Groepenkast van 1 naar 3 fase en uitbreiden

Vwlunatic

  • #1
Dag,

ik ben momenteel met een zolderverbouwing bezig en ondertussen ook aan het verdiepen in het uitbreiden van de groepenkast. Op dit moment heb ik een abb groepenkast met oud type busboard op 1 fase. Ik heb hier 7 groepen+ kookgroep in zitten en een beltrafo.
9190AFC7-E9C5-4185-B364-ECFEAC549769.jpeg


ik wil de groepenkast uitbreiden naar een 3 fase aansluiting en heb even advies nodig.

mij heb half oktober een afspraak om de aansluiting te wijzigen naar 3 fase en dus moet ik voor die tijd zorgen dat ik er een 3 fase hoofdschakelaar in heb zitten en een nieuw type busboard.

Ik wil er een kast naast hangen zodat niet alles propvol zit en ook makkelijk kan uitbreiden.

De aardlekschakelaars 3 fase (2x) deze kan ik toch gewoon doorlussen vanaf de hoofdschakelaar (1 in hoofdgast en 1 in nieuwe kast), en hoe doe ik dat met het busboard? Sluit ik beide busboard split op 1 aardlekschakelaar. Of zit ik er nu helemaal naast?
7F7AAF41-C97C-4E6D-B5E6-DBBD48E86200.jpeg

kan namelijk niet echt zien hoe dit normaal aangesloten wordt.
 

Vwlunatic

  • #2
Ooh wacht ik zie het al, kan natuurlijk beter in de hoofdkantoor een 3 fase split-load busboard pakken en in de andere kat een normale 3 fase busboard?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hoe zie je de indeling van de dubbele kast precies voor je? Heb je dit wl eens uitgetekend?

Het is misschien het makkelijkste om het bestaande busboard met 2x 2-polige aardlekschakelaars gewoon te laten zitten, deze aardlekschakelaars kun je dan wel op verschillende fasen aansluiten. In de nieuwe kast kun je dan groepen op de 3e fase kwijt en eventuele krachtgroepen?

Ik zou ook meteen afscheid nemen van de kookgroep en de kookplaat aansluiten op een krachtgroep, zodat je het vermogen van de kookplaat over 2 of 3 fasen verdeelt.
 

Vwlunatic

  • #4
Nee heb het nog niet uitgetekend, wil dan ook een betere verdeling in ieder geval. Ook komen er in de nabije toekomst zonnepanelen op het dak, en komen er 1á2 split airco’s en waarschijnlijk ook 1 multisplit voor de zolder.

kookgroep heb ik inderdaad ook over gedacht, maar dit zal later wel opgepakt worden, de extra kast komt er ook niet meteen in.

Maar op zich kan ik het huidige ook wel laten zitten, al ben ik perfectionistisch aangelegd.
 

Vwlunatic

  • #5
Maar weet ook nog niet wanneer ik de verzwaring krijg. Had afspraak gemaakt voor half oktober maar krijg net een mail dat nog niks kunnen plannen ivm meter tekort net zoals de busboard overigens.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Nu een tweede kast ernaast plaatsen en dit bestaande busboard in tact laten (dit voldoet toch voor 8 groepen verdeeld over 2 fasen?) is waarschijnlijk goedkoper en simpeler dan dit alles op de schop gooien.
 

Vwlunatic

  • #7
Ja dat is wel zo inderdaad. Voldoet zeker ja, maar ja perfectionistisch…
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dus wat is je plan dan nu precies? Dit mis ik even.

Welk busboard wil je precies plaatsen en welke / hoeveel aardlekschakelaars ga je gebruiken?
 

Vwlunatic

  • #9
Nou denk inderdaad dat het wel een goed plan is voor nu om oude busboard te laten zitten en 3-fase aardlek straks in bij te plaatsen kast zet voor de uitbreidingen zoals jij aangaf, goede tip. De rest wellicht wat anders te verdelen waar nodig.
Moet ook nog maar afwachten wanneer 3 fase beschikbaar is en de busboard.
 

Vwlunatic

  • #10
Dan kan ik totdat de aansluiting gereed is zo doorgaan maar ik moet dan wel een basiskast er bij bestellen en dan voorlopig maar bedraad aansluiten ipv via te aan te schaffen 3 fase busboard
 

Vwlunatic

  • #11
Heb ook nog een aardlek 1p liggen dus kn ik voorlopig gebruiken in de nieuwe kast
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Waarom wil je 4-polige aardlekschakelaars?

1P+N eindgroepen aansluiten achter een 4-polige aardlekschakelaar wordt afgeraden. Het heeft sowieso geen meerwaarde.

4-polige aardlekschakelaars zou je alleen voor de krachtgroepen moeten gebruiken.
 

Vwlunatic

  • #13
Oké duidelijk, dacht dat dit zo standaard geleverd werd zo vandaar. Dan gewoon 1 fase, en die heb ik nog een nieuwe liggen dus komt goed ui.
 

Vwlunatic

  • #14
Dus dan moet ik de 1p busboard 3 split pakken.
 

Vwlunatic

  • #15
Of een oud type 2split binnenwerk of kast van marktplaats regelen aangezien die met bosjes aangeboden worden
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Tja welke je moet kiezen dat ligt dus maar net aan hoe je (uiteindelijk) de kast in wilt delen.
 

Vwlunatic

  • #17
Snap ik, en n nog een vraag wellicht dat jij daar een antwoord op hebt.

momenteel ben ik ook aan het kiezen voor zonnepanelen. Nu zullen het er 10-12 worden gericht op het zuidwesten waarbij een een beetje last heb van schaduw van een dakkapel. Nu overweeg ik of een 1 fase systeem of met Micro omvormers waarbij ik over 3 fase kan terugleveren.

ik hoor het en der dat er we problemen kunnen ontstaan waarbij de omvormer uitgeschakeld wordt bij overbelasting in het net. Is dit ook zo met Micro omvormers waarbij je terug lieverd over 3 fase?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Die kans is kleiner. Sowieso is het beter om de grootte van de totale stroomsterkte te beperken, zodat in de meterkast geen grotere (samengestelde) stromen dan 40A kunnen voorkomen. Dat doe je met een invoer vanuit de (micro)omvormer(s) over 3 fasen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu