Extra groepenkast in de garage op krachtstroom aansluiting

Brambo67

  • #1
Ik wil een nieuwe groepenkast (laten) aansluiten in mijn garage in verband met het aansluiten van een Spa (’bubbelbad’) en een sauna. Nu heb ik een moderne Merlin Gerin groepenkast met onder andere één 3-fasen groep (‘krachtstroom) met automatische zekeringen en aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar voor dit alles. Uit de groepenkast komen 5 kabels naar de lasdoos voor de 3-fasen aansluiting in de garage. Deze lasdoos bevindt zich onder de groepenkast (1 x blauw, 1 x groen/geel en 3 x bruin) In de lasdoos wordt dit aangesloten op een grondkabel met stalen mantel en 3 zwarte aderen en geen ‘nul’. De groen/gele aarde uit de groepenkast is aangesloten op de stalen mantel. De nul is afgedopt en de drie fases uit de meterkast (bruin) zijn aangesloten op drie zwarte aderen.

In de garage zit een ouderwets Holec contactdoos (zwart) die is aangesloten op een grondkabel met stalen mantel en 4 aderen (oude kleuren…) Één van de vier aderen wordt niet gebruikt, op de andere drie staat spanning en vormen dus de 3 fasen van de Holec stekker. De stekker is geaard via de stalen mantel van de grondkabel. Er is dus géén nul aangesloten.

Nou ben ik een nitwit als het gaat om elektriciteit maar ik kan nog wel een beetje redeneren. Blijkbaar zit er onder mijn huis een verbinding tussen de kabel die in de garage naar boven komt uit de grond (immers 4-aderig met stalen mantel) en de kabel die vanaf de lasdoos bij de groepenkast naar beneden onder het huis gaat (immers 3-aderig met stalen mantel) In de lasdoos is zoals gezegd de stalen mantel aangesloten en zijn de drie fases aangesloten. Geen nul. Dat kan ook niet want er is geen ader meer over in de 3-aderige kabel.

Nou wil ik dus in de garage een nieuwe meterkast waar vanuit ik 2 geaarde 1-fase aansluitingen trek naar mijn Spa-bad, een drie fase aansluiting omdat het van pas kan komen, een 1-fase aansluiting voor alle verlichting etc. in de garage en een aansluiting voor een nog te bouwen sauna.

De vraag is nu of ik op de bestaande 3-fasen aansluiting een nieuwe groepenkast kan (laten installeren) of dat er toch nog een nuldraad via de groepenkast in huis getrokken dient te worden (en dat is dus een k.tklus aangezien de oprit er dan deels uit moet etc) Of kan een nieuwe groepenkast op de in de garage aanwezige 3-fasen aansluiting (3 x fase en 1 x aarde) worden aangesloten?

Alvast bedankt voor de reactie(s)
 

Gerrit

  • #2
Om te beginnen zal er toch echt een andere grondkabel in moeten.
Verder dien je er rekening mee te houden dat de zekeringwaarde in de garage 2 stappen lager dient te zijn dan de zekeringwaarde in de woning. Dit i.v.m. de vereiste selektiviteit.
Dat houd in de regel in dat de installatie thuis verzwaard moet worden.

Daarom is het vaak gunstiger om de benodigde groepen uit de woning te halen. Dit houdt dus in dat er meerdere kabels gelegd moeten worden.
Omdat je het toch wilt laten doen, adviseer ik om kontakt op te nemen met een installateur. die kan dan adviseren en je kunt meteen overleggen wat je zelf kunt doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu