Wcd 'verlengen' onder bed/wand

Myrok24

  • #1
hi,

Ik wil vanuit een bestaand dubbele WCD (in gipsplaat) één stekker plaatsen met daaraan een lamp (check), maar daarnaast één contactpunt eigenlijk een stuk verlengen naar een nieuwe WCD, die geplaatst wordt in een houten (grenen) plaat. (Zie bijlage). (de dubbele zit dus achter/onder het bed).

Nu zou ik denken: een stekker met snoer > holle wand doos plaatsen in hout > daar snoer aan monteren. (stekker / snoer / WCD). OF bestaan er ook stekkers met daaraan gelijk een soort van wcd, die makkelijk te vast te zetten is?

Screenshot 2024-02-12 at 20.26.18.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat mag dus niet, soepele snoer hoort niet thuis in de vaste installatie van je huis.

Je kunt de oude wcd verwijderen, een kniedeksel plaatsen en met elektrabuis of met xmvk kabel naar de nieuwe wcd toe.
 

Myrok24

  • #3
Mm ja, dat is waarschijnlijk wel minder houtje touwtje. Maar je mist dan wel nog in het begin een plekje om bijv een (leeslampjes) in te stoppen. (Misschien ook niet heul erg, maar toch.). (Of aparte wcd ernaast maken kan ook)

En het niet mogen, is dat vooral volgende de "regels" van elektriciens? Dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Gewoon uitvoeren zoals je van plan was. Zorg wel voor een goede trekontlasting op het snoer bij de inbouwdoos, niet dat je kracht uitoefent op de verbindingen als je het bed een keer onvoorzichtig aan de kant schuift. En let er op of je de contactdoos wel kunt aansluiten met soepele geleiders. Kies bij voorkeur iets met schroefcontacten en gebruik adereindhulzen, in plaats van de steekcontacten die tegenwoordig gangbaar zijn.

Dit is gewoon volgens de regels naar mijn idee. Voor dit soort dingen heeft NEN1010 Hoofdstuk 713, "Meubilair".
713.11 Onderwerp en toepassingsgebied
De bepalingen van dit hoofdstuk hebben betrekking op leidingsystemen in meubilair (en dergelijke) die zijn aangesloten op de vaste installatie.
Voorbeelden zijn bedden, kasten, schrijfbureaus en vitrinekasten waarin elektrisch materieel is geïnstalleerd zoals verlichtingsarmaturen, installatieconnectoren volgens NEN-EN-IEC 61535, contactdozen, schakelaars en leidingsystemen.
713.521.12 Keuze van het leidingsysteem
Het leidingsysteem voor de aansluiting van het meubilair aan de elektrische installatie moet bestaan uit:
— [...]
met rubber geïsoleerde buigzame leidingen en snoeren volgens NEN-EN 50525-2-21 of met PVC geïsoleerde buigzame leidingen volgens NEN-EN 50525-2-11, voor normaal of zwaar gebruik volgens de NEN-EN 50565-reeks, bij een verbinding door middel van een steker en contactdoos of met een van toepassing zijnde installatieconnector volgens de NEN-EN-IEC 61565-reeks.
Meubilair met de bedoeling dat het kan worden verplaatst, moet zijn uitgerust met buigzame leidingen of snoeren volgens NEN-EN 50525-2-21of NEN-EN 50525-2-11.
 
  • Like
Waarderingen: Myrok24

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Myrok24 schreef:
OF bestaan er ook stekkers met daaraan gelijk een soort van wcd, die makkelijk te vast te zetten is?
Dit bestaat overigens ook wel.


1000052785.jpg


Maar daar zit dan wel een speciale stekker aan (GST18 in dit geval). Zoek op "stekerbaar installeren" en je vindt 1001 verschillende oplossingen.

Geen idee hoe interessant dat is voor 1 contactdoos. :wink: Vooral interessant voor de professional die graag 500x 5 minuten uitspaart denk ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er bestaan gewoon stekkerdozen met snoer geschikt voor wandmontage.
En ook stekkerdozen zonder snoer geschikt voor wandmontage waar je zelf een snoer op kunt aansluiten (dan ben je wat vrijer v.w.b. de lengte van het snoer). En wanneer je ergens het snoer door een klein gaatje moet trekken is het handiger om een demonteerbare stekkerdoos te hebben. Anders moet je een veel groter gat hebben voor de stekker.

Dergelijke stekkerdozen hebben dan een paar beugeltjes of extra gaatjes om ze aan de wand (in dit geval de bedombouw) te bevestigen. Ze zijn vaak wel wat duurder dan de standaard stekkerdozen, die je bij de meeste winkels kunt kopen. Maar altijd nog veel makkelijker te bevestigen dan het maken van een inbouwdoos in dat wandje in de bedombouw en daar dan een dubbel inbouwstopcontact te bevestigen. En waarschijnlijk is de in #5 getoonde oplossing ook wel stevig aan de prijs (en dan heb je nog maar één stopcontact, tenzij je niet meer nodig hebt).

Let op: beide bovenstaande links geven ook veel resultaten van stekkerdozen die niet geschikt zijn voor wandmontage, je moet steeds in de gevonden resultaten nog extra selecties doen en dat is bij elke webshop weer net even anders (als het al mogelijk is).
 
Laatst bewerkt:

Myrok24

  • #7
@Kees mm ja, maar dit lijkt mij niet de mooiste oplossing eerlijk gezegd. En denk dat ik maar 1 of 2 contactpunten nodig heb. Lieft wel wat verzonken in het hout ipv een "groot" stekkerblok.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is een optie en als je die niet trekt, dan neem je wat anders, dat je wel mooi lijkt.
Als ik het niet genoemd had, zou je misschien niet geweten hebben dat die mogelijkheid bestaat.
Hier in huis heb ik op diverse plekken dergelijke contactdozen zitten, inderdaad wat meer uit het zicht.
Bijv. onder mijn computertafel voor het aansluiten van alle apparatuur die bij de PC hoort.

Het voordeel van mijn oplossing is, dat je meteen aan eisen zoals isolatie en trekontlasting voldoet.
Bij het aanbrengen van een inbouwdoos (waarschijnlijk heb je dan een hollewanddoos nodig) en een stopcontact daarin moet je op één of andere manier een trekontlasting aan het snoer verzorgen, om te voorkomen dat het snoer uit de contacten getrokken kan worden.

Voorbeeld van zo'n trekontlasting (in dit geval met een kabelwartel, maar ze bestaan in vele vormen):

Trekontlasting.jpg
 
Laatst bewerkt:

Myrok24

  • #9
@Kees nee helemaal tof dit meedenken ! :D
 

Myrok24

  • #10
@XanderH dank, ja ik een beetje op het volgende uit: (hakkietakkie schema)
Screenshot 2024-02-13 at 13.25.28.png


Snap alleen nog niet het punt van de adereindhulzen en trekontlasting :o
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Als je nu op welke wijze ook aan de snoer trekt dan trek je hem los uit de inbouwdoos. Dat is gevaarlijk want op de aders staat nog spanning.

Soepele draad mag niet zo in een schroefklem want dan breken de kleine haartjes die erin zitten. Daarom een adereindhuls toepassen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
In jouw samengestelde afbeelding zitten principiële fouten. Vooral het gegeven dat je een geaard snoer en stekker gebruikt in een situatie met ongeaarde stopcontacten (aan beide kanten) is totaal ongewenst cq. niet toegestaan. Wat zit er eigenlijk in het bestaande stopcontact in de muur? Wel of geen aarde? Alles in het verlenggedeelte dient daar namelijk op aangepast te zijn! Dus óf alles met aarde (maar dan de stopcontacten dus ook) of alles zonder aarde (maar dan dus ook een ongeaarde stekker). Maar misschien had je zomaar een paar plaatjes van het Internet gehaald zonder bewust te zijn van wel of niet geaard zijn. Dan weet je dat bij deze.

Myrok24 schreef:
Snap alleen nog niet het punt van de adereindhulzen en trekontlasting...
Adereindhulzen: veel mensen die stekkers / stopcontacten aansluiten aan soepele snoeren draaien de blank gemaakte eindjes van zo'n snoer in elkaar en zetten dat onder de klemmen. Bij geschroefde klemmen heb je dan het probleem dat slechts een paar 'haartjes' van de draad onder de klem blijven zitten (of ze naderhand er onderuit glippen), bij bijv. stopcontacten met insteekverbindingen gaat het helemaal niet om die draadeinden zo in de klem te steken.

Je hebt daarvoor adereindhulzen, die zijn verplicht om aan te brengen. Aan veel compleet geleverde snoeren zitten aan de draadeinden al adereindhulzen, maar anders moet je die dingen aanbrengen met een speciaal daarvoor geschikte tang.

Trekontlasting: In een normaal soepel verlengsnoer of stekkerblok met snoer worden de omhullingen van het snoer vastgehouden met klemmen, die om het snoer heen zitten. Dat heet een trekontlasting, want daarmee voorkom je dat bij trekken aan het snoer de adereinden uit de contacten (schroef of klem) getrokken worden. Bij soepele snoeren is zo'n trekontlasting verplicht aan elke kant van de aansluiting.

Het probleem is dan om bij een zo'n inbouwdoos een fatsoenlijke trekontlasting aan te brengen. Steek je het snoer gewoon door de spruit (aftakking) van de inbouwdoos, dan is die spruit veel te wijd om de kabel goed vast te houden. Een oplossing zou dan zijn om in de doos een gat te boren en daar zo'n ding te zetten als ik heb afgebeeld, een losse trekontlasting met wartel. Maar om dat passend te krijgen is nog een hele kunst, want waarschijnlijk zit die wartel en trekontlasting aan de binnenkant van de inbouwdoos in de weg om het stopcontact erin te kunnen monteren. Je zou de diepst verkrijgbare inbouwdoos kunnen monteren.

Zelf geef ik niet de voorkeur aan zo'n geïmproviseerde oplossing. Ik zou dan toch voorkeur geven aan een complete contactdoos, eventeel zodanig opgesteld dat ie minder opvalt. Zeker wanneer je niet zo'n kijk hebt op elektriciteit en het monteren ervan, gaat het veilig zijn van de oplossing boven het mooie aanzicht! Verkeerde montage van de draden in het stopcontact kan leiden tot brand en dat onder een plek waar iemand slaapt... Voor ontbreken (of niet correct uitvoeren) van een trekontlasing geldt hetzelfde.

Edit: @Vonken_trekker was sneller met een verkorte versie van mijn uitleg over trekontlasting en adereindhulzen... :prima:
 
Laatst bewerkt:

Myrok24

  • #13
@Kees dank nogmaals. Ja het plaatjes was even zeeeer schematisch en niet representatief mbt gewaard/niet geaard. Misschien inderdaad toch beter/makkelijker/veiliger op een gewoon stekkerblok om te leggen, als dan niet met wand bevestiging. Jammer dat dat eigenlijk niet bestaat, soort mini stekkerblokje, welke je evt kan verzinken :)

Zit trouwens bij nader inzien nu erg te twijfelen of ik ooit van die adereindhulzen heb gebruikt achter de geplaatste gipslaten muur :o Vooralsnog werkt het prima :P

Dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ja, zoiets zou ook kunnen. Ik zie er echter geen prijzen bij staan, alleen dat je een offerte kunt aanvragen. Maar misschien als je verder zoekt, dat je iets identieks tegenkomt.

Zoiets zou heel goed kunnen, zolang het eraan vast zittende snoer maar lang genoeg is en je een mogelijkheid hebt om vanaf die achterwand van dat kastje onder het bed naar het stopcontact te komen. Eventueel een gat borend om de stekker doorheen te halen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Lijkt me prima! :prima:
Zo komt er van je oorspronkelijke gedachte toch iets, dat veilig is en voor jou acceptabel!
 

Myrok24

  • #18
haha ja, alsnog dank allen voor de tips (weer wat geleerd :))
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu