Doorvoer door plafond en overgang XMVK op P25 kabelgoot

Anon

  • #1
Dag klussers,

Ik wil graag een geaard stopcontact aanleggen voor een vriezer die op één van de slaapkamers komt te staan. Op de slaapkamers zijn de stopcontacten niet geaard en niet zo makkelijk van randaarde te voorzien. Op zolder is wél randaarde aanwezig en daarom wil ik daar de elektra vandaan halen.

Vanuit een geaard stopcontact op zolder zal ik met XMVK in buis met open bochten langs de muur gaan om recht boven de vriezer, die een verdieping lager staat, uit te komen. Daar boor ik een gat in de betonvloer en steek er een PVC buisje in die in de slaapkamer een cm of 2 uit het plafond zal steken. Het uitstekende stukje pijp zal worden afgedekt met een doorvoerhulpstuk (zie foto) om vervolgens aan te sluiten op een verticaal stuk P25 goot die uitkomt in het nieuwe opbouwstopcontact boven de vriezer.

Nu past de XMVK kabel helaas niet in de P25 goot i.v.m. de dubbele bodem. Het mooiste zou een Z25 gootje zijn (dus zonder dubbele bodem), maar die zijn hier lokaal niet te vinden. Daarom wilde ik vanaf het doorvoerhulpstuk de kabelmantel verwijderen zodat ik met de losse draden verder kan in de P25 goot. Mag dat zo i.v.m. dubbele isolatie binnen het doorvoerhulpstuk? Aan de muurkant loopt de kabelgootbodem door tot het plafond, maar tegen het plafond is het doorvoerhulpstuk open, althans daar zit geen pvc.

Dank!

attema-rk25-doorvoerhulpstuk.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Hier is er altijd zo'n 100m Z25 op voorraad omdat we eigenlijk niet anders gebruiken.
Maar P-25 is door de dubbele bodem geschikt voor losse draden dus ja je mag de XMVK kabel opensnijden en met losse draden gaan werken.
Alternatief is een platte lasdoos plaatsen voor P25 want het is eigenlijk zonde om dure kabel open te snijden terwijl je ook losse draden kunt gebruiken. Nadeel is wel dat de lasdoos een stuk groter is dan zo'n overgang.
 

Anon

  • #3
Bedankt Gerrit B. Het stukje XMVK dat opengesneden hoeft te worden is < 1m dus qua kosten is dat zeker geen probleem. Ik weet dat VD-draad in P25 goot mag, maar mijn vraag is of je met VD-draad ook door zo'n doorvoerhulpstuk mag gezien die aan de bovenzijde "open" is? Ik weet het, het is een detail.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Zolang je plafond niet van brandbaar of elektrisch geleidend materiaal is zou ik me er in ieder geval geen zorgen over maken.
 

Anon

  • #5
Ok dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu