ABB groepenkast, mis ik hier een aardlek schakelaar?

PieterDIY

  • #1
Hoi, in mijn groepenkast heb ik bij elkaar 16 installatieautomaten, met 3 aardlekschakelaars (geinstalleerd in 3 ABB kasten). Ik wilde er een extra automaat bij plaatsen en heb een en ander eens bekeken (ben geen expert). Nu begrijp ik dat je maximaal 4 automaten per ALS hebt, dus ik kom dan duidelijk te kort. Op het plaatje zie je de middelste kast. Nu wilde ik even checken of ik die ABB kast goed begrijp: de meeste linkse automaat heeft nu geen ALS toch? Alleen de 4 rechts van de ALS zitten achter een ALS...?!
Als dat klopt, dan zou ik links dus een ALS moeten plaatsen ... Deze automaat is zit achter woonkamer verlichting en stopcontacten e.d.. Verder zitten de wasmachine, vaatwasser en droger ook op deze manier, alle drie zonder ALS (niet op de foto). Maar voor ik verder ga, hoor ik graag of ik dat goed zie.
Alvast bedankt, Pieter

221010 meterkast - Copy.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Maak eens een goede foto van de volledige kast?
 

PieterDIY

  • #3
Bij deze de hele kast.
Alvast bedankt.

221010 meterkast - Copy 2 - Copy.jpg
 

Sander 1972

  • #4
Onder de rechter kast wat zit daar allemaal?

Ik denk dat je beter de heleboel kan vervangen, en een kast te nemen die ook nog uitbreid mogelijkheid heeft. Dus vrije plaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
- Wat doet een aardlekschakelaar op het busboard zelf? Ik zou deze op een positie lager verwachten.

- plaats eens een foto van de hele kast, dus incl. meter.
- wat zit er in de kast rechts van de hoofdschakelaar?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dit zijn allemaal busboards met 2x 6 modules, waarvan iedere keer de linker helft rechtstreeks op de verdeelblokjes onderin is aangesloten en de rechter helft op een aardlekschakelaar.

Je hebt dus inderdaad 4 groepen zonder aardlekbeveiliging. Voor de wasmachine, droger en vaatwasser kan dit een bewuste keuze zijn geweest. Maar die groep met contactdozen voor algemeen gebruik in de woonkamer hoort natuurlijk sowieso wel achter een 30mA aardlekschakelaar.

Walker schreef:
Wat doet een aardlekschakelaar op het busboard zelf?
Gemonteerd zijn? Waarom niet? ABB doet dat fabrieksaf ook:
550x697.jpg

Het blijft gewoon DIN-rail natuurlijk. En aangezien er toch maar 4 groepen achter een 30mA aardlekschakelaar mogen kun je toch niet veel nuttigs met die andere 2 modules ruimte...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Weer wat geleerd.
 

PieterDIY

  • #8
Bedankt! dat beantwoordt mijn vraag. Ik voeg dan links een ALS toe en een groep erbij. En ik zal die andere automaten dan denk ik toch ook maar achter een ALS zetten.

Voor de vraag wat er verder nog in de meterkast zit..., bij deze een foto met alles. Rechts van de hoofdschakelaar zit een verdeelblok voor de fasen. En daaronder zit nog een unit die naar de oven gaat, die heeft een perilux stekker. Ik heb geen idee waarom die nog uitgevoerd is met die ouderwetse zekeringen. Ik heb er geen reserve van, dus hopelijk blijft het z'n werk doen.

221011 meterkast - Copy.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ook voor die oven geldt natuurlijk dat deze niet achter een aardlekschakelaar zit. Als je dat voor de wasmachine, vaatwasser en droger belangrijk vindt dan wellicht ook voor de oven...

Wordt een duur grapje dan, 3x 2-polige aardlekschakelaars erbij en 1x 4-polige. En je hebt daar te weinig plek voor vrij. Dan is het een en ander vervangen misschien niet eens zo'n raar idee. :wink:
 

PieterDIY

  • #10
Ja, dat is een goed punt. Daar had ik niet zo op gelet. Mmmhhh, dat begint inderdaad behoorlijk op te tellen ja. Wellicht kan ik dan beter een nieuw plaatje tekenen inclusief toekomstige warmtepomp en nieuwe keuken met inductieplaat e.d. Je begint met een extra automaat en je eindigt met een nieuwe meterkast :roll:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Op zich zouden de 4 groepen zonder aardlekbeveiliging natuurlijk achter één 2-polige aardlekschakelaar kunnen. Alleen de wasmachine, droger en vaatwasser allemaal op dezelfde fase aansluiten is niet het beste plan. Dan zou je de faseverdeling eens goed tegen het licht moeten houden en met de afgaande bedrading moeten gaan wisselen om weer tot iets acceptabels te komen.

Het kastje met 3 smeltpatronen kun je vervangen door een kastje met een DIN-rail waar je een 3P+N aardlekautomaat op plaatst.

Zijn de bestaande aardlekschakelaars al wel type A? Of nog het oudere type AC?
 

PieterDIY

  • #12
Hoi, bestaande ALSen zijn al wel type A. Ik zal dit weekend het overzichtje eens updaten. Er zitten groepen bij waar nauwelijks wat aan hangt. Waar vroeger de wasmachine aan zat, zitten nu alleen een paar led lampen. En de Cv heeft ook nog een eigen groep. En zo zijn er nog twee-drie. Ik zal het allemaal eens goed op een rij gaan zetten. Enorm bedankt voor de hulp, ik heb weer een hoop geleerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu