3 lampen, 5 schakelaars, 3 groepen

Carp

  • #1
Goedemorgen allen,

ik heb zitten puzzelen met een schakeling waarbij ik op iedere verdieping een een lichtpunt boven en onder kan schakelen. De crux zit hem in de hal lamp, die moet zowel bij de voordeur als in de hal zelf geschakeld kunnen worden.

dus:
Lamp hal: voordeur + hal + overloop 1e
Lamp overloop 1e: hal bg + overloop 1e + zolder
Zolder: overloop 1e + zolder

nu heb ik een schema getekend, sorry voor de netheid, en ik zou heel graag willen vragen of jullie hier in mee kunnen gaan. Elk verlichtingspunt heeft een eigen groep, maar dat moet geen probleem zijn volgens mij (mits correct aangesloten uiteraard).

het kan ook via hue oid, maar dit wil ik gewoon ouderwets..

94A5ACB3-1263-41D2-A451-B09B179E2DC2.jpeg

Hartelijk bedankt alvast!

vriendelijke groeten,
Casper
 

Carp

  • #2
Never mind.. het gaat nu al mis. De hal lamp wordt niet op de overloop 1e geschakeld. Even puzzelen weer…
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Carp schreef:
Elk verlichtingspunt heeft een eigen groep, maar dat moet geen probleem zijn volgens mij (mits correct aangesloten uiteraard).
Toch wel. Verschillende eindgroepen mogen niet in dezelfde leiding of in dezelfde inbouwdoos bij elkaar komen. Laat staan dat je ze op dezelfde schakelaar mag aansluiten.

Dat los je dus op door geen wissel/wisselschakelaar te gebruiken, maar gewoon 2 aparte inbouwdozen met ieder een wisselschakelaar. In de hal kun je dan ook een wisselschakelaar en een kruisschakelaar naast elkaar plaatsen dus je maakt het alleen maar makkelijker.

Waar jij serieschakelaar schrijft bedoel je een wisselschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Carp

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou lekker voor klikaan/klikuit schakelaars gaan, draadloos dus. Je kan die dingen vrij programmeren en in verschillende groepen schakelen. Het bespaart je heel veel "ingewikkelde" bedrading.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou het gewoon met reguliere wissel- of kruisschakelaars maken. Of eventueel met inbouwmodules die je met een pulsdrukker kunt schakelen, dat maakt de leidingaanleg soms al eenvoudiger.

Draadloos is leuk als je geen andere opties hebt, maar het is storingsgevoeliger en je zit om de zoveel tijd met lege batterijen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Starter01

  • #6
Volgens mij geven meerdere kaku elementen di ht bij elkaar ook problemen. Maar mss is dat probleem inmiddels opgelost.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Kaku zou ik ook niet zo snel (meer) in huis gebruiken. Maar gebruik een bi-directioneel protocol. Oa. het bekende NL merk uit Eindhoven (al heeft dat weinig meer te maken met de lichtstad).
 

Carp

  • #8
Bedankt voor al jullie reacties. Ik denk dat het inderdaad draadloos moet worden. O.a. omdat daarmee het probleem voor de verschillende groepen wordt opgelost. Ook is de ruimte beperkt waardoor meerdere kruisschakelaars niet lekker passen. Er zijn tegenwoordig schakelaars die op kinetische energie werken, daarmee is er kennelijk geen batterij meer nodig..

Kruisschakelaren komen alleen in hele knoppen toch?

fijne avond!

casper
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu