Gefaseerd electra aanleggen. Hoe handig te doen

Jeroen68

  • #1
Wij zijn onze woning aan het verbouwen terwijl wij erin wonen. Een meerjarenplan. Ik heb een nieuwe groepenkast geplaatst met 12 groepen. 1 meter naast de oude die nog aangesloten is en 6 groepen van zijn 12 nog in gebruik heeft. Begane grond en tweede verdieping zijn bewoond. Eerste verdieping is helemaal leeg en voorzien van nieuwe elektra aansluitingen met (nog lege) leidingen naar nieuwe groepenkast. Ook het trappenhuis wordt een dezer dagen voorzien van nieuwe elekra.

Mijn vraag is hoe ik mijn nieuwe groepenkast al in gebruik kan nemen voor 1e verdieping en trappenhuis. Hierbij de volgende issues:

1) stel ik sluit de 6 bestaande groepen tijdelijk aan op de nieuwe groepenkast, plaats de hoofdschakelaar eronder (apart kastje) en sluit groepenkast aan. Samen met de nieuwe groepen heb ik dan snel weer een werkend systeem. Later moet ik dan oude bedrading vervangen door nieuwe en ook nu nog vrije groepen aansluiten. Maar ik zie op tegen het later trekken van bedrading naar de nieuwe groepenkast. Volgens mij lukt dit alleen als je het hele frame met automaten er weer uit haalt. Niet erg voor 1 keertje, maar het lijkt mij niet verstandig 10x alle aansluitingen los van de automaten te halen en weer aan te sluiten. Zijn hier tips?

2) Of ik laat de nieuwe en de oude parallel werken. Groepen worden dan om de paar maanden toegevoegd aan de nieuwe. Ook dan weer probleem om nieuwe draden te trekken in een al deels aangesloten groepenkast.

3) Derde optie is om de nieuwe groepen te trekken door de nieuwe meterkast, maar die dan zonder inhoud en deze af te monteren in de oude. Alleen zie ik me daar ook niet zomaar een nieuwe groep aansluiten. Het is een kast met rood/groen/grijze bedrading en de draden moeten achter de smeltzekeringen en schakelaars door.

Heeft iemand tips?
 

Fiesiekus

  • #2
Optie 1. Je hoeft de automaten er niet uit te halen voor nieuwe bedrading. Althans, in mijn geval werd eerst de groepenkast geplaatst waarna successievelijk de diverse nieuwe groepen er naartoe werden getrokken en aangesloten.

Vraag me alleen af of je wel helemaal volgens de regels werkt door zelf een hoofdschakelaar en groepenkast te plaatsen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Misschien kun je een foto van de situatie plaatsen? Dat vormt wat makkelijker een beeld.
 

Jeroen68

  • #4
Bijgaand de foto's:



De bestaande groepenkast met onderin een hoofdschakelaar, daarboven de aftakking naar de krachtgroep (helemaal bovenaan).


Dit is de beperkte ruimte om dan de draden door te trekken.


Hier met hoofdschakelaar en krachtgroep erbij.


Fiesiekus schreef:
Optie 1. Je hoeft de automaten er niet uit te halen voor nieuwe bedrading. Althans, in mijn geval werd eerst de groepenkast geplaatst waarna successievelijk de diverse nieuwe groepen er naartoe werden getrokken en aangesloten.
Hoe trek je dan met al die automaten erin fatsoenlijk de draden er doorheen?
 

Fiesiekus

  • #5
De oude draden gebruik je als trekveer en vanaf de groepkast trek je. Dus bij de eerste lasdoos begin je met de nieuwe bedrading in te voeren. Desnoods de PVC-pijp even bovenaan los van de kast halen, n later met een flink stuk VD-draden er weer in frotten.

Maar ik zie dat de groepenkast ook op een nieuwe plaats komt? Hoe maak je verbinding met de hoofdzekering(en)?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Als ik het goed begrijp hangt de nieuwe kast nu op zijn definitieve plaats en komt de oude kast op die plek te vervallen? Je zou vanaf de bestaande hoofdschakelaar de nieuwe hoofdschakelaar kunnen voeden met 4x6mm2, uiteraard ook de aarde aansluiten. De oude groepen blijven gewoon in gebruik, de nieuwe groepen kun je dan van onder naar boven aansluiten. De laatste 8 (de boventse dus) blijven dan makkelijk bereikbaar. Bij werkzaam heden in je nieuwe kast kun je hem helemaal spanningsloos maken met de nieuwe hoofdschakelaar, terwijl de oude kast gewoon in gebruik blijft.
 

Jeroen68

  • #7
Fiesiekus schreef:
De oude draden gebruik je als trekveer en vanaf de groepkast trek je. Dus bij de eerste lasdoos begin je met de nieuwe bedrading in te voeren. Desnoods de PVC-pijp even bovenaan los van de kast halen, n later met een flink stuk VD-draden er weer in frotten.
Hmmm, ja dat zou goed werken inderdaad. Probleem is alleen dat ik de buizen in de muur metsel... Dus iedere tip over hoe ik überhaupt een draad trek in een gevulde kast trek blijven welkom.
Sxnder schreef:
Als ik het goed begrijp hangt de nieuwe kast nu op zijn definitieve plaats en komt de oude kast op die plek te vervallen? Je zou vanaf de bestaande hoofdschakelaar de nieuwe hoofdschakelaar kunnen voeden met 4x6mm2
De nieuwe kast hangt inderdaad op de definitieve plaats. En dit is een goed plan. Moeten de 6mm2 draden eigenlijk massief zijn? Valt me op in de voorbedrade kast dat deze gevlochten zijn. Ik heb dan twee hoofdschakelaars in serie. Kan dit niet zo snel vinden in 1010, maar weet iemand of dit mag? En dus ook jij, Sxnder, stelt dat het later trekken van draden met die beperkte ruimte bovenin nog wel lukt. Een tip voor de trekrichting? Ik neem aan de kast uit.
 

Fiesiekus

  • #8
Ja.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Van hoofdschakelaar naar hoofdschakelaar mag als de leiding ertussen niet langer is dan 3 meter en voldoende tegen mechanische invloed en brand beschermd is. Wordt het langer, zoals bij een onderverdeler, moet je met voorbeveiliging gaan werken. Als je met soepele bedrading werk dienen er kabeleindhulsjes geplaatst worden, met masieve draad is dit niet nodig.
 

Jeroen68

  • #10
Ok, dus dat is opgelost. De twee kasten werken dan in parallel. Blijf ik nog even op zoek naar tips hoe draden te trekken over langere afstanden die dan uitkomen in die krappe ruimte boven de bovenste automaten. Die kan ik naturlijk er ook uithalen....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Misschien is het een idee om de kast wat lager te plaatsen en/of de buizen zo hoog mogelijk bij het plafond af te zagen. Zodoende heb je boven de kast voldoende ruimte om je kabels te trekken. Al je de draden eenmaal getrokken hebt, schuif je er een sok en het laatste stuk buis overheen en kun je ze op de kast aansluiten.
 

Jeroen68

  • #12
Dat wordt hem! Ik plaats hem lager met sokken. Bestaan die zonder aanslag in het midden of moet ik die er even uitboren. Het wordt dan een schuifmof.

Mod: O ja, en de reden dat de leidingen er nu al liggen is omdat er recht boven een badkamer wordt gebouwd met een betonvloer die een meter dieper ligt dan de muur waar de kast op zit. Het plafond in de gang is 110jaar oud en nog intact. Dus die moest er ook niet uit. Daarom maar direct de leidingingen leggen, keurig inmetselen en zorgen voor een keurig uiterlijk. Met dit gevolg van dien. Nu keurig (en veilig) opgelost. Gr. Jeroen
 

Fiesiekus

  • #13
Als je buizen 5/8"zijn, kan je met stukjes 3/4" pijp als schuifsokken werken. DEsnoods erna even vastlijmen.
 

Jeroen68

  • #14
Zojuist geprobeerd. Werkt prima! Dank voor alle hulp. Superforum. Gr. Jeroen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu