Hager Vision kast kleine reorganisatie

Cvdenzen

  • #1
Ik ben van plan om een pv-verdeler op de wasmachine-bekabeling aan te sluiten.
Omdat in de pv-verdeler twee aardlekschakelaars komen, wil ik die in de meterkast omzeilen. Het is een standaard Vision opstelling, met een aardlekschakelaar met een kam met vier automaten. Ik dacht om de kam te vervangen door een kam voor drie automaten, de automaat van de wasmachine links van de aardlekschakelaar te zetten en de aardlekschakelaar dan 1 plaats naar rechts te verschuiven.
Mijn vraag: hoe ga ik die losse automaat van spanning voorzien? Kan ik gewoon koperdraad bevestigen in de gaten waarin nu de kam voor stroom zorgt?
En waar haal ik de stroom het makkelijkst vandaan? Van de aanvoeraansluiting van de aardlekschakelaar? De wasmachine-automaat zit op de bovenste rij.

Bij voorbaat dank,
Carl
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Stroom haal je niet van de kamrail, want dat is nog steeds na de ALS.

Beter is om deze van de voedende kant van de ALS af te takken mits deze klemmen geschikt zijn voor twee draden. Dan wel zorgen dat je dezelfde draad gebruikt en hulzen toepassen bij soepele draad.

Kamrail dient inderdaad dan korter te worden. Of je verplaatst de betreffende automaat naar de meest rechter positie op de onderste rij. Op de vrijgekomen positie dien je dan ook zo'n mooie gele afschermdop te plaatsen.
 

Cvdenzen

  • #3
Bedankt voor de informatie, hiermee kan ik aan de slag!
Vr. Groet,
Carl
 

Cvdenzen

  • #4
Ter info de afloop:
Ik heb de automaat verplaatst naar links. De kam van de linkerboven aardlekschakelaar (ALS) vervangen door een voor drie automaten. Dat ging allemaal probleemloos.
En toen wilde ik met twee 6 mm2 vaste kern koper verbinding maken tussen de automaat en de aanvoer van de ALS. Maar die draden kon ik niet vastschroeven in de ALS omdat daar al soepel draad met dikkere adereindhulzen in zat. Dan komen de dunnere vaste kern aders van mijn nieuwe draden niet vast te zitten. Dat is waarvoor Vonken_trekker ook al waarschuwde, maar ik had geen soepel draad met eindhuls kunnen vinden.
Uiteindelijk heb ik een extra verdeelklemmenset onderin de kast gemonteerd. Ook dat was heel lastig. Het binnenframe moet je daarvoor kantelen, en dat ging moeilijk omdat er een zij-invoerbuis in de weg zat.
Ik heb de ALS via de klemmenset met 6 mm2 aangesloten. Om ook de automaat met 6 mm2 aan te sluiten was te moeilijk (te stugge draad en die andere draden zaten in de weg). Die automaat heb ik toen met 2,5mm2 op de klemmenset aangesloten. Dit is de automaat voor de pv-verdeler. Daarover gaat max. 10 A (wasmachine en straks max. 8 zonnepanelen). Ik ben redelijk tevreden.
Wat mij verbaast is dat op de Hager verdeelklemmenset de N links zit en op de automaten en schakelaars zit de N rechts. Wat is daar de reden van?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik denk dat de meesten hier deze verdeelklemmen weinig of niet gebruiken... doorgaans wordt soepele draad toegepast waarop je (we) dan zelf hulzen persen.

Om probleemloos door te lussen dien je inderdaad dezelfde draaddikte te hebben en de klem moet ervoor geschikt zijn.

Wat betreft de 2.5 mm; dat is prima zolang deze maximaal 16a gaat moeten doorstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu