ABB groepenkast uitbreiden van 1 naar 3 fase

AAVD

  • #1
Beste forumleden,

zojuist toch maar een account aangemaakt om zelf eens een vraag te plaatsen. Betreffende onderwerp is al veel informatie over te vinden en het doel is niet om e.e.a. zelf uit te gaan voeren maar om een beeld te krijgen van de technische (on)mogelijkheden en het hoe en waarom dit zo duur zou moeten zijn en/of zoveel tijd zoo moeten kosten.
Op dit moment hebben we een 1 fase groepenkast van 4 jaar oud welke zo goed als vol zit. Met de aanschaf van zonnepanelen moet er dus e.e.a. aangepast worden.

Huidige situatie met ABB groepenkast:
1 fase 40A met 3 ALS met allemaal 4 automaten

Het plan is als volgt:
ombouwen/uitbreiden naar naar 3 fase.
- extra ABB kast plaatsen met daarin een 3 fase hoofdschakelaar.
- De nieuwe zonnepanelen op een 3 fase aardlekautomaat.
- 3 fase aardlekautomaat voor het fornuis (bestaande fornuisgroep vervalt)
- bestaande kast gaat de 2 fase hoofdschakelaar eruit. De fornuisgroep vervalt (wordt een groep voor buiten en mogelijk een warmtepomp)
- doorverbindingen van de ALS-en verwijderen
- verder kan de bestaande indeling van de ALS-en en groepen behouden blijven

Mijn vraag bestaat uit de volgende subvragen:
- kan de huidige kast met indeling technisch inderdaad behouden worden? Volgens mij is dit allemaal geen probleem en voldoet het aan de regelgeving die op dit moment geldt.
- Kan ik de boel laten aansluiten zoals in 1 van beide foto's (wat is het beste hierin)? Links op de foto's de bestaande 1 fase kast (hoofdschakelaar vervalt). Rechts de nieuwe kast met daarin de gewenste componenten en hoe deze te verbinden.
indeling1.png

Optie 1: doorverbinden via de aardlekautomaten

indeling2.png

Verdelen via aansluitblokjes/verdeelblokjes (of hoe die dingen ook heten)

De reden van deze vragen is dat ik tot nu toe een elektricien heb gevonden die alles wil verwijderen en een compleet nieuwe kast wil leveren. Dit kan nooit de bedoeling zijn lijkt me en is ook knap prijzig. De 2e elektricien wil het aanpassen met behoud van de huidige kast maar vraagt een nog hoger bedrag voor de extra componenten en de arbeid dan bij complete vervanging.
Bovenstaande aanpassingen lijken me vrij eenvoudig te realiseren en zou in een halve dag toch wel gereed moeten zijn? Ik wil graag inhoudelijk met de mensen in discussie zodat ik een eerlijke offerte krijg voor uit de voeren arbeid en materialen.

Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Technisch kan het allemaal zoals je schetst. Ik vraag me alleen af of de monteur van de netbeheerder er blij van wordt om aan te moeten sluiten op een hoofdschakelaar die niet boven het meterbord zit. Bij deze moderne huisaansluitkasten gebruikt men meestal prefab aansluitdraden, geen idee of die lang genoeg zijn.

4-1.jpg


Ik zou de hoofdschakelaar daarom boven het meterbord willen monteren. Als je 1 aardlekschakelaar en 4 groepen naar de nieuwe behuizing rechts verplaatst past dat ook makkelijk. Kleine moeite, 2 van deze eindgroepen wilde je toch al opnieuw aansluiten. Dan weet je in ieder geval zeker dat de netbeheerder het er ook mee eens is.

Verdelen kan op heel veel manieren, geen daarvan is fout. Ik zou de 2 aardlekautomaten op een kamrail zetten en dan vanuit de hoofdschakelaar met 2 sets draden vertrekken (gebruik daarvoor dubbele adereindhulzen). 1 setje naar de aardlekautomaten, 1 setje naar de bestaande aardlekschakelaars.
 

AAVD

  • #3
Bedankt voor de info. Deze indeling klinkt ook goed. De kenmerken van het meterbord waren me niet bekend dus dat neem ik zeker mee.

Ik ga er mee aan de slag richting de diverse aanbieders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu