Meterkast, fases en verplaatsing

Piccolina

  • #1
Wij hebben huis gekocht uit 1930.Het is portiek woning, bovenste 2e etage met de entree op 1e etage. Onder ons dan nog 1e etage buren en begane grond buren.

Er staat bij entree bij ons een oude meterkast. Onder de meterkast loop 1 fase aansluiting> zekering en vanaf de zekering loop 1 fase leiding naar de buren voor op de 1e etage.

Wij wilden meterkast verplaatsen en wellicht 3 fase aansluiting nemen en de leiding naar de buren toe verwijderen.
vandaag kwam iemand van nutsbedrijf stedin. Gekeken en zegt dat als je wil meterkast verplaatsen kan dat niet met huidige leiding 1 fase. Hele leiding moet overnieuw getrokken worden vanuit de grond en begane grond buren.
Ook als wij geen leidingen die naar de buren gaan in ons percel willen hebben moeten wij zelf ervoor betalen dat zij de andere leidingen krijgen vanuit de portiek.
Hij zei dat het rond 1.500-2.000 euro gaat kosten. Met namen nieuwe 3 fase aansluiting trekken van de begande grond.


Mijn vraag is nu hebben wij 10 groepen + 2 kookgroepen extra op de groepenkast die wilden wij dan aan huidige meterkast 1 fase aansluiten. Zit hier ergens gevaar aan dat het geen 3 fase meterkast is of kan het ook gewoon op de 1 fase zonder ernstige problemen.

Is het waar over de aansluiting dat zij dus geen huidige aansluiting kunnen extra 2 mtr verlengen om meterkast te verplaatsen + dat zij zelf de leidingen van de buren moeten betalen.

Is nutsbedrijf die elektra levert de enige die meterkast kan vervangen of verplaatsen of kan grote bekende installatie buros het ook
 

Piccolina

  • #2
Nog een vraag: moet ik dan voor de 1 fase meterkast hoofdaansluiting een
- 10 groepen + 2 groepen kast op 1 fase kopen of 10 groepen +2 groepen kast op 3 fasen kopen.

Ik vind eigenlijk 1.500 euro totaal enorm voor het 3 fasen + verplaatsen meterkast. 300-500 euro zou ik nog wel kunnen betalen. Is het normaal zo'n prijzen bij Stedin...
 

Xr8

  • #3
Of je 10 groepen en 2 kookgroepen aan kunt sluiten is maar de vraag. De hoofdzekering zal in deze snel te klein zijn. Vaak in dit geval 25 of 35A bij 1 fase aansluiting. Bij 10 groepen en 2 belaste kookgroepen zal dit waarschijnlijk niet goed gaan komen. Je kunt nl van een kookgroep 32A per stuk vragen. Hoofdzekering kan dit niet.

Het verhaal is me niet geheel duidelijk, waarschijnlijk heb je niet 3 fasen in de woning, en heb je nog een oude kabel.

In dat geval dient er vanuit de straat een nieuwe kabel aangelegd te worden. Je zult dan zelf voor een geschikte mantelbuis moeten zorgen indien niet aanwezig (in 1930 niet gebruikelijk!)

Je moet dan betalen voor de nieuwe aansluiting, deze wordt verzorgt door je netwerkbeheerder (stedin). Over de kosten daarvan is niet te onderhandelen. Onder deze aansluiting verstaat men het gedeelte tot en met de meter. Daarna doet Stedin niets en zul je het zelf of door een installateur moeten laten doen.

Heb overigens in het verleden wel dit soort dingen meegemaakt waarbij de vervanging van de kabel onder een saneringsregeling viel van oude kabels. De eigenaar moest alleen een geschikte mantelbuis aanbrengen. Aansluiting was voor rekening netwerkbeheerder. Weet niet of deze regeling nog bestaat, en of deze overal in Nederland van toepassing is (geweest).

Succes.
 

Piccolina

  • #4
Ik denk wij indd. geen 3 fases hebben er zat maar 2 groepen bij. Het is huis uit 1920-1920 met indd. nog originele aansluiting denk ik.

Wat valt er nog te doen met 10 groepen en inductie plaat van 7.400W..????
Ik dacht dat als je aparte kookgroep 1x220V neemt voor de meterkast is voldoende...

heeft iemand een andere opties behalve 1.500 euro voor meterkast en 3 fases aanbrengen?
 

Gzn

  • #5
Dag Piccolina,

Ik denk dat wat je er qua vermogen wilt aansluiten, er weinig anders opzit, dan dat je echt naar een 3- fase aansluiting moet.

Je verhaal is dermate onbegrijpelijk opgebouwd dat er echt niet uit af te leiden is wat er nu precies aan de hand is. Ervaar dat niet als een verwijt, maar we kunnen er zo weinig tot echt niks mee. Kun je misschien wat foto’s maken of iemand je verhaal wat begrijpelijker laten schrijven? Waar zit je ergens?

@Xr8: In het oude GEB - Enecogebied is het idd zo; mantelpijp voor rekening eigenaar/VVE, kabel voor afnemers, al dan niet met vastrecht verrekening. Meestal minstens tot het onderste appartement uitgevoerd in 3 fases. Mijn praktische ervaring is vanaf bouwjaar 1925. Die kabel lag er nog, en daar heb ik maar gebruik van gemaakt. Budgettair heel leuk opgelost, moest zeker vanuit de huidige netwerkbeheerder toch iets gebeuren.
 

Piccolina

  • #6
Sorry dat het zo onbegrijpelijk is.

Ik heb foto van de meterkast daar kan je zien de hoofdleiding loopt tot de zekering en dan splitsing in 2 (onze en buren op de 1e verd.)

Ik zit mee dat ik 1.500 euro een enorme bedrag vindt voor 3 fases leiding maken...
Ik zoek dan een andere oplossing voor???
wellicht 1 fase aansluiting laten staan maar dan iets met de 10 groepenkast + 2 kookgroepen bedenken.
In principe gaan wij natuurlijk geen alle apparaten tegelijkertijd aanzetten.
Wat wij hebben is inductie 7.200 W, Combi 3.400W, Koffie inbouw 2.500W Vaatwasser, wasmachines-droger, Hete kraan 2.100W, veel halogeenspotjes maar die gaan nooit tegelijkertijd.

Er was een elektriciën in begin van de verbouwing hij zei gewoon 12 groepenkast en klaar, hij zei niks over de 1 of 3-fases enz. Misschien was hij onprofessioneel of maakte hem het niet zo veel uit.

 

Kaajee

  • #7


En dan on topic:
waar zitten überhaupt de stoppen/zekeringen (meterkast)? Zowel die van jouw als die van je buren?
Wat we hier zien is een hoofdzekering kast met een meter (allebei van de netbeheerder en niet van eindgebruiker)

-wat bedoel je met 'splitsing' voor jou en je buren? Is dat de "t-splitsing" bij 1?

-wat is dat voor buisje/pijpje bij 2? Is dat een einde buis wat daar loos hangt?

-waar komt (gele) buis 3 vandaan of gaat ie naartoe?

-waar komt (witte) buis 4 vandaan of gaat ie naartoe?

-buis/leiding 5 is in principe de hoofdleiding die uit de grond naar de hoofd/gemeeentezekering(kast) loopt.
 

Piccolina

  • #8
1- ja dat bedoelde ik splitsing. Ook 1 is de verzegeling, toch?
2. Die gele is gewoon stroomdraad met de timer. Dat heeft niks te maken ermee. Bij cijfer 2 zie je horizontale witte metalen buis die vast aan de muur zit. Die gaat dan naar de buren.
3. Is gewoon stroomdraad- het is gewoon 2-3 is hetzelfde gele stroomdraad van de groepenkast om timer aan te sluiten voor de portiek.
4. Is hoofddraad van onze meterkast (metaal) naar de 2 groepenkast bovenin
5. Draad metaal van 1(doos met de verzegeling) naar onze meterkast.


Klopt, volgens Stedin kon je dus leiding 5 niet verlengen of veranderen zonder dat het vanuit de grond (beneden buren) een nieuwe wordt aangebracht. En dak kost dus 1.500 euro minimaal
 

Kaajee

  • #9
En waar zit jullie 'meterkast' dan?
(jullie 'stoppenkast', daar waar jullie zekeringen springen als er kortsluiting is....... :D )
Kun je daar (voor de volledigheid) ook eens een foto van plaatsen?
(wellicht in geopende toestand)
Want 5 gaat niet naar jullie meterkast; 5 gaat (eerst) naar de 'stedin' kast met daarin idd een meter en 'hun' hoofdzekering.
 

Piccolina

  • #10
Ik snap het niet.
De meterkast in toch deze zwarte kast van Stedin, toch, daar kan ik stand zien????? of ben ik helemaal dom???

Wat boven zit is allen de groepenkast met 2 groepen en verder niks. Er valt niks openen en er staan geen cijfertjes op

Het gaat om de leiding 5 neem ik aan. Die is dus 1 fase en moet dan 3 fase worden voor meer dan 1.500 euro. Ook als wij leiding van de buren (cijfer 2 horizontale witte) willen weg moeten wij zelf het betalen en bij ons en bij de buren. Dat zij dus Stedin.
 

Kaajee

  • #11
Aha ok, ja die eeuwige spraakverwarring over meterkst/stoppenkast/groepenkast. Tegenwoordig/meestal zit de meter meteen onder de groepen/stoppenkast, vandaar). Maar 4 gaat dus door naar jullie groepenkast. En ik begrijp het goed dat die groepenkast 1 etage hoger zit?
En weet je eigenlijk waar je nu (in deze kast) op afgezekerd bent? Hoeveel Ampere?

Kijk anderzijds: jij wilt in je huishouden van alle gemakken voorzien zijn en bent van plan (even snel optellen) ruim 20 Kilowatt aan (groot)verbruikers aan te gaan sluiten; dat kost wat. Je kunt ook je lijstje grootverbruikers nog eens kritisch bekijken; heb of wil je dan allemaal echt? Dan zal die 1500eu ook wel op te hoesten zijn. Op de totale aanschaf kosten en energieverbruik verspreid over jaren valt dat ook wel weer mee.

Zelf heb ik een 25A hoofdzekering (ook jaren 30 huis); 8 groepen, kook weliswaar op gas (wel ovens/vaatw/wasm/droger) en heb nooit problemen gehad. Ik kan dit kosteloos opwaarderen naar 1x35A, maar als ik naar 3 fase wil zal ik ook moeten betalen. In jaren 30 huizen zal veel vaker de hele kabel vervangen moeten; zou mij ook 1000eu gaan kosten......


EDIT: haal zelf even die veel te grote foto van je weg, nu kan het nog wellicht.......
 

Piccolina

  • #12
Ik begrijp het goed dat die groepenkast 1 etage hoger zit? Ja
En weet je eigenlijk waar je nu (in deze kast) op afgezekerd bent? Hoeveel Ampere? NEE. hoe kan ik het nakijken?? Ik denk dat het 25 Amere omdat het beste oud is.

Je zegt dat je zelf hebt 25A en 8 groepen en het gaat prima. Bij ons is het dan 10 groepen en 2 kookgroepen voor 4 pitten inductie. Maar deze kookplaat heeft ook gas wok dat zal ik meestaal gebruiken denk ik.
Ik hoef echt niet vaatwasser, combi, koffiemachine en inductie tegelijkertijd aansluiten. Maximaal wat het zal zijn is inductie 1-2 pitten van 2.800W + combi van 3.600 watt bijvoorbeeld.

Stel: ik sluit 10 groepen + 2 kookgroepen aan 1 fase 25A. wat zijn gevolgen kunnen zijn? welke problemen kunnen komen? etc?

Ja stom ik kan die foto nu niet weg halen..
 

Kaajee

  • #13
Even de natuurkundige feitjes op een klein rijtje:
spanning = 230 Volt
stel hoofdzekering is 35Ampere (als ie 25A is, kan ie in de meeste gevallen gratis naar 1x35A verzwaard worden).

Dan is het totale vermogen dat je aan mag/kunt sluiten: 35x230=8050Watt oftewel 8kWatt.
Nou zal de hoofdzekering er niet meteen uitspringen maar alleen je kookplaat is al 7,2kWatt. Laat staan icm al die andere grootverbruikers die je op het oog hebt.
Dat is toch niet reëel. Ook niet met als argument; "ik doe niet alles tegelijk aan", nee als je dat zou doen zou de hele flat zonder stroom zitten in jouw geval waarschijnlijk............. :wink:
 

Piccolina

  • #14
Ja dat dacht ik ook maar ik weet gewoon dan mensen inductie kookplaten hebben in oudere huizen hier in Den Haag, met 1 fase. hoe kan dat dan nou zij hebben ook geen 3 fases ik ken geen enige persoon die dat heeft van 1 fase naar 3 gedaan in de oudere huis..
 

Kaajee

  • #15
3500 watt inductie:
 

Piccolina

  • #16
De enige die ik ken hebben grotere inductie platen van 4-5 boost pitten.
ik heb zelf Atag van 4 unductie zones + wok gas. Alle moderne inductie kookplaten hebben grote vermogen.. ik kan dus niet begrijpen hoe mensen het op 1 fase aansluiten.
Bij de keukenwinkel zeiden zij ook dan 1 fase voldoende en altijd met perilex aansluiting..
 

Piccolina

  • #17
Jan, ja zal ik doen.

Ik heb dus Atag IG9071M
1 zone (gas) 5.700W + 4 zones elk 2800W inductie

Volgens wat ik heb gevonden is het volgende:
Installaties tot 5500 VA (Watt) bij 230 Volt hebben meestal een hoofdbeveiliging van 1x25A (230Vx25A).
Installaties tot 8000 VA (Watt) bij 230 Volt hebben meestal een hoofdbeveiliging van 1x35A (230Vx35A).

Stel ik heb 25A. Dan mijn max. vermogen wat ik tegelijkertijd kan aanzetten zijn 5.500W. Zou den betekenen dat ik niet eens een gas pit kan gebruiken

Ik heb het ook zo begrepen dat ik hoef niet per se een 3-fase aansluiting maken, max. 12 groepen kunnen ook op de 1 fase. Ik zou dan wel 1 fase aansluiting moet verzwaren door de nutsbedrijf naar 35A 1 fase. Dan zou ik 8.000 A tegelijkertijd kan gebruiken, toch

of zie ik het nu verkeerd helemaal. Ook bij mijn kookplaat staat: aansluiting 2 x 230V dat is dan toch 1 fase aansluiting, want 3 fase aansluiting heeft 430V
 

Piccolina

  • #18
Hier heb ik aansluitingen van de kookplaat. Ik kan mij niet voorstellen dat zij adviseren om 1 fase 2x 230V aansluiting maken terwijl het dus helemaal niet kan.





 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Je kunt het allemaal wel op één fase aansluiten, alleen loop je het risico dat de hoofdekering eruit springt en dat je dan een mannetje moet laten komen om er een nieuwe in te draaien voor de nodige euro's. Ik zou toch sterk overwegen de boel te saneren als je tot alles gaat aanpakken.
 

Xr8

  • #20
M.a.w. omdat de fabrikant zegt dat 2 x230V wel kan twijfel je aan de antwoorden welke je hier krijgt??????
Verhaal van de fabrikant past wellicht goed in het plaatje wat je zelf voor ogen hebt.

Echter in het gunstigste geval heb je een 35A zekering, in deze oude getoonde situatie is dit wel positief denken. In dit geval kun je 8050Watt afnemen. Met je plaat zit je dus al aan een belasting van 90%. Slaat op dit moment je quooker aan dan ga je naar een verbruik van 9300 Watt, een overbelasting van tegen de 20%, dit zal waarschijnlijk hoger zijn ivm het vermogen wat gedurende de gehele dag verbruikt wordt.

Een nieuwe 3 fasen aansluiting is mijns inziens de enige juiste oplossing, elke andere zal waarschijnlijk problemen gaan geven. € 1500,- is wellicht een hoog bedrag. Gezien de apparatuur welke genoemd wordt hebben we het niet over een goedkope keuken opstelling, genoemde kosten zul je er dan toch bij moeten calculeren, of je dit nu duur vind of niet!!

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu