Mechanische ventilatie capaciteit en co2 sensor

Davidbowie

  • #1
We willen onze mechanische ventilatie vervangen na 13 jaar. De huidige (BUVA) zal ongetwijfeld niet zuinig vergeleken met hedendaagse boxen en is echt lawaaierig (alhoewel we eigenlijk al min of meer aan gewend zijn).
Ik kom er nog niet helemaal uit wil niet uitgaan van 1 bedrijf die misschien meer verdient aan de ene unit dan de ander. Ik kom niet uit wat betreft de capaciteit. Er is mij verteld dat de aantal afzuigpunten bepalend zijn voor de capaciteit van de unit:

Mijn situatie:
1x Toilet 25 m3/h
2x Badkamer 50 m3/h
2 afzuigpunten in Keuken: 75 m3/h
(er is een verlaagd plafond geinstalleerd met maar 1 opening gemaakt onder de 2 oorsponkelijke afzuigpunten, maar deze zijn niet doorgelust, dus heb ik daar al capaciteit verlies)

totaal zal ik uitkomen op 225 m3/h volgens bouwbesluit.

Echter vind ik op internet ook een stukje dat de oppervlakte van je woning ook meetelt en verder voor mij een te ingewikkelde berekening over luchtverplaatsing e.d.
:?

De totale woning is 403 m3.

Volgens de afzuigpuntenberekening heb ik genoeg aan een ventilatiebox van 300 m3/h

Volgens de totale woning oppervlakte moet ik een box nemen met 400 m3/h

Ook zit ik met de vraag of ik een externe co2 sensor moet nemen of niet. Deze komt veelal in de woonkamer te hangen. Ik vraag me af of dit wel zinvol is en uberhaubt genoeg voor mijn woning. Doe ik nog uitgebreider en duurder neem ik nog een 2e sensor erbij, deze wordt vaak in de slaapkamer geinstalleerd.

Gezien de kosten en mogelijkheden is een unit van 300 m3 de goedkoopste oplossing met optie tot uitbreiding met co2 sensoren.
Maar ik wil ook weer niet met een te lage capaciteitbox zitten.

Wat kan ik het beste doen?

Links verwijderd- mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Omdat je vraag al zo nadrukkelijk op dat andere forum staat, zul je daar ook vast de antwoorden krijgen.

Voor je huidige box zal een service-set beschikbaar zijn. Dat is in investering de goedkoopste oplossing.
 

Davidbowie

  • #3
Ik heb dit idd op een andere forum ook geplaatst maar geen reactie gehad, dus hier leek mij meer kans op een betrouwbaar advies.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Een gemiddelde afzuigbox kan makkelijk 400 of meer m3/uur aan, daar zal het niet aan liggen.
Als je ook op basis van CO2 wil gaan ventileren dan moet ook de lucht toevoer goed geregeld worden.
Dat is een ingrijpende(re) aanpassing aan de woning, ik zou gewoon een afzuigbox kopen met of zonder
draadloze schakelaars en die installeren of laten installeren. Verder is er niets moeilijks aan.
 

Davidbowie

  • #5
Er werd mij een box aangeraden die maar 300 m3 capaciteit heeft. Volgens het aantal afzuigpunten in mijn situatie voldoende.

Hier twijfel ik dus aan. Ga ik naar een sterkere variant dan kost het een klap duurder. Maar dat even terzijde, ik wil weten of ik uberhaubt een grotere capaciteit nodig heb of is het "groter altijd beter" want kan altijd lager instellen mocht het niet nodig zijn om de max capaciteit te benutten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is niet verstandig de benodigde capaciteit op de hoogste stand van de box te halen. Want dan staat hij dus bijna altijd op die hoge stand te draaien. Met (bv.) alle geluid van dien. De nodige overcapaciteit is handig.

In de slaapkamer een sensor is zeer verstandig. De luchtkwaliteit is daar al snel te slecht als de box op een lage stand staat. Zeker als er meer dan 1p in slaapt.
 
  • Like
Waarderingen: Davidbowie

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb al heel lang mijn twijfels over de hoeveelheden die door belanghebbende worden gepubliceerd. 300M3 per uur.

Onderstaand heb ik van het net verzameld.

Lucht gebruik van de mens.
In rust ademt de gemiddelde volwassene ongeveer zestien keer per minuut, wat neerkomt op ca.20.000 ademhalingen per dag. De longen van een volwassene kunnen ongeveer 3 liter lucht opnemen. In rust, onder normale omstandigheden, wordt bij iedere ademhaling een halve liter lucht uit- en ingeademd. Bij inspanning, als we maximaal inademen, kunnen echter wel tot 4 liter worden opgezogen. De ingeademde lucht bevat ongeveer 21 procent zuurstof en ca. 0,03 procent koolstofdioxide; de uitgeademde lucht bevat 16 procent zuurstof en 4 procent koolstofdioxide. Een mens die geen zware lichamelijke arbeid verricht , ademt per dag gemiddeld 11.352 liter lucht in en uit. Dit is 473 liter per/uur. Daarbij onttrekt zijn lichaam aan deze hoeveelheid 120 liter zuurstof.

De normen gaan uit van een debiet per m² bewoonde oppervlakte wat niet altijd juist is, maar soit. Meestal kom je dan bij een gemiddelde woning op een luchtverversing van 100 tot 350 m³ elk uur van de dag en van de nacht. Beter zou het zijn om te rekenen met het aantal aanwezige personen. In scholen rekent men zo bijvoorbeeld dat er per persoon elk uur 40 à 50 m³ lucht zou moeten vervangen worden om een gezond binnenklimaat te houden.

Ik blijf het veel vinden. Mag wel he.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Die 300 m3 per uur is wat je max zou moeten verversen als je met veel mensen tegelijk in huis bent.

In nominale stand zal een MV-box ca 70 m3 per uur afzuigen (stand 1). Dat is vaak net te weinig, maar als er een raampje extra openstaat heb je ook nog dwarsventilatie.

Vaak wordt er als controle gekeken naar de inhoud van de woning, en hoe vaak deze per uur geheel moet worden ververst. Dat is een factor 0,5 tot 1.

Het maakt ook uit of je met 2 personen in een huis woont, of dat je er met een groot gezin (5 kinderen) woont. Echter daar zegt het Bouwbesluit en de norm niets over.
 
  • Like
Waarderingen: Davidbowie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ook als je ergens alleen woont moet de afzuiging geschikt zijn voor meer personen, bv. bezoek.

Ik heb een losse CO2 meter en een standaard kleine afzuigbox, eentje die in zeer veel huizen aanwezig is. De CO2 meting is zeer interessant en verhelderend. Bij aanwezigheid van één persoon is de laagste stand van de afzuigbox voldoende, vanaf twee a drie personen moet je hem al op stand 2 zetten, en vanaf ±vier personen op de hoogste stand.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Ik sluit me aan bij de bevindingen van Ijkenhout. Heb een losse co2 meter gekocht, en hiermee metingen gedaan. Ondertussen gebruik ik die meter niet meer en weet ik afhankelijk van het aantal personen in huis op welke stand hij moet.

Mocht een c02 regeling prijzig zijn is dat ook nog een optie. Na een paar weken meten kan de sensor weer op marktplaats (en zet je handmatig de box iets hoger bij visite).
 

rob91

  • #11
Een systeem met co2-sensor heeft als doel om zo min mogelijk te ventileren, enkel wanneer nodig. Dat scheelt in stookkosten. Om op basis van dit principe te ventileren moet je dure aanpassingen doen aan de toevoerroosters. Die moeten namelijk communiceren met je ventilatiesysteem. Als je roosters boven de ramen vrijwel altijd open staan - zoals het hoort als je wilt ventileren - dan heeft zo'n sensor geen zin.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Jawel, dat maakt niet uit. Anders zou een meerstandenschakelaar ook geen nut hebben.

Bij meer onderdruk zal het debiet over de roosters groter worden. Bij minder onderdruk komt er minder verse lucht naar binnen.
 
  • Like
Waarderingen: rob91

rob91

  • #13
Zo had ik het nog niet bekeken, weer wat geleerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Je kan niet afzuigen wat er niet inkomt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
De aanvoer via roosters is (potentieel) heel vaak veel meer dan afgevoerd wordt. Daarom kan je rustig bv op een winderige dag de roosters aan de windzijde van de woonkamer dicht doen. Maar op de hoogste stand van de box (of afzuigkap) moet je deze wel weer openzetten.

Veel roosters tegenwoordig zijn zelfregelend (ZR). Dan is de binnenkomende luchthoeveelheid onafhankelijk van de windkracht.

In nieuwbouwhuizen begint eindelijk de balansventilatie standaard te worden. Ook als je een bestaand huis écht goed wilt aanpakken, plaats je deze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu