Groepenkast met oude aardlekschakelaars

BertBr

  • #1
Dag iedereen,

Mijn ouders willen graag zonnepanelen en hebben mij gevraagd om daar een extra groep voor aan te leggen. Op zich een simpel klusje, maar de groepenkast heeft ook nog 2 behoorlijk oude (30+ jaar?) 3-fase aardlekschakelaars. Nu vraag ik mij dus af of het niet beter is deze ook meteen te vervangen. Het gaat om deze groepenkast:

abb_groepenkast.jpg


In ieder geval moet er een aardlekautomaatje bij in het midden. Voor de aardlekschakelaars zie meerdere opties:
  • Aardlekschakelaars laten zitten want ze lijken nog goed te werken.
  • Aardlekschakelaars vervangen door nieuwe 3-fase exemplaren. Alleen is dit tegenwoordig niet meer conform nen1010 dacht ik.
  • Aardlekschakelaars vervangen door nieuwe 1-fase exemplaren + nieuw 1-fase 2x6 busboard module. De huidige busboard module is volgens mij een 3-fase 2x6 module.

Iemand een idee wat de beste optie is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik vind het een bijzondere kast, de aardlekschakelaars zijn ouder dan de kast waar ze in zitten. Iemand heeft al eens besloten om oude aardlekschakelaars te recyclen?

Het zijn allebei nog aardlekschakelaars type AC, het is al een geruime tijd verplicht om type A toe te passen. De linker aardlekschakelaar is 500mA, tegenwoordig is 30mA de standaard (de rechter kan ik het niet van lezen).

Optie 1 zou ik niet voor kiezen, er valt een hoop te winnen op het gebied van veiligheid en ik zou zeker deze aardlekschakelaars vervangen.

Optie 2 kan, het toepassen van 4-polige aardlekschakelaars is niet verboden, het wordt alleen afgeraden. Niet zonder reden natuurlijk dus dit is ook niet ideaal.

Optie 3 is wel de beste.

Maar ik zou kiezen voor optie 4, een busboard met 3x4 modulen en 3x 2-polige aardlekschakelaars. Dan kun je de eindgroepen ook nog verdelen over 3 fasen net zoals nu het geval is. Bij optie 3 sluit je alles ineens aan op 2 van de 3 fasen...

Ik mis een hoofdschakelaar.
 

BertBr

  • #3
Kennelijk heeft de elektricien die dit 15 jaar geleden geplaatst heeft, inderdaad het nodige hergebruikt.

Optie 4 klinkt ook goed, maar is ook iets duurder. Hoewel je bij optie 3 natuurlijk ook de 2 aardlekautomaten op de overgebleven fase aan kan sluiten. Maakt dit echt wat uit?

De hoofdschakelaar zit overigens in een aparte kast.
 

Sander 1972

  • #4
Het meest simpele is een nieuwe voor bedrade kast bestellen. die kan je eventueel al wat groter houden en 1/3 fase laten uitvoeren. Prijs technisch zou het elkaar niet heel veel ontlopen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je wilt weten hoe het uitkomt qua belasting over de 3 fasen dan zul je het een en ander moeten doorrekenen. Maar zo op het eerste gezicht zou ik zeggen dat 4 eindgroepen op L1, 4 eindgroepen op L2 en 1 eindgroep op L3 niet de meest ideale verdeling zal zijn. :wink: Een extra aardlekautomaat voor de zonnepanelen op L3 helpt daar natuurlijk niets mee aangezien dit geen verbruiker is, maar teruglevering. Deze kun je beter op de zwaarst belaste fase aansluiten dus L1 of L2 in dit scenario.

Zit er echt een hoofdschakelaar, of heb je automaten van de netbeheerder? Het lijkt alsof we op je foto nu tegen de bovenkant van de kWh meter aankijken?
 
Laatst bewerkt:

BertBr

  • #6
Een hele nieuwe kast lijkt me ook weer een beetje overdreven. Een nieuwe kast kost al gauw €400, terwijl de oude kast aanpassen voor onder de €150 wel moet lukken.

Ik denk dat ik dan toch maar voor de 3 aardlekschakelaars ga. Dat is waarschijnlijk toch verstandiger inderdaad. En dan hou ik de verdeling van de groepen over de fases zoals deze nu ook is.

Onder de groepenkast zit nog een hoofdschakelaar. Deze ziet er alleen wat ouderwets uit: een zwarte kast met een hendel aan de zijkant. Daaronder zit pas de meter.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt wel één uitdaging: De busboards zijn erg slecht leverbaar momenteel.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

BertBr

  • #8
Ik zag het inderdaad. Het gaat waarschijnlijk wel even duren voordat ik zo'n ding kan vinden voor een normale prijs :cry:
 

BertBr

  • #9
Ik was het wachten op een busboard een beetje zat, dus heb ik vandaag toch de hele groepenkast maar vervangen (excl. de behuizing).

Ik het nu alles met montagesnoer aangesloten. Alleen de adereindhulzen pasten niet in de aansluitblokken, dus ik heb de isolatie daar verwijderd. Datzelfde heb ik bij de nuldraden vanuit de aardlekschakelaars naar de automaten gedaan. Weet iemand eigenlijk of dit mag: de draden en de kamrails samen in hetzelfde gat?

Overigens zaten in de aardlekschakelaars wel extra gaten. Daar heb ik de draden in het voorste gat gedaan, ervan uit gaande dat het achterste gat voor kamrails bedoeld is.

meterkast_resultaat.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Zo kan het natuurlijk ook. :prima:

Geïsoleerde 6mm² adereindhulzen in die aansluitblokken is inderdaad erg krap. Het past alleen als je de aders om en om invoert, dus 1 vanaf de bovenkant, 1 vanaf de onderkant, en zo verder. Maar er is ook niets op tegen om hier ongeisoleerde hulzen te gebruiken.

Een draad en een kamrail in dezelfde klem mag, dat is ook de enige manier om deze kammen te kunnen gebruiken he...?

Op de aardlekschakelaars mag je beide klemmen gebruiken voor draad dus dat zit sowieso prima.
Screenshot_20220429-083904_Drive.jpg
 

BertBr

  • #11
Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat ik de draden in ieder geval goed op de schakelaars heb aangesloten.

De vorige keer dat ik een groepenkast installeerde had ik kamrails die waarmee je de ALS en de automaten direct op elkaar aan kon sluiten. Dit type kamrails was ik dus niet gewent. Maar inderdaad, ik zou niet weten hoe het anders zou moeten. De vraag was misschien ook meer voor mijn gemoedsrust.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu