Hoeveel ampère is gevaarlijk ?

Alien555

  • #1
Ik ben een beetje in de war...

Ik wil 5 ledlampjes (diodes), parallelgeschakeld, voorzien van stroom door gebruik van een 9-volt-batterij. Gewoon onderdeel van een knutselideetje.

Nu heb ik een programma (Yenka, ook bekend als Crocodile Clips) dat aangeeft dat als je dit doet zonder weerstand, de stroomsterkte maar liefst... 16 ampère bedraagt op de draad (die bloot ligt).

Elders lees ik in verschillende bronnen dat een stroomsterkte van 0,02 ampère, oftwel 20mA reeds zeer gevaarlijk is.

Aldus mijn misschien domme vraag: kan je doodgaan door het werken met een batterijtje en wat ledlampjes ?
Uiteraard gebruik ik een zeer dunne draad, is dit het element waar ik vergeet rekening mee te houden ? In het programma kan ik gene dikte voor de draad aangeven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, daar ga je niet dood aan.
de 20mA is bij 230v(netspanning)

Als er 16A door de leds gaat dan is dat voor de leds wel dodelijk.
Je kan een led ook niet vergelijken met een diode.
Doorlaat diode = 0,6v
doorlaat van een led is 1,6- xx v afhankelijk van type en kleur.

Een led zonder voorschakel weerstand op 9v word wel gevaarlijk, dat kan een projectiel worden dat altijd de oogjes probeert te raken.
 

Xr8

  • #3
Nee van een 9v batterij krijg je geen dodelijke schok. Als je de leds parallel aansluit zul je per led een weerstand in serie moeten zetten. Uit mijn hoofd is 9v te veel voor een led. Moet ook een beste batterij zijn als deze 16a gaat leveren. De led zouden dan een vermogen moeten vragen van 144w.

Succes.
 

Alien555

  • #4



Bedankt voor de snelle antwoorden.
Als volstrekte leek begrijp ik ze nog niet ten volle.

Willen jullie even kijken naar deze twee afbeeldingen.
Dit zouden dus parallelschakelingen moeten voorstellen, de eerste zonder weerstand. En de tweede met een kleine weerstand.
* Kan zo'n kleine weerstand zo'n verschil maken in stroomsterkte ?
* Ik heb slechts één weerstand geplaatst. In het tweede antwoord las ik dat je voor elke diode apart een moet plaatsen ?
* Ik dacht dat een diode een klein ledlampje was ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je een kleine weerstand kan een enorm verschil maken.

Ik verwijs je graag naar https://www.circuitsonline.net/ dat is een elektronica hobbyforum waar dit soort dingen uitgelegd worden.
 

Alien555

  • #6
Ideale site, bedankt ! Heb er net op gepost.
 

Gamecat

  • #7
Om de waarde van de weerstand te bepalen ga je als volgt te werk:



1. Iedere led heeft een bepaalde spanningsval. Bv 0.7 V.
2. Tel het aantal leds in serie op en vermenigvuldig dat met de spanningsval (bijv 5 * 0.7 V = 3.5 V). Dit aantal moet gelijk of lager zijn dan de geleverde spanning.
3. Trek de spanning over de leds (3.5 V) van de geleverde spanning (bijv. 4.5 V) af. 4.5-3.5 = 1.0 V. Bot gezegd heb je nu 1 volt te veel, maar dat kan je nuttig gebruiken om de stroom door de leds te beperken.
4. Stel de leds hebben 20 mA (= 0.02 A) nodig om normaal te branden. Bij minder branden ze wat minder feller maar houden ze het langer uit, bij meer branden ze feller maar korter (kan in één flits gebeurd zijn). Je hebt nu een weerstand nodig die bij een spanning van 1.0 volt, 20 mA gebruikt. Bij weerstanden is de verhouding tussen spanning en stroomsterkte constant. Waarbij weerstand gelijk is aan spanning gedeeld door stroomsterkte, ofwel R = U/I.
5. Door de waarden (U = 1.0 V, I = 0.02 A) in te vullen, krijg je: R = 1/0.02 = 50 ohm.
6. Verder is het nog nodig om te weten hoeveel vermogen er door de weerstand gaat. Vermogen is spanning maal stroomsterkte, ofwel P = I x R.
7. Door de waarden (U = 1.0 V, I = 0.02 A) in te vullen, krijg je: P = 1 * 0.02 = 0.02. De meeste gewone weerstanden kunnen dat vermogen met gemak aan.

Hoe hoger de weerstand, hoe lager de stroomsterkte, hoe zachter de leds branden en hoe langer de levensduur is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu