Groep schakelaar wil niet meer omhoog

Jucca

  • #1
Beste,

Een stop wil niet meer omhoog!
Niks zit erop aangesloten, is hij zelf misschien kapot of moet ik ergens anders aan denken.
Ik heb geen hoofdschakelaar dus ik durf hem ook niet open te schroeven.

Tips?
 

Jucca

  • #2
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hoe bedoel je "niks zit erop aangesloten"? Er zitten wel draden op zoals te zien op je 2e foto. En als er daadwerkelijk niets op zou zitten dan maakt het toch niet uit dat hij niet in te schakelen is?

Het kan zijn dat de automaat zelf defect is inderdaad. Dit zou je kunnen testen door de draden aan de bovenkant los te halen. Krijg je hem dan nog steeds niet ingeschakeld, dan is de automaat kapot. Krijg je hem dan wel ingeschakeld dan zit er een sluiting of aardfout in de achterliggende installatie.

Pas wel heel goed op met werken in deze kast! Die koperen kammen onderin staan onder spanning en kun je nogal makkelijk aanraken, of sluiting tussem veroorzaken. Je hebt geen manier om dit spanningsloos te maken (geem hoofdschakelaar).
 

Jucca

  • #4
Thxs voor je reaktie..
Er zat alleen inducktie plaat op aangesloten maar die is uit de stopcontact dus is er niks meer aangesloten.
Dus aan de bovenkant alles losschoreven en draden eruit halen.. mocht die terugslaan dan is hij kapot?
Want het valt me ook op dat hij als enige van andere merk is.. misschien was hij al eerder kapot???
Zo te zien heb ik ook geen hoofdschakelaar??
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
2 draden aan de bovenkant van deze automaat losschroeven idd.

Begin hier niet aan als je er geen vertrouwen in hebt. Lees mijn vorige reactie nog een keer die had ik nog bewerkt.

Eaton heeft Holec destijds overgenomen, het is dus een nieuwere automaat. Denk dat deze sowieso later is geplaatst, hij zit met draad aangesloten ipv op een kamrail zoals de rest.
 

Jucca

  • #6
Ik ga het zo proberen als ik niks meer van me laat horen dan weet je hoelaat het is :)
 

Jucca

  • #7



Draden los en zoals je ze ziet blijft de schakelaar nu wel omhoog... dus kabel lek??

Nieuw kabeltje naar inductie trekken?

Zo ja, welk kabel raad je aan?

Nu die draden los zijn aan de bovenkant.. daar zit nu geen stroom in... die kan ik eruithalen en nieuwe kabel erin doen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Weet je zeker dat het een rechtstreekse leiding is van de groepenkast naar de contactdoos van de kookplaat?

Zou sowieso eerst die contactdoos eens open draaien en kijken of je daar problemen ziet. En eventuele verbindingen halverwege (lasdozen) natuurlijk ook.

De laatste optie is inderdaad dat de draad beschadigd is. Is het gewoon draad in buis? Dan kun je daar VD 2,5mm² in trekken in de juiste kleuren.

Wat voor een kookplaat heb je? Max 3,7kW? Dat is niet veel... Misschien kun je de gelegenheid aangrijpen om de leiding vast voor te bereiden voor een zwaardere kookplaat?
 

Jucca

  • #9
Ik heb twee groepen aangesloten op een zware inductieplaat... (verders zit er niks meer op) gaat direct naar de stopcontact.
Die is toendetijd omgelegd ivm verbouwing.. die persoon heeft hem verlengd ipv dat hij een nieuw kabel heeft gelegd van de meterkast.. dus daarom weet ik eigenlijk wel zeker dat die draad kapot is.

Bovenstaande draad is goed genoeg?


Afbeelding met reclame verwijderd, mod.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Twee groepen op één contactdoos? Dat mag niet zomaar. En met aardlekautomaten kan het ook onverklaarbare problemen geven.

Opgelengd zeg je? Ik zou om te beginnen die verbindingen eens controleren.

Als je het helemaal nieuw wilt aanleggen pak dan één kabel 5x2,5 i.p.v. 2 losse. En plaats een fornuisgroep ipv 2 losse groepen.
 

Jucca

  • #11
Probleem is dat inductie plaat te veel vermogen heeft voor een groep dus moest hij twee groepen aansluiten voor een indiuctie stopcontact. Inductieplaat stekker is 5 draads maar dmv twee groepen samen te voegen creeer je samen genoeg vermogen... dat noemen ze ......schakeling


Nu werkt de helft van de inductie plaat

Als ik gewoon weer een nieuw kabeltje leg en het aansluit zoals het was dan zal hij weer functioneren net als vroeger
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Nee je mag je kookplaat nooit aansluiten op 2 groepen.

Je mag het inderdaad wel aansluiten op een kookgroep / fornuisgroep. Deze heeft 2x fase en 2x nul en je hebt 2x16A ter beschikking maar het is daadwerkelijk 1 groep. Kenmerkend hiervoor is dat je het geheel met één handeling moet kunnen uitschakelen.

Typ maar eens kookgroep of fornuisgroep op Google in dat is daadwerkelijk anders dan 2 willekeurige groepen gecombineerd.
 

Jucca

  • #13
Perilex aansluitinf heet het dacht ik...

Ik heb het weer zo aangesloten en de inductie doet het en de zekering blijft ook omhoog. Dus als volgt;

Groep 1 kabel (3 draads) door kabelbuis naar inductie doos/stekker
Groep 2 kabel (3 draads) door kabelbuis naar inductie doos/stekker

Samen komen ze naar een stekker van inductie;

1 blauwe draad naar aansluitpunt 1
1 bruine draad naar aansluitpunt 2 Dit is samen groep 1
1 groen/ gele draad naar aansluitpunt 3

1 blauwe draad naar aansluitpunt 4
1 bruine draad naar aansluitpunt 5 Dit is samen groep 2
1 groen/ gele draad naar aansluitpunt 3
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Joh, als je niet wilt lezen wat ik schrijf dan moet je dat zelf weten.

Een "kookgroep" zoals jij die nu aangelegd hebt mag niet. Het moet mogelijk zijn om met één handeling bij de groepenkast de gehele Perilex WCD spanningsloos te maken.

Door dit over twee aparte eindgroepen te verdelen creëer je een gevaarlijke situatie. Iemand die ooit aan de aansluiting wil gaan werken en die op één willekeurig punt spanning meet, vervolgens één schakelaar omzet en daarna geen spanning meer meet, gaat er wellicht vanuit dat de gehele aansluiting spanningsloos is. Zoals hij daar ook vanuit zou moeten kunnen gaan als de installatie voldoet!

Natuurlijk werkt het prima zoals je het nu hebt aangelegd, maar het mag dus niet.

Hopelijk denk je hier nog eens aan als je de woning ooit verkoopt. Dit niet melden aan de toekomstige eigenaar betekent dat je de woning verkoopt met een gevaarlijk verborgen gebrek waar je nu (via dit forum) van op de hoogte bent.

Doe er mee wat je wilt.

Maar waarom kom je hulp zoeken op een forum als je het allemaal zoveel beter weet?!
 

Jucca

  • #15
Ik weet het zeker niet beter en het is mijn bedoeling ook niet om frustratie bij je te veroorzaken.. ik snap wel wat je bedoelt.. iemand denkt als hij een groep heeft uitgezet dat daar geen spanning opstaat.. maar ik dit geval is dat wel dus... dat is gevaar creeren voor iemand anders.

Maar zolang ikzelf er vanaf weet is het in feite technisch in orde toch?? Er kan ook toch niks fout gaan... technisch gezien dan toch??
 

Ambidexterity

  • #16
XanderH heeft gewoon gelijk, Dit is gewoon fout. Met stroom moet je niet aan kloten. Dit zijn dingen waar ik ook slecht tegen kan. Waar hebben we het nu over, een kookgroep automaat, is deze onbetaalbaar?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Het gevaar is er alleen tijdens werkzaamheden inderdaad. Als je zeker weet dat je in deze woning blijft wonen totdat hij gesloopt wordt en in die tijd nooit iemand anders er aan laat werken (dus ook geen nieuwe keuken laten plaatsen door een bedrijf, ook geen monteur van de fabrikant laten komen bij problemen met de kookplaat, ook geen familie of bekende op het huis laten passen als je een wereldreis gaat maken) dan kun je het misschien wel wegwuiven ja... Maar volgens mij kan ook jij de toekomst niet voorspellen. En dit klinkt voor mij een beetje als blijven doorrijden in een auto met slechte remmen "want ik weet er van" en "ik rijd nooit in de bergen".

Voor €70 aan materiaal heb je een situatie die wel voldoet. De pest is dat je zelf niet veilig aan deze kast kunt werken. Daar zou je een installateur met zegelrecht voor moeten laten komen en dan ben je aan arbeidskosten meer kwijt dan aan materiaal.

Misschien kun je dan beter overwegen om een keer nieuwe kast te laten hangen, kant en klaar met kookgroep en natuurlijk een hoofdschakelaar. Kost je nog eens een keer het dubbele maar dan heb je wel iets wat normaal gezien weer 20 tot 30 jaar mee gaat (totdat je uitbreidingsplannen krijgt en een warmtepomp en elektrische autolader wilt plaatsen wellicht, maar een moderne kast is dan prima uit te breiden of aan te passen). Wat je nu hebt is al met al wel gedateerd. Maar dan doe je een investering die verder gaat dan het nodige, of je het dat waard vindt is natuurlijk volledig aan jou. (Alhoewel... test je de aardlekautomaten wel regelmatig? Die oude Holec automaten ken ik niet als de meest betrouwbare. Misschien is er wel meer nodig dan jij en ik kunnen bedenken ;) ).

Mocht je het toch zo laten breng dan op zijn minst duidelijke stickers aan op de groepenkast en bij de Perilex contactdoos en zorg voor een kloppende groepenverklaring. En weet dat je iets hebt wat niet aan de NEN1010 voldoet en daarmee ook niet aan het bouwbesluit of de woningwet.
 

Jucca

  • #18
Helemaal duidelijk, thxs!
Ik ga zoiezo nieuwe meterkast laten plaatsen.. maar je kent vrouwen.... die plaat moet zsm werken hahaha!
Is tijdelijke oplossing.

Nogmaals dank je
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Voor een tijdelijke oplossing zou ik hier zo prima mee kunnen leven. Mits je op korte termijn inderdaad de boel laat aanpassen.

Maar "niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing." ;)

Als je een installateur opdracht geeft om de kast te vervangen, geef dan wel even duidelijk aan wat je nu gedaan hebt en hoe het precies zit. Ik kan me zomaar voorstellen dat het nu bij de groepenkast niet direct herkenbaar is als "dit moet een kookgroep voorstellen". Zou zonde zijn als je straks je portemonnee trekt voor een nieuwe kast en het door onachtzaamheid toch op twee groepen aangesloten wordt. Of als de monteur pas tijdens de werkzaamheden ontdekt dat het anders zit dan hoe de werkvoorbereider het heeft opgenomen en er een meerwerkfactuur achter aan komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu