Is het al nodig om de vloerverwarming te vervangen?

MerlijnG

  • #1
Wij hebben een huis gekocht met een stenen vloer met daaronder een vloerverwarming van 17 jaren oud.
De tegels gaan we vervangen, maar afhankelijk van de gemiddelde levensduur van de vloerverwarming willen we deze ook vervangen.
Wie heeft een idee over de kwaliteit van deze generatie vloerverwarming en de verwachte levensduur?

Alvast bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Normaal gesproken is er geen enkele reden om vloerslangen uit 2001 te gaan vervangen. Normaal gesproken zijn deze al diffuus dicht. Maak eventueel even een foto van de verdeler, misschien is daar nog winst te halen (energiebesparing)
 

MerlijnG

  • #3
 

MerlijnG

  • #4
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Vervangen!!!
Wil je zeker zijn van een goede vloerverwarming, die nog jaren mee zal gaan, laat dan de vloerverwarming vervangen.
Zeker als je nu investeert in een nieuwe dure vloer.
Ook verdeler voldoet niet meer aan de nieuwe moderne eisen met een label A pomp
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
De verdeler vervangen is inderdaad slim. Of minimaal de pomp.

Maar wat is er mis met de slangen, DeGooyer?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Beoordelen van de buizen is lastig op afstand, deze kunnen in de loop der jaren behoorlijk vervuild zijn. Maar wilt u zeker zijn van een goede vloerverwarming laat dan een compleet nieuwe installatie aanbrengen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Lekker advies. Trek alles er maar uit, misschien is het een beetje vies. Ruil jij je auto ook in als die vies is?

Zo jaag je mensen onnodig op kosten m.i.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Men wenst toch een professioneel advies, geen lapmiddel!!
Heb al eerder meegemaakt dat alleen de verdeler werd vervangen: daarna de nodige problemen, omdat je totaal neit weet wat er in de vloer ligt, maar omdat je als laatste bent geweest, krijg je daarmee wel te maken: los het maar op!
Nee.....ik ben al lang genoeg bezig om geen werk van anderen op te knappen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Tsja je hebt nu wel de kans om nieuw te leggen. In 2001 was een hartafstand van 15 cm of meer nog heel gewoon. Nu kun je het op 10cm nog leggen. Als je het nu vervangt, weet je dat het ligt zoals je wilt. Geen koude plekken dus. Ook de verdeling van de groepen ivm eventuele zoneregeling...
 

MerlijnG

  • #11
Natuurlijk begrijp ik dat je het minste risico neemt door alles eruit te halen en opnieuw aan te leggen.
Maar ik heb intussen ook begrepen dat het spul wat er in ligt niet slecht is en een jaar of 40 a 50 meegaat normaal. Het zijn niet de zwarte slangen die vaak met de zuurstofproblemen kampen.

Het blijft een afweging tussen hoeveel risico wil ik voorkomen voor welke meerprijs en werk. Maar hoe slaat de balans op dit moment door?
 

Marcn88

  • #12
Hoe groot is de totale ruimte waar de vloerverwarming ligt dit zal maximaal aan de verdeler te zien een 50m2 zijn is het opp groter dan kunt u beter nieuwe slangen laten leggen want dan is de vvw niet geinstalleerd als hoofdverwarming of de groepslengtes zijn veel te lang

bij laten liggen van de slangen zou ik ze sowieso goed doorspoelen per groep en de verdeler vervangen voor een a label verdeler
 

MerlijnG

  • #13
De totale grootte is iets minder dan 60m2.
Met de te lange groepslengtes bedoel je dat er dan warmteverlies is en het stoken niet efficiënt gebeurt?
 

MerlijnG

  • #14
En waarom zou je de verdeler nu vervangen? Dat kan toch altijd omdat hij boven de grond zit...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Omdat op de verdeler nog een energievretende pomp is gemonteerd en geen pompschakelaar wordt gebruikt.
Vervang dan alleen de pomp ! (maar let wel op wat daarvoor gerekend wordt !!)
Zoiets wil je momneteel toch niet meer, wanneer gestreefd wordt naar minder energieverbruik.....maar dat kan idd altijd nog
 

Lodos

  • #16
Er is toch een thermostaat op de verdeler die aangesloten is op de pomp?

Ik heb meegemaakt dat er in de buurt van de verdeler op de vloerverwarmingsbuis een piepklein gaatje was waardoor er drukverlies was. Na reperatie kwam ik een jaar later weer voor drukverlies en ja hoor weer een piepklein pisstraaltje dit keer op de andere buis..

Het is een gok maar als je toch bezig bent met het aanleggen van een nieuwe vloer kan je het beter meepakken. Vergeet niet dat er de kans bestaat om tijdens het slopen van de oude vloer je perongeluk de leidingen kan raken..
 

Marcn88

  • #17
Op de pomp zit geen thermoschakelaar de pomp draait hier 24/7 365 dagen per jaar of er nu warmte gevraagd word of niet is toch een continu verbruik van een 60a70 watt
 

Lodos

  • #18
Volg de stroomkabel maar even van de pomp. Ik heb het namelijk gehad dat die temp. Voeler defect was waardoor de vloerveewarming het niet deed, dus die thermostaat ertussenuit gehaald en bewoner zat weer warmpjes bij hartje winter.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Lodos schreef:
Volg de stroomkabel maar even van de pomp. Ik heb het namelijk gehad dat die temp. Voeler defect was waardoor de vloerveewarming het niet deed, dus die thermostaat ertussenuit gehaald en bewoner zat weer warmpjes bij hartje winter.
Sorry hoor, maar een dergelijke "reparatie" slaat totaal nergens op!!
Als je niet weet waarvoor iets dient, blijf dan met je handen van zoiets af !!!!

Die thermostaat is van groot belang en kan je niet zomaar even verwijderen, dan weglopen, en tegen de klant zeggen dat het weer allemaal gemaakt is: je zult zo'n monteur over de vloer krijgen!!!

De thermostaat is om de temperatuur van het water, wat door de vloer circuleert, te regelen. De temperatuurvoeler meet de temperatuur van het water wat de vloer in gaat.
De thermostaat in de aanvoer regelt de warm water toevoer. Is de temperatuur op de gewenste waarde, dan wordt de toevoer van warm water afgesloten. Totdat de temperatuur van het water in de vloer weer is gedaald: dan ordt de toevoer van warm water weer geopend.

Wanneer je die voeler en thermostaat weg haalt, haal je ook één van de beveiligingen van de verdeler weg en loop je de kans dat er water van een veel te hoge temperatuur door de vloer circuleert.
Heb ook monteurs meegemaakt die dat "draadje" tussen voeler en thermostaat ook maar voor het gemak weghaalden....

Een oerdomme oplossing dus om die thermostaat op de verdeler maar weg te halen. (en dit soort tips krijgt de argeloze consument via dit forum....)
Net zo min kan je de maximaalthermostaat op de verdeler ook niet zomaar even weghalen. (ik hoop dat je weet waarvoor deze dient en waar hij zit...)
 

Marcn88

  • #20
@lodos de kabel van de pomp gaat naar de maximaal beveiliging deze schakelt de pomp uit bin een te hoge temperatuur in de verdeler tbv bescherming van de slangen en de vloer dit zit erop zodat als de thermostaat knop met externe bulb die in de balk zit geschoven defect is de vloer en de slangen niet te heet worden 2 totaal verschillende dingen dus
de knop voor de temp regeling van mengwater in de vvw balk
de max beveiliging beveiligt de slangen en vloer en "regelt" dus nix
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu