Hoeveel ampere op kabel

AceII

  • #1
Hallo,

Ik heb een hele tijd geleden de eerste helft van de electrakabel van mijn huis naar mijn schuur door de tuin gelegd, de tweede helft heb ik dit weekend gelegd.
De eerste helft heb ik gelegd met 5aderige kabel (aarde+4xzwart) met aders met doorsnede 0.75mm2 (elke ader is niet 'solid', maar bestaat uit dunne koperdraadjes, ik weet de officiele termen hiervoor niet). Momenteel heb ik 2 aders aangesloten (1xfase, 1xnul), omdat er nu nog maar 1 lamp op zit. Ik had deze kabel nog liggen en hoefde dus geen nieuwe te kopen.

Ik weet dat deze doorsnede niet ruim is, maar er komt in de schuur een koelkast, vriezer en verlichting en er zullen ook wel eens een zaag, boormachine of schuurmachine aangesloten worden. Toentertijd, dacht ik (na al het advies dat ik gevraagd had), dat dit op zich wel moest kunnen en dat ik eventueel de twee aders die ik nog niet aangesloten had er nog bij kon doen.

Echter nu wordt mij gezegd dat die kabel absoluut niet toereikend is, dus heb ik voor de tweede helft, maar 3x2.5mm2 gelegd. Ik heb eigenlijk niet veel zin om het eerste stuk er weer uit te halen en te vervangen voor 3x2.5mm2. De kabels liggen in pvc-buis en ik heb nog een lege buis liggen, dus als het echt moet, kan ik wel een nieuwe kabel leggen.

Ik heb eigenlijk 2 vragen:
- is de 5x0.75mm2 echt ontoereikend (hoeveel Ampere mag daar doorheen)?
- heeft het zin om de niet aangesloten aders ook aan te sluiten om zo meer oppervlak te creëren, of werkt dat niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De kabel moet berekend zijn op de zekering die ervoor zit.
De kabel moet zo gekozen worden dat de zekering knapt voordat de kabel door oververhitting beschadigt raakt of brand veroorzaakt.

De gegevens die nodig zijn :
Lengte kabel
type kabel
Beveiliging van de kabel
wijze van aanleg.
Uit deze gegevens komt de dikte van de kabel.

Maar de kabel die jij beschrijft is niet geschikt voor jouw doel.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Gaat de kabel door de grond?
Zo ja, heb je slagvaste buis gebruikt?
Hoe moeten we ons dat voorstellen met de "twee helften" van de kabel? Ziet er ergens een lasdoos tussen? Zo ja, op welke plaats?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat maakt niets uit, die 0,75 is te licht voor een 16A patroon.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Daar geef ik je gelijk. Maar ik zou toch graag een zo goed mogelijk overzicht krijgen van die ellende.
 

Atmoz

  • #6
Er zijn natuurlijk altijd knutseloplossingen te vinden om iets werkend te krijgen. Niet doen! Over welke lengte kabel die vervangen zou moeten worden praten we eigenlijk? Zeker als er buis ligt zou ik ervoor kiezen om de zaak volgens de voorschriften uit te voeren.
 

Xr8

  • #7
Aarde en 4 maal zwart, door de tuin. Dit zal ook geen grondkabel zijn neem ik aan. Deze kabel is helemaal niet geschikt voor deze toepassing.

Succes.
 

Aks

  • #8
Als ik jou was zou ik er een vakman bij halen.
en dan niet de persoon die jou de vorige keer heeft geadvieseerd
 

AceII

  • #9
Ik ga de kabel die ik al gelegd heb er gewoon uithalen en door een nieuwe (3x2.5mm2) vervangen. Het is gewoon onverstandig van mij geweest dat eerste stuk te leggen.

Dankjulliewel voor de reacties.
 

Atmoz

  • #10
Misschien ten overvloede: denk je eraan kabel met aardscherm te nemen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu