Klein beetje spanning op schakeldraad

Lennard11

  • #1
Ik heb een vraagje. Heb al op het forum gekeken en een deel van het antwoord gevonden, maar nog niet helemaal :roll:
Gisteren heb ik een wisselschakelaar opnieuw aangesloten, die helemaal verkeerd aangesloten was. Dit is gelukt en alles werkt nu perfect!
Het viel me gisteren echter op dat er altijd wat spanning op de schakeldraden stond, ook al waren ze helemaal niet aangesloten. Vervolgens gezocht op het forum en erachter gekomen dat dit normaal is. En dat er bij vrijliggende schakeldraden die in de buurt lopen van een fasedraad vaak wat spanning opstaat. Er stond ook aangegeven dat dit weg zou zijn zodra de schakeldraad aangesloten werd, want dan zou dat kleine beetje spanning weglopen via de lamp en de 0draad. Dat is nu hetgeen ik niet snap. Als de schakeldraad aangesloten is en er staat 220v spanning op de schakeldraad staat dan meet ik gewoon 220v. Logisch ook, want dat staat er ook op. Maar als de schakeldraad aangesloten is en er staat een heel klein beetje spanning op 'dan loopt dit weg via de lamp en de 0draad'? Wat is nu het verschil?
Ik begrijp dat het in het ene geval om een grote spanning van 220 volt gaat en in het andere geval om een heel klein beetje spanning, maar het principe zou toch hetzelfde moeten zijn? Het kan toch niet dat je in het ene geval 220 volt meet (de spanning die er op staat) en in het geval van dat kleine beetje spanning niets meet omdat dat kleine beetje spanning wegloopt via de lamp en de 0 draad....

De wisselschakelaar werkt prima en is goed aangesloten. Bovenstaande vraag is dus meer omdat ik niet kan uitstaan dan ik het niet begrijp :x

Tweede en laatste vraag: ik meet nog steeds (nu alles is aangesloten en goed werkt) een heel klein beetje spanning op de schakeldraad (die is aangesloten op de wisselschakelaar) waar geen spanning op staat. Voorbeeld: op de wisselschakelaar meet ik op het aansluitpunt van de ene schakeldraad een hoge 220 spanning en op het andere schakeldraad waar dus geen spanning op hoort te staan, toch een heel klein beetje spanning. Zoals gezegd: alles is aangesloten en werkt naar behoren. Maar, dit kleine beetje spanning zou dan toch ook moeten 'weglopen'...?

Ben benieuwd.
 

StefanD

  • #2
Zeer waarschijnlijk wordt de spanning die je meet veroorzaakt door overspraak tussen de leidingen. Klopt het dat je een multimeter gebruikt? Deze hebben namelijk een hoge ingangsimpedantie, waardoor een beetje overspraak al als een spanning gemeten wordt.
Voor een huisinstallatie kun je beter een spanningszoeker gebruiken:

Deze heeft een veel lagere impedantie, waardoor je geen last hebt van dit soort "valse" metingen.
Overspraak is overigens doodnormaal en niets om je zorgen over te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu