Hoofdschakelaar groepenkast werkt niet

Mlenstra

  • #1
Vandaag kwam ik erachter dat de hoofdschakelaar in mijn groepenkast (een ABB/HAFonorm) niet werkt[ (zie bijgevoegde foto's)
Volgens mij zit de boel vanuit de nieuwbouw niet goed aangesloten. Vanuit de zilveren strip aan de onderzijde komt de hoofdstroom binnen en wordt deze afgetakt naar zowel de (witte) natte groepen als via een aardlekschakelaar naar de groene groepen., maar ook naar de bovenzijde van de hoofdschakelaar. Toch krijgen de groepen mijn inziens dus altijd stroom, dus ook als de hoofdschakelaar op uit staat.
Zover ik kan inzien moet de "ingangs" stroom worden aangekoppeld op de hoofschakelaar...zit dat nu inderdaad aan de bovenkant en VANDAAR worden doorverbonden met de natte groep als met de onderzijde van de aardlekschakelaar.

hierover 3 vragen:

1) klopt mijn theorie
2) is de strip waarop de aardlek en hoofdchakelaar gemonteerd zitten (onderste) zelf de stroomgeleider of moet de aardlekschakelaar met DRADEN worden doorverbonden vanuit de hoofdschakelaar naar de onderkant van die aardlekschakelaar
3) moet de ingangsstroom niet aan de onderkant van de hoofschakelaar zitten i.p.v nu de bovenkant ??

Dan wil ik deze groepenkast uitbreiden met 1 groep geheel APART voor elektrische rolluiken.Theorie hierachter is als volgt:
Bij kortsluiting ( mogelijkheid tot brand) wil ik zoveel mogelijk waarborgen dat de rolluiken onder spanning blijven staan zodat deze ten alle tijden open kunnen.

hierover 2 vragen:

1) Is het zo dat wanneer ik boven de laatste plaats opvul met een groene groep en deze een eigen aardlekschakelaar geef op de onderste rails, deze er bij sluiting op welke van de andere groepen dan ook, er niet uitklapt. Uiteraard zal er altijd een kleine kans zijn dat er een zodanige sluiting is dat de hoofdschakelaar of stop eruit knalt ??

2) Is er nog een groep tussen te plaatsen en dit dan niet voor de ruimte maar voor de wijze van monteren ( schroeven of klikken ???)

Alvast bedankt voor beantwoording van mijn vragen...!!!


Marcel

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De hoofdschakelaar is fout aangesloten.
de bedrading moet vanaf de meter naar de hoofdschakelaar(onderzijde)

Vanaf de bovenzijde gaat de draad dan naar de spannings rails onderin en vanuit daar worden de alle andere componenten gevoed.

er kan idd nog een 1modul automaat tussen en dan gevoed via een eigen aardlek zal deze idd niet reageren op de andere groepen.
 

Toon

  • #3
Op deze manier dus:




Blijft natuurlijk wel het probleem dat er spanning op deze draden blijft staan. Ik raad je aan om dit door een installateur te laten uitvoeren met zegelrecht.
 

Mlenstra

  • #4
Bedankt,

Eigenlijk is de oplossing simpel, maar had ook eens gehoord dat de spanning via de rails liep, maar dat is dus niet zo. Je moet de modules dus met draad verbinden.

Voor het overzetten van de draden neem ik contact op met mijn aannemer...vind dat ze het zelf maar moeten herstellen..
Daarna kan ik dus zelf wel verder omdat je dan wel de kast veilig spanningsloos kan krijgen


Nog een vraagje, zo'n losse extra groep...bij mij is er op de mlimeter genoeg ruimte... is het ertussen zetten dan geen probleem...????

Marcel
 

Ocmer

  • #5
Zolang het past mag het:)
 

Ronald42

  • #6
Omdat vroeger de bedrading op de rail moest worden aangesloten zijn er nog steeds installateurs die dit "uit gewoonte" fout doen. Ik had ook een collega die bij een renovatie project zo de fout inging.
Informeer de aannemer er over en vraag ook aan uw buren of zij het even nakijken. Het herstellen is zo gebeurd en kan een hoop ellende besparen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu