Nieuw wcd is smaller dan bestaande einddoos?

Ivoo

  • #1
Ik heb een huis uit de jaren '60 gekocht. In bijna alle kamers steken de schakelaars en contactdozen nogal ver uit de muur. Ik vind dit lelijk en wil dit daarom vervangen door inbouw i.p.v. opbouw.

Toen ik de eerste wcd wilde vervangen, bleek dat deze niet goed aan te sluiten was. Kabels waren geen probleem; Er zit een bruine en blauwe draad, dus kennelijk is dit al eens vervangen? Echter, ik krijg het plaatje van de nieuwe inbouw-wcd niet op de einddoos in de muur geschroefd. De afstand tussen beide schroefgaten in de einddoos is 65 mm (hart op hart gemeten). Bij het metalen plaatje van de wcd is dit 60 mm.

In een van de slaapkamers zat al een inbouw-wcd. Ik heb gekeken hoe de vorige bewoners dit opgelost hebben. Hier bleek de 5 mm afstandsverschil tussen beide schroeven met wat geweld opgelost. Niet waar ik op gehoopt had...

Is er modern inbouw-schakelmateriaal (wisselschakelaars, cwd) met een afstand tussen beide schroeven van 60mm, of zal ik de einddozen in de muur moeten vervangen? Mocht vervanging van de dozen nodig zijn, kan ik dan wel de leidingen en kabels laten liggen, of moeten die ook vervangen worden (om evt. diepteverschil met nieuwe dozen op te vangen)?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Die dozen zijn niet bedoeld/geschikt voor inbouw en zullen idd vervangen moeten worden. Leidingen kun je hergebruiken zolang ze niet van metaal met naad zijn. Bedrading blauw en bruin is in orde maar er zal wel geel/groen bijgetrokken moeten worden. Randaarde WCD's zijn tegenwoordig bij renovatie overal verplicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu