met open ramen de buitenlucht buiten en de binnenlucht binnen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker en Johan30nl

Johan30nl

  • #44
Top! Erg bedankt voor je toelichtingen en uitleg, dit maakt het als leek duidelijker.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #45
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl en Charel

Johan30nl

  • #46
@Charel @Walker
Aan de onderkant van de WC pot zitten 2 gaten, daar komt erg veel wind doorheen. Ergens trek ontstaan!?.
Heb ze dichtgemaakt, even kijken of dit minder vreemde lucht in de wc/gang geeft.

1711113956749.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #47
Johan30nl schreef:
Ergens trek ontstaan!?
Overdruk in het riool kan je lucht in de woning krijgen.
En je weet zeker dat de aansluiting van de pot in de afvoer van de muur goed is gegaan en dus 100% luchtdicht is.
Ik heb een trauma hiermee. Tijdens het ophangen van de pot werd de rubberring uit zijn sponning van de sok/buis gedrukt.
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Johan30nl

  • #48
Dat is minder, hoe was je daarachter gekomen? Boel open maken?
Ik zit in een huurwoning dus ik ben wat dat betreft beperkt.

Maar de wind onder die pot is niet normaal zo sterk.
Ben nieuw met overdruk in het riool, kan ik daar zelf nog invloed op uitoefenen?

Dank.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #49
Johan30nl schreef:
Ben nieuw met overdruk in het riool, kan ik daar zelf nog invloed op uitoefenen?
Is je standleiding in orde. Dus van de onder de vloer van de woning tot boven het dak. Volgens voorschriften moet deze 110 mm zijn. Een riool moet kunnen tochten kan je zelf testen. Luister aan de openzijde van het riool en trek de WC door of laat een kraan lopen.
En ik vermoed dat de doorvoer boven op het dak als het ware voor een schoorsteen zorgt dus min of meer continu een vacuüm trekt. Dat vacuum zal sterk genoeg moeten zijn waardoor de lucht van het riool niet de woning wordt ingeduwd. Dacht ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu