Geaarde stopcontact

Jimmy28

  • #1
Goedendag,

Ik wil van de ongeaarde dubbele stopcontact in de woonkamer veranderen in een geaarde dubbele stopcontact.
De dichtbijzijnde gele draad (aard) zit 2 meter verderop in de lichtpunt in de tuin. Kan/mag ik dat gele draad (aard) gebruiken
voor de stopcontact of moet ik de aarde gebruiken vanuit de meterkast?
In de huidige stopcontact zit er alleen een bruine en blauwe draad in. In de schakelaar voor dat lichtpunt in de tuin
alleen de zwarte en de blauwe draad.
Weet iemand of de blauwe draad in de stopcontact direct in verbinding staat met de lichtpunt in de tuin? Als dat zo is, dan
kan ik dus direct een gele draad daar naartoe trekken.

Klusidee.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De aardedraad dient bijgetrokken te worden vanaf de centraaldoos waarvandaan de rest van de draden van het stopcontact vandaan komen. Of, indien er geen centraaldoos is, vanaf de dichtstbijzijnde lasdoos of ander doorverbindingspunt, waar wel aarde aanwezig is. Eventueel gaat dat helemaal terug naar de centrale aansluiting in de groepenkast.

Dus niet vanaf een totaal ander punt, maar de leidingen van het stopcontact terug volgend tot er een geelgroene draad bij zit, die bij dezelfde groep hoort. Dat zou in principe dezelfde groep kunnen zijn als die van het lichtpunt in de tuin, maar dan nog mag je de geelgroene draad niet apart daarvandaan erbij leggen.

Dat alles heeft te maken met eenduidigheid: er mag geen situatie ontstaan, dat ergens anders werkzaamheden gedaan worden waarbij de aarde onderbroken wordt en er daardoor op de betreffende stopcontacten (die nog wel werken omdat ze op een andere groep zitten) toch spanning aanwezig kan zijn (maar dus géén aarde). De aardedraad dient dus altijd mee te lopen met de bedrading waar de aarde bij hoort.

Houd je er rekening mee, dat je, indien je één stopcontact bvan aarde voorziet, je (eigenlijk) alle stopcontacten in die ruimte geaard moet gaan uitvoeren? Hoewel ik zelf van mening ben, dat je die PC of dergelijke, die voor correcte werking een aarding nodig heeft, beter op een geaard stopcontact kunt aansluiten en dan de rest maar niet geaard, dan de PC op een niet geaard stopcontact aansluiten. Maar officieel mag het dus niet, geaard en ongeaard in ëén ruimte. Ik heb even een PC als voorbeeld genoemd, maar dat kan natuurlijk een ander apparaat zijn, dat beslist geaard dient te worden.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Kees schreef:
Hoewel ik zelf van mening ben, dat je die PC of dergelijke, die voor correcte werking een aarding nodig heeft, beter op een geaard stopcontact kunt aansluiten en dan de rest maar niet geaard, dan de PC op een niet geaard stopcontact aansluiten. Maar officieel mag het dus niet, geaard en ongeaard in ëén ruimte.
Pas wel op als je die denkbeeldige PC vervolgens weer met signaalkabels verbindt met andere apparaten welke op een ongeaarde contactdoos zijn aangesloten (een printer, beamer, ofzo). Het spanningsverschil wat je net voor aansluiten kunt hebben doet je apparatuur geen goed.

(Zou dat de reden zijn dat je in één ruimte alleen dezelfde soort contactdozen mag plaatsen?)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik zoiets al zou doen, dan zou ik inderdaad zorgen dat alle apparatuur die met de PC te maken heeft, aan een geaard stopcontact aangesloten is. Gelukkig heeft de meeste randapparatuur (behalve monitor en printer) geen aarde nodig, dus ook geen probleem wat dat betreft.

Of dat de reden is heb ik geen idee van. De (laser-)printer die op mijn PC aangesloten is, staat in een andere ruimte dan de PC. Reden: ozon. Dus die vlieger gaat al niet op, indien ik in de ene ruimte wel geaarde stopcontracten zou mogen hebben en in de andere ruimte niet. Een netwerkkabel zal zich ook niet beperken tot een bepaalde ruimte.

Bij mij is alles al jaren geaard, maar er was ooit een overgangssituatie, waarin niet alles geaard was. Je kunt nu eenmaal niet alles in een paar dagen tegelijk wijzigen als je het zelf doet.

Maar we dwalen af... :wink:
 

Jimmy28

  • #5
Beste Kees,
Dank voor uw reactie. Het is duidelijk, dan maar een lange geaarde verlengsnoer gebruiken. De geaarde stopcontact is bedoeld voor een rolluik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu