Groepenkast extra groep + fout

LoupaxNL

  • #1
Goedenavond allemaal.
wij hebben nog niet zo lang geleden een huisje gekocht met de groepenkast volgens de foto.

nu sta ik op het punt een wallbox te installeren voor de auto en aangezien er dus 2 aardlekschakelaars zijn met 4 groepen erop wilde ik een aardlekautomaat plaatsen.
nu zie ik dat er al een andere aardlekautomaat geïnstalleerd is, alleen lijkt het alsof deze ‘achter’ 1 van de aardlekschakelaars geplaatst is waardoor hij én geen nut heeft én er dus 5 groepen op 1 schakelaar zitten. Klopt dit ?
nu wil ik dus een extra aardlekautomaat installeren. Deze moet ik dus aansluiten op de hoofdschakelaar. Is er een manier om de zegels in tact te laten ? Of moet ik deze openen om de bedrading van de aardlekautomaat op de goofdschakelaar aan te sluiten juist aan te sluiten?

of zit ik er helemaal naast en moet ik de bedrading van de aardlekautomaten bovenin op de hoofdschakelaar erbij stoppen ?

alvast bedankt voor de hulp

87917420-1C65-4ABE-93EB-27AFB0F90D3E.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Je mag zelf niet aan de hoofd aansluiting zitten, denk dat je er verstandig aan doet om een vakman in te huren daarvoor. onder de rechter aardlek is het niet goed aangesloten dat moet een dubbele huls zijn.
Is het 1/3 fase aangesloten? op de hoofdschakelaar? Foto is een beetje onduidelijk
 

LoupaxNL

  • #3
3 fase is het aangesloten
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
De alamat zit voor de rechter aardlekschakellaar. (als ik het goed zie)
Dat kan je makkelijk testen: aardlekschakelaar uitzetten en de alamat (dat wat erop zit) zal actief blijven.

NB: ik heb het over de EMAT alamat boven in het midden,
Zit er links boven nog een alamat? Kan niet goed zien wat dat is.
 
  • Like
Waarderingen: LoupaxNL

LoupaxNL

  • #5
Oke dankjewel,

maardie zit dan dus verkeerd toch ? Aangezien hij nu als 5e groep is op die schakelaar ?
De alamag zou direct oo de hoofdschakelaar moeten toch ?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als ik het goed zie:
De blauwe draad van de EMAT alamat gaat naar de schroef rechts onder van de rechter aardlekschakelaar. Daar zit ook de blauwe draad die van de hoofdschakelaar komt. Er zit dan niks tussen de alamat en de hoofdschakelaar.
De aardlekschakelaar zou je weg kunnen denken. (zit hem maar uit, dan weet je het zeker)
(die blauwe draad gaat trouwens nog wel via de andere aardlekschakelaar)
 

LoupaxNL

  • #7
Ahh kijk eens aan dankjewel. Dus de aardlekautomaat die ik erbij wil plaatsen is mogelijk mits ik hem direct in verbinding plaats met de hoofdschakelaar ?

Dankjewel voor de hulp
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja, ik denk dat het kan, maar het is wel een drukke boel in je kast.
Sander (reactie nr 2) heeft een punt dat die alamat misschien niet ok aangesloten is.
 

LoupaxNL

  • #9
Ja dat klopt inderdaad, misschien tips om het wat geordend te krijgen ?

en ik ga er naar kijken om een dubbele huls erop te krijgen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Je hebt dus 2 aardlekautomaten.

- De meest linker (ABB) automaat. Deze is via het busboard op de linker aardlekschakelaar aangesloten, achter die aardlekschakelaar zitten dus inderdaad 5 groepen en de aardlekautomaat is op deze manier inderdaad overbodig.
- De 6e (EMAT) automaat. Deze is aan de onderzijde van de rechter aardlekschakelaar aangesloten en staat daardoor parallel aan de aardlekschakelaar / in feite rechtstreeks achter de hoofdschakelaar. Dit is dus wel gewoon goed uitgevoerd.

Deze ABB aardlekschakelaar hebben dubbele klemmen per contact, als er één draad in de voorste klemmen is aangesloten en één draad in de achterste klemmen dan mag dit zo en hoef je dus ook geen dubbele adereindhulzen te gebruiken. Op dezelfde manier is er onder de linker aardlekschakelaar doorverbonden naar de rechter aardlekschakelaar, die aardlekschakelaar is dus ook niet "achter" de linker aardlekschakelaar aangesloten (anders zaten al je groepen achter één aardlekschakelaar :wink: ).

Op deze manier doorlussen naar een extra component gaat niet meer lukken, dus voor de uitbreiding zul je inderdaad moeten werken met dubbele adereindhulzen, aansluitblokken onderin de kast en/of kamrails.

P.S. Die EMAT is een spanningsafhankelijke aardlekautomaat, deze zijn nogal controversieel. Volgens huidig aangewezen NEN1010 normen (2015) mogen ze alleen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt (in woningen vaker niet dan wel), volgens nieuwere NEN1010 normen (2020) mogen ze helemaal niet meer worden toegepast, al gaan er geluiden op dat dit met het volgende correctieblad weer wordt versoepeld. Ik ben meer van eerst zien, dan geloven, dus ik zou deze automaat persoonlijk niet willen toepassen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

LoupaxNL

  • #11
Dankjewel voor de hulp, die emat is zo aangesloten door de installateurs van de zonnepanelen..
 

LoupaxNL

  • #12
Dis voor de aardlekautomaat linksboven en de aardlek automaat doe ik nog extra wil plaatsen voor de laadpaal moet ik een oplossing vinden zodat deze oo de hoofdschakelaar komen, en er dus weer netjes 4 groepen per aardlekschakelaar zitten.

is het dan een optie om dmv dubbele hulzen een aansluitblok aan te sluiten op de plek waar nu de emat op aangesloten is. Dan de emat voor een juiste automaat te vervangen en deze 3 dan aan te sluiten op het aansluit blok?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Dat kan, maar dan sluit je de 3 groepen wel op dezelfde (van de 3) fasen aan. Je zou de verdeling van alle groepen over de fasen moeten bekijken om te weten of dit wenselijk is.

Gebruikelijker is om van de hoofdschakelaar rechtstreeks naar zulke aansluitblokken te gaan en van daar uit de rest aan te sluiten.

Je wilt de Wallbox toch wel op 3 fasen aansluiten zeker met een 3P+N aardlekautomaat? Dan kom je in deze kast ook ruimte tekort.
 

LoupaxNL

  • #14
Ah oke nee dat is zeker niet wenselijk.
Dat zijn de wasmachine + droger, de zonnepanelen en de laadpaal dan..

Ik wil de laadpaal inderdaad op 3fasen aansluiten dus ik denk dat ik even iemand moet inschakelen die er meer verstand van heeft. In prinicipe moet ik dus een nieuwe groepenkast mocht ik een laadpaal willen ?
 

LoupaxNL

  • #15
Is het mogelijk om inderdaad vanaf de hoofdschakelaar een aansluitblok te plaatsen, van daaruit 3 aardlekschakelaars aan te sluiten en dan van daaruit de groepen weer her te verdelen ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Als er ruimte is zou ik er voor kiezen om zo'n zelfde kast ernaast te hangen (rechts?). ABB heeft eventueel tegenwoordig ook een half brede variant in het assortiment:
abb-abb-lege-groepenkast-11x33cm-hnl.jpg


Dan de bestaande kast weer terugbrengen naar 8 groepen achter 2 aardlekschakelaar. Boven de hoofdschakelaar met dubbele adereindhulzen aftakken naar de nieuwe kast en daarin 2 aardlekautomaten en een 3-fasen aardlekautomaat plaatsen.
 

LoupaxNL

  • #17
Dankjewel dat klinkt als de perfecte oplossing inderdaad, en de 3 fasen aardlekautomaat zorgt ervoor dat het dan wel verdeeld word over de 3 fasen ? Ik had er nog niet eerder van gehoord namelijk
 

LoupaxNL

  • #18
Sorry nog een vraag.
Doe je in de 2e kast weer een hoofdschakelaar plaatsen en van daaruit een aansluitblokje om de aardlekautomaten op aan te sluiten ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
De 3-fasen aardlekautomaat is dan dus de eindgroep voor de laadpaal. Die sluit je dan inderdaad op alle 3 de fasen aan.

P.S. gebruik je "Wallbox" als term of bedoel je daadwerkelijk het merk Wallbox? Wil je loadbalancing gaan gebruiken hiervoor? Bij de meest gebruikte oplossing van Wallbox heb je daarvoor een tussenmeter nodig welke je in de groepenkast moet inbouwen, die kost ook weer ruimte...

In een uitbreidingskast hoeft geen hoofdschakelaar, het wordt als het ware één grote groepenkast als je ze tegen elkaar monteert.

Als je dezelfde kast plaatst (22cm breed) kun je daar onderin inderdaad van die aansluitblokken plaatsen. In de smalle kast passen deze niet dus dan zul je iets moeten doen met dubbele adereindhulzen en/of kamrails.

Ga je dit zelf uitvoeren? Dat lijkt niet heel verstandig gezien de vragen waar je mee zit. :wink:
 

LoupaxNL

  • #20
Ah oke duidelijk dankjewel, ik was benieuwd hoe je een juist begin kon maken in de 2e kast, maar dat word dan een aansluitblokje.

het is geen echte wallbox maar een gewoon 11kw 3 fase 16a lader zonder loadbalancing.
Ik wilde het allemaal zelf gaan uitvoeren maar ik ga me toch nog maar even wst verder verdiepen al denk ik dat ik wel een eind ga komen

ik vind het leuk om dingen zelf te doen en te leren en heb nu alweer heel veel bijgeleerd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu