Fase 3 in recreatiewoning

Ylana

  • #1
Stel dat wij in onze recreatiewoning (met permantente bewoning) een fase 3 aansluiting willen. Moeten we dan rekening houden met eventuele problemen? Even los van de stoppenkast of deze voldoet. Kunnen we er vanuit gaan dat er een fase 3 kabel ligt naar de woning toe en dat deze alleen aangesloten moet worden aan de meterkast? Of is dit anders bij recreatiewoningen ten opzichte van 'gewone' woningen? De woning ligt in een kleinschalig, ietwat afgelegen recreatiepark en wij zullen de eersten zijn die dit willen doen. In de meterkast is nu alleen een fase 1 stroomkabel te zien (maar misschien dat er onder de grond iets anders ligt?). Ik heb ook geen idee of, wanneer er alleen een fase 1 kabel naar de woning is getrokken (immers: recreatiewoning), de netbeheerder een nieuwe (fase 3) kabel wil gaan trekken en hoeveel gedoe we ons hiermee op de nek halen. Ik hoop dat iemand mij kan helpen aan een antwoord.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wij kunnen onmogelijk weten wat voor een kabel er ligt. Maar kans is groot dat die niet volstaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Heb je überhaupt wel een eigen aansluiting van de netbeheerder? Op veel recreatieterreinen is er maar één aansluiting die door de terreinbeheerder verdeeld wordt.

P.s. de termen zijn "1 fase" en "3 fasen", die worden wellicht ook beter begrepen als je contact opneemt met andere instanties.
 

Ylana

  • #4
@XanderH Er is een eigen aansluiting.

P.S. ik kan helaas het onderwerp niet meer aanpassen.
 

Ylana

  • #5
@Vonken_trekker Mijn vraag gaat niet over een inschatting van wat er ligt, maar juist in hoeverre de netbeheerder genegen zal zijn om een 3-fasen kabel te leggen, indien het daadwerkelijk een 1-fase kabel is die naar de woning getrokken is. En ook de vraag of we nog tegen verdere problemen aan zullen lopen die wij nu nog niet voorzien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ylana schreef:
...in hoeverre de netbeheerder genegen zal zijn...
Vraag het de netbeheerder, dan weet je het.

Helderziendheid is helaas nog steeds niet mogelijk, zelfs niet met de tegenwoordige AI.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat kan alleen de netbeheerder je vertellen inderdaad. En de rekening komt bij jou terecht dus vraag je alvast af hoeveel geld je erin wilt steken, en denk niet in euro's maar in honderdjes.
 

Ylana

  • #8
Misschien heeft iemand hier op het forum al een keer ervaring gehad met een fase-3 aansluiting in een recreatiewoning? Mijn netbeheerder kan pas zeggen of het uberhaupt mogelijk is als ik een officiële aanvraag indien (ik kom nu niet voorbij de telefoniste, die geen technische kennis heeft). En dat willen we vanzelfsprekend, maar we willen graag voorbereid zijn op eventuele moeilijkheden. We willen eerst antwoord op de vraag of een fase-3 überhaupt mogelijk is, ongeacht de bijkomende kosten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Mogelijk is het altijd, maar de kosten en de termijn waarop ze het uitvoeren zijn een vraagteken.

Als je een aanvraag indient krijg je eerst een offerte die je moet goedkeuren. Je zit er dus niet meteen aan vast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Als het een aansluiting van de netbeheerder is, is het altijd mogelijk om een 3-fasen aansluiting te krijgen. Al moeten ze daar kilometers voor gaan graven, als jij het aanvraagt en de kosten die ze offereren wilt betalen, dan kun je het krijgen.

Je kunt wel meemaken dat ze het behandelen als "nieuwe aansluiting" en dus ook willen dat er bijvoorbeeld al een mantelbuis conform normen wordt aangebracht vanaf buiten naar de meterkast.

Dien de aanvraag in, dan zullen ze komen schouwen en krijg je alle antwoorden die je zoekt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Sander 1972

  • #11
Ik zou eens op het park informeren, die hebben de boel aangelegd.
 

Ylana

  • #12
Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik weet genoeg om verder mee te kunnen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik wil nog wel even opmerken, dat je het stug hebt over 'fase-3'.
Zelfs nadat daar in bijdrage #3 een opmerking over gemaakt is.
Dat is voor deze toepassing een volledig verkeerde omschrijving.
Dat is namelijk net alsof een project in een bepaald stadium verkeert.

De juiste uitdrukking is 3 fase(n) aansluiting en kabel.
Zorg dat je naar de netbeheerder (en andere vakmensen die je wilt inschakelen) de juiste terminologie gebruikt, want anders snappen ze je niet en/of hebben direct door dat je er nul verstand van hebt. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu