Geaard stekkerdoos vs ongeaard wcd woonkamer

PimKlus

  • #21
@Lampje45 Ik heb al veel problemen gezien door EMC storingen. Maar nogmaals 1 voor 1 dingen uitsluiten. Wat jij zegt kan natuurlijk ook prima.
 

Kaajee

  • #22
Of het de hdmi kabel is wat de storing veroorzaakt is natuurlijk makkelijk te testen: gaat je tv ook op zwart als je hem zonder hdmi kabel gebruikt, dus gewoon bijvoorbeeld op z'n ingebouwde tuner zetten of het tv menu en dan geen verdere kabels erin, en checken wat er gebeurt. Dan heb je de eventuele hdmi kwestie al getackeld.
 

Urbanized

  • #23
Ik heb zojuist een wdc in de woonkamer geopend en de draden zijn blauw/bruin.
 

Urbanized

  • #24
@Kajee,

Het probleem is dat het voorval zich niet constant aandient. Ik heb nu al minstens een uur niets gemerkt. Zojuist de stekker van de printer in de stekkerdoos gestopt, ook geen probleem. Aanslaande koelkast idem dito. Paar uur geleden was dat anders.

En als ik mij niet vergis had ik de HDMI-kabel voordat ik de nieuwe koelkast in gebruik had genomen. Maar als ik het mij nog goed kan herinneren waren er toen geen problemen.
 
Laatst bewerkt:

HBH

  • #25
Ik denk dat het zwart worden van je TV scherm komt door een spanningsdip (als gevolg van de hoge startstroom van de koelkast motor) en heeft niets met een HDMI kabel te maken.
De dip is niet altijd even lang, diep, etc. en is van verschillende factoren afhankelijk. Vandaar dat het probleem van intermitterende aard is.
 

HBH

  • #26
Probleem zou ook nog in de koelkast kunnen zitten. (aanloopcondensator, compressor)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #27
Je moet er rekening mee houden, dat bepaalde geaarde apparaten (computers, wasmachines, vaatwassers, eventueel ook koelkasten etc.) een netonstoringsfilter hebben. Via dat netonstoringsfilter komt standaard de halve netspanning op de buitenkant te staan. Dat komt door de ingebouwde condensatoren in het ontstoorfilter. Ook (juist) alle stoorspanningen die door dat netfilter afgeleid moeten worden, komen op de buitenkant van het apparaat te staan. Gebruik je dan geaarde verleng-stekkerdozen, dan geef je die stoorspanningen nog eens door aan alle daarop aangesloten apparaten zonder dat ze daadwerkelijk naar aarde worden afgeleid.

De stroom naar de behuizingen die daardoor ontstaat is op zich niet groot, dus ook niet dodelijk als je het aanraakt (tenzij er een defect in het apparaat aanwezig is). Maar hij is er wel er zeker voelbaar en zoals boven aangegeven ook nog eens verstorend op andere apparatuur. Dus bijv. op de TV die door een dergelijke storing even van slag kan raken.

Als je geaarde verleng-stekkerdozen gebruikt en die niet op een aarde aangesloten zijn, verbind je dus alle behuizingen van apparaten die daarop aangesloten zijn met elkaar. Zit er in één apparaat een fout, waardoor er een grote(re) lekstroom naar de behuizing ontstaat, dan staat op alle apparaten die op die stekkerdoos aangesloten zijn, die een grotere (wel dodelijke) spanning op de buitenkant. Daarom mag je al zonder meer nooit dergelijke stekkerdozen gebruiken op niet-geaarde stopcontacten!

Helpt een netfilter dan om de storing te verminderen? Nou nee, want dat netfilter is gebaseerd op aansluiting van een aarde, zoals hierboven beschreven. Je zou het er eerder erger mee maken dan beter.

Ik raad je toch ten zeerste aan om bij de verhuurder aan te dringen op herziening van de elektrische installatie. Het rare is namelijk, dat de groepenkast er redelijk modern uitziet, maar er dus geen aarde voorzieningen zitten door het huis heen. Dat is toch echt niet meer van deze tijd!
 
  • Like
Waarderingen: Urbanized

Urbanized

  • #28
@HBH,

Ja, ik denk ook dat de HDMI-kabel niet de boosdoener is. Ik moet het nog wel zien uit te sluiten.
 

Urbanized

  • #29
@Kees,

Een geaarde stekkerdoos is dus geen goed plan. Gelukkig heb ik tot nu toe geen gevaarlijke situaties meegemaakt? Geldt het trouwens ook voor een stekkerdoos die niet geaard is?

Er zit wel een aardevoorziening in het huis, maar uitsluitend in de keuken, badkamer en de berging (CV). Vind het ook raar inderdaad. Het huis is vanbinnen gerenoveerd (keuken/badkamer) maar aan de veilige zaken is niets gedaan. Ik heb al een mail uitstaan bij de woningbouwvereniging. Ik ga er al vanuit dat er niets mee wordt gedaan, aangezien het ze geld gaat kosten.

Trouwens, ik raak vaak de behuizing van de computer aan, maar heb nooit iets gevoelt. En ik ken het gevoel wel van eerdere ervaringen lang geleden.
 

Lampje45

  • #30
PimKlus schreef:
Ik heb al veel problemen gezien door EMC storingen. Maar nogmaals 1 voor 1 dingen uitsluiten. Wat jij zegt kan natuurlijk ook prima.
Nou ik ook Pim, want ik ben in een heel vroeg stadium bij de automatisering betrokken geraakt. Nog in de tijd dat we automatische omschakelaars hadden die nog door thyratrons gestuurd werden en de pulslogische geheugen elementen nog met de hand gemaakt werden.
En omdat alles nog in de kinderschoenen stond ook de meest waanzinnige problemen op moeten lossen.

Ik heb ook dingen echt heel fout zien gaan, want lang niet alles ging zo automatisch als dat de ontwerpers gedacht hadden. Want bijv. een TL noodlamp met thyristor omvormer hielp de hele automatisering van de energie opwekkingsplant om zeep. Weken hebben we gezocht. voordat we bij toeval hoorden dat deze lamp de mogelijke oorzaak was. De oplossing was heel eenvoudig een condensator om de storing van die schakeling af te vangen. Ja de netvervuiling is toen uitgevonden.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu