Inventum boiler edr81

Kaajee

  • #21
En bedankt! ;) :super: :super: :cool::cool:
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Kaajee

  • #22
Lees je laatste bericht nog een keertje, maar je mag het gat in de muur na een dergelijke reparatie niet opvullen, want er mogen geen knelkoppelingen weg/dicht gesmeerd worden ;)
(Los van het feit dat het forum vol staat met deze oplossing:) )

En edit voor de moderators: ondanks ongetwijfeld beste bedoelingen van TS, kan zijn laatste post volgens mij gewoon in zijn geheel verwijderd worden (en daarmee mijn reacties), zijn niet zo on topic en voegen weinig toe. :super:
 

cdbbdc

  • #23
.... je mag het gat in de muur na een dergelijke reparatie niet opvullen, want er mogen geen knelkoppelingen weg/dicht gesmeerd worden ....

Hiervan krijg ik pukkels.

Geef aub de wet aan waarin (e.e.a./het voldoen aan een norm) verplicht/verboden wordt gesteld.
Indien niet dan is elke norm niet (echt) rechtsgeldig en daarnaar kijkt elke rechter c.q. moet daar rekening mee houden.
De wetgever stelt de wetten op en een rechter kan na hun aanvaarding door het parlement en afkondiging daarvan (Wij, ..... ). in de voorgeschreven media daar niet zomaar van afwijken. Jurisprudentie vonnissen van de Raad van State ( hoogste algemene bestuursrechter) Hoge Raad (?) etc. gaat mij te ver om hier meer op in te gaan. En een EN staat boven een ISO etc. (O.a. Bondsrepubliek Duitsland kan zelfs europeese wet- en regelgeving toetsen voor zover ik weet).

Maar geen onderbouwing van uitspraken als mag niet of is verboden zonder bronvermelding is zinloos.

..... Ongetwijfeld al bekend maar ik wilde het toch melden.
Zo zullen er ongetwijfeld nog vele tips/trucs etc. zijn maar vind ze maar eens. ......
(Zucht)

Tja, ik kan het niet laten, ik ga meteen zoeken:
(in de tekst is sprake o.a. van een NPR geen NEN, geen ISO, geen EN...)
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #24
Als je je eigen huisje gaat verbouwen zijn er net zoveel regels die wel wettelijk vastgelegd zijn als dat er regels en normen zijn die niet wettelijk vastgelegd zijn. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je daden, maar ook voor de gevolgen hiervan.
Zelf ben ik ook niet zo van de regeltjes en normen, maar op dit forum wordt (terecht) wel uitgegaan van deze normen en worden ze eigenlijk altijd benoemd, wat de doe-het-zelf klusser er uiteindelijk mee doet is dus aan hem/haarzelf.

Maar zoals gezegd, het is juist wel altijd fijn dat ze benoemd worden, zodat je het maar weet.
 

cdbbdc

  • #25
Helemaal mee eens Kajee. Bezint eer ge begint.
 

Haplo

  • #26
Kan het ook niet laten, bespaar je gevijl in een knelkoppeling. Er zijn gewoon reparatiekoppelingen te koop

13824.jpg
 

cdbbdc

  • #27
Dankjewel, een dag iets bijgeleerd is een welbestede dag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
cdbbdc schreef:
Geef aub de wet aan waarin (e.e.a./het voldoen aan een norm) verplicht/verboden wordt gesteld.
Indien niet dan is elke norm niet (echt) rechtsgeldig en daarnaar kijkt elke rechter c.q. moet daar rekening mee houden.
Ooit van een Bouwbesluit gehoord? Je mag best afwijken van normen.


Is het gebruik van NEN-normen verplicht?

Nee, er zijn drie andere mogelijkheden.

  • Ten eerste biedt het Bouwbesluit de mogelijkheid om een 'gelijkwaardige oplossing' toe te passen. Dat betekent dat een andere invulling mag worden gegeven aan de prestatie-eis, als er maar voldaan wordt aan de doelstellingen van die eis. De gekozen oplossing wijkt in dat geval af van de voorgeschreven eis, maar biedt tenminste dezelfde mate van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en bescherming van het milieu als de oorspronkelijke eis.
  • Ook is het mogelijk gebruik te maken van een Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR). NPR-en worden - evenals de NEN-normen - uitgegeven door het Nederlands Normalisatie Instituut. Een NPR kan bestaan uit bijvoorbeeld een computerprogramma, een vereenvoudigde bepalingsmethode of een reeks concrete voorbeelden die voldoen aan een bepaalde Bouwbesluit-eis. Bij het volgen van de aanwijzingen mag worden verwacht dat aan de minimale eisen van het Bouwbesluit zal worden voldaan.
  • Verder wordt in het Bouwbesluit gerefereerd aan kwaliteitsverklaringen afgegeven door erkende certificeringsinstellingen. Hierbij gaat het om een verklaring waarin is aangegeven dat een bouwmateriaal of bouwdeel, mits toegepast op de omschreven manier, voldoet aan de eisen die aan zulke materialen of delen worden gesteld in het Bouwbesluit.
  • Bron: Ministerie van VROM

 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #29
Zo kan het alsnog een leuke discussie worden. ;)

Want dan ben ik in het land van alle normen en regels benieuwd wat de sancties zijn als je het als doe-het-zelfer níet volgens de regeltjes doet?
En wie gaat er sanctioneren?

Van professionals snap ik het, die moeten volgens het boekje werken om allerlei voor de hand liggende redenen. In doe het zelf land kun je naar mijn idee alleen gedoe krijgen als er schade aan anderen of de maatschappij aangedaan is. Of als de algemene veiligheid in het gedrang is (denk aan gas installatie bijvoorbeeld). Maar een lekkende knelkoppeling achter een dichtgestucte muur???
Je verzekering kan natuurlijk ook moeilijk gaan doen, dat is wel een serieuze afweging.
 

Haplo

  • #30
Deze discussie is hier al vaker gevoerd, maar een soldeerkoppeling kan ook gaan lekken. Als beide koppelingen goed zijn aangebracht, kun je er van uitgaan dat ze niet gaan lekken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #31
En wie gaat er sanctioneren?
Dat doet je verzekeringsmaatschappij wel in geval van schade of calamiteiten (mits opgenomen in diens voorwaarden).
 

cdbbdc

  • #32
Dank Edwinn, Kajee, Walker!!!
Ik ben echt blij met jullie reacties want (heel) vaak worden (ook) door (semi-/overheids)toezichthouders direct van de torens geblazen terwijl ze zelf van toeten of blazen weten.

Ik ben ooit door een kantonrechter in het gelijk gesteld mede doordat ik (uitzoeken is eigenlijk mijn grootste hobby) precies had gevonden in een vonnis van de Raad van State wat van belang is. Gemeente koos voor dreigen hier en boetes daar, maar ik maakte er een rechtszaak van aangezien ik niet wijk voor domme dwang. (ik zal niet verder uitweiden (google eens uitweiden vs. uitwijden....) maar duidelijk is: laat je niet overdonderen door geblaat).

Over verzekeringen gesproken: rechtsbijstandverzekeraar had nadien de reactie: nee, want die rechter had ook anders kunnen vonissen...............................(laat maar).

(Rechter zei letterlijk. Meneer cdbbdc ik moet het vonnis van de Raad van State volgen)
Dank u. (zei ik)

En nog even een aanvulling op mijn eerdere zin: ..... De wand/muur even netjes opvullen ....
Gebruik gips ofzo, zwelt (meestal?) toch op als er lekkage achter zit? Zie je meteen als iets fout gaat.
Ook heb ik een gouden regel: maak alles demontabel.
Vroeger zag je fimpjes voor doe-het-zelvers over installatie van hangende toiletten: keurig achter demontabele panelen.
Helaas bij mij: alles dichtbetegeld (door erkende installateur) dus bij problemen: breken, breken en hoge rekeningen schrijven. Buurvrouw wil een wijziging in bestaande situatie van iets in de keuken: kost u 6.000 euro........

Ja daaaag!!
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu