Meerdere (kleine) onderverdelers

Spacekip

  • #1
De vorige bewoners van ons huis hadden in de 2 schuren die op het land staan 2 onderverdelers geplaats. Deze (grote) schuren worden met name gebruikt voor opslag, dus hoofdzakelijk verlichting, met wat kleinere randapparatuur zo nu en dan. Geen grootvermogen apparaten.

Vanuit de hoofdmeterkast in het huis (3x25A aansluiting) hebben zij 1 kabel getrokken (4mm), voorverzekerd met een C25 naar de hoek van het huis. Vanaf hier deze gesplitst naar 2x 4mm naar elke schuur. Qua selectiviteit zou dit sowieso al niet mogen, we zijn bezig met dit verhogen naar 3x35A.

Maar ik was eigenlijk ook onder de veronderstelling dat elke onderverdeler zijn eigen kabel en voorverzekering moest hebben, maar toen kwam ik dit tegen:

Hieruit zou dus blijken dat dit eigenlijk wel mag? Dat voelt nogal gek.
Ik zou het ook nog willen laten keuren als alles klaar is, dus wil het wel allemaal gelijk conform de NEN doen.

(gek genoeg, wat zou dan wel het limiet zijn? 3 onderverdelers op 1 kabel? 10? Je zou dan best wel even door kunnen gaan met doorlussen)
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Interessante vragen, installatietechniek is echt een vak. Niet helemaal mijn vak, maar toch een poging...
Om ervoor te zorgen dat bij kortsluiting een zo klein mogelijk deel van de installatie uit gaat, moet de boel selektief zijn. Achter de hoofdzekeringen van 25A mogen eindgroepen van 16A, dan is vrijwel zeker dat bij kortsluiting in een eindgroep die 16A zekering er uit gaat en dat in de rest van het huis wat achter die 25A zit, het licht aan blijft.

Voor overbelasting kijken electrotechnici naar de gelijktijdigheid. Hoe zwaar zullen die groepen tegelijk belast worden? Een beetje woonhuis heeft al vier of meer eindgroepen van 16A en dat gaat in een woonhuis prima achter die 25 of 32A hoofdzekering. Zo wie zo zitten op één groep al veel stopcontacten, als je op elk stopcontact een elektrisch kacheltje, wasmachine of boiler tegelijk aan zet dan gaan er zekeringen uit. Als je in een huis elke eindgroep langdurig zou belasten met 16A dan zal wel de hoofzekering uitschakelen. Zo lang in het huis geen gekke dingen gebeuren, gebeurt dat niet.
Een flat of rijtje huizen zit aan één kabel van het energiebedrijf, die is zwaarder afgezekerd dan 32A maar kan minder zwaar zijn dan het aantal huizen maal 32A.

Als u niet van plan bent die schuren tegelijk zwaar te belasten, kunnen er best meerdere schuren achter één zekering net als het rijtje huizen. De kabel moet dik genoeg zijn voor die zekering, in de schuren komen zekeringen die ervoor zorgen dat bij een probleem op de eindgroep in de schuur de zekering van die eindgroep uit gaat, en de rest van de schuur en andere schuren voeding blijven houden. Zo lang je er maar voor zorgt dat als die kabel beschadigd raakt, de zekering van die kabel er uit gaat en niet de hoofdzekering van je huis. Dit stukje selektiviteit heb je nu niet.

Als de belasting echt klein is en het geen probleem is als de schuren in het donker komen, dan kun je overwegen vastrecht/capaciteitstarief te besparen door de hoofdzekeringen te laten zitten, de kabel voor de schuren achter een 16A eindgroep te zetten en de onderverdelers te laten vervallen.
Je kunt ook nog overwegen in de schuren 6A eindgroepen te maken. Dan komen de schuren niet tegelijk in het donker, maar kun je geen wasmachines, elektrische kachels of andere zware apparatuur gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu