Van niet geaard naar geaard

Ronald1978

  • #1
Hallo,

Ik wil een bubbelbad gaan aansluiten op een ondergrondse electra leiding die er al ligt (die gaat ook naar de achtertuin).

Alleen zie ik dat in de meterkast de aansluiting niet geaard is. Zie foto's. Kan ik dan een lasdoos monteren en die electra kabel daar verbinden (incl de aarde draad) met de draden die uit de groepenkast komen? Of evt met een opbouw geaard stopcontact (is dat minder goed dan direct aansluiten via lasdoos??)

20220515_164749.jpg
20220515_164352.jpg
20220515_164258.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het "hoort" eigenlijk sowieso niet, installatiekabel aansluiten met een stekker. Doordat deze kabel zo stug is kun je met het bewegen van de kabel achter de stekker, krachten uitoefenen op de schroefcontacten waardoor dit contact slechter kan worden.

Een lasdoos met een extra invoer is de juiste oplossing. En dan de kabel (eventueel in een stuk buis) ook gewoon vast bevestigen uiteraard. Mocht je de installatie buiten makkelijk spanningsloos willen kunnen maken dan kun je er nog een werkschakelaar tussen zetten.

Kan het bubbelbad qua vermogen wel op die groep erbij worden aangesloten? De kabel ligt al in de meterkast dus een eigen groep is waarschijnlijk ook niet enorm lastig te realiseren.

Zit de groep die je wilt gebruiken wel netjes achter een 30mA type A aardlekschakelaar? Bij dit soort apparaten moet je geen concessies doen qua veiligheid.
 

DaKo

  • #3
Ik begrijp het niet goed. De middelste foto laat toch gewoon een aarde zien? Weliswaar niet aangesloten op het stopcontact, maar dat is zo gepiept met een goede lasklem. Het feit dat de aarde al in een krul in de lasdoos zit geeft aan dat daar al rekening mee is gehouden.

Ik denk te zien dat het stopcontact geen randaarde heeft. In dat geval kun je weer een combi (lasdoos/stopcontact) plaatsen met randaarde, of inderdaad een randaardestopcontact ernaast plaatsen.
Edit: zoals @XanderH zegt dus...:prima:
 

Ronald1978

  • #4
De aansluitwaarde van het bad is 2800W.
in welke groep gaat die kabel eigenlijk??
Er zit een aardlekschakelaar 25A achter
20220515_190852.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het is verstandig om apparaten met een aansluitwaarde hoger dan 2000W op een eigen groep aan te sluiten. Of het op de bestaande groep erbij kan, ligt er natuurlijk aan wat hier nog meer op is aangesloten. Dat kunnen wij niet zien.

Het is aan de foto ook niet te zien op welke groep dit is aangesloten. De meest rechter zou logisch zijn, maar de draden kunnen binnen in de kast ook net zo goed kruisen. Uitproberen en je weet het.

Er lijken ook 10A zekeringen geplaatst te zijn (met de rode verklikker)? Dit is sowieso te laag voor 2800W.

De aanspreekstroom van de aardlekschakelaar is op de foto niet goed te zien, maar is denk ik wel 30mA (0,03A). Het is echter wel een verouderd type AC aardlekschakelaar. Afhankelijk van het bubbelbad, beveiligt deze aardlekschakelaar mogelijk niet goed wanneer hier aardfouten in optreden. Ik zou toch echt minstens type A willen toepassen.

De hele groepenkast kan wel een keer een upgrade gebruiken.
 

Ronald1978

  • #6
Ok, ik zal eens kijken wat een extra groep zou kosten. Hij zit inderdaad aan de meest rechter groep gekoppeld. Dat is de groep die ook op zolder gebruikt wordt. Daar zit denk ik ook de hybride warmtepomp al op, dus da's dan wellicht niet zo handig een whirlpool erbij te zetten op die groep.

Een hele nieuwe groepenkast voorbereid op de toekomst zal wel rond de 1000 euro kosten (dan incl groepen voor laadpaal, electrisch koken, nog wat extra zonnepanelen, etc)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Een warmtepomp en zonnepanelen zijn ook typisch zaken die je niet achter deze type AC aardlekschakelaar aan mag sluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu