Energieneutraal een beekje door de tuin aanleggen, kan dat?

Turbo MacKwek

  • #1
Graag zouden we uit ecologische principes wat water in de tuin hebben, maar ik ben zelf eigenlijk zelden gecharmeerd van vijvers. Nu vroeg ik me af of het mogelijk is om een vijver te vermommen als klein bergstroompje? Met dan hier en daar een zijpoeltje .

Dat zou me dan wel weer aanspreken, maar ik weet helemaal niet of dat kan en indien wel, waar ik dan allemaal aan moet denken

Het tracé zou dan een kleine 20 meter kunnen zijn, met een totaal geleidelijk verval van ongeveer een meter.

Liefst zou ik het water oppompen uit het grondwater aan het begin en weer 'teruggeven' aan het grondwater aan het einde , maar ik zou eigenlijk helemaal niet weten of dat wel haalbaar is. (ik weet dat oppompen kan, maar 24/7?)

Alternatief idee is dat er aan het begin en einde een waterbak staat, verbonden met verborgen tuinslang en pomp.

Een harde eis in beide opties is dat de pomp op zonne-energie moet werken of een ander energieneutraal idee. Vermoed dat optie 1 als ie al mogelijk is, veel meer energie kost?

Als het systeem s nachts en lange donkere winterdagen stilvalt vind ik zo niet erg. Dan ben ik toch niet in de tuin en door slim aan te leggen, moet je denk ik wel kunnen voorkomen dat de poeltjes niet gelijk droogvallen.

Het hoogste punt ('de bron') is bij een schuur van zo'n 140m2 bouwoppervlak. Maar ik vrees dat zelfs bij een heel klein stroompje je een duizend-liter-vat regenwater nog steeds in no time leeg hebt. Zou je daar misschien wel iets kunnen met een waterslagpomp? (moet bekennen dat ik die werking niet helemaal begrijp, dus misschien is dat wel een heel rare vraag?)

Het lijkt me leuk om hierin te experimenteren, in de stijl van Dick Strawbridge. Hopelijk kan iemand van jullie me wat verder op weg helpen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit kan niet met grondwater. Je kan een langgerekte vijver maken, dan heb je geen voorraadvatten nodig.

Er zijn vijverpompen op zonne energie te koop.


Moet dan altijd even denken aan de fontein vroeger bij het huis van de toekomst. Die was ook op zonneenergie, maar die bleek veel te krachtig te zijn en spoot +10m hoog. Een beetje veel voor de binnenplaats
:lol:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
De temperatuur van het water is het grootste probleem met waterpartijen. Wat houd het water koel als de de zon schijnt. Tenzij je steeds vers grondwater wil gebruiken. Volgens mij zijn er spelregels voor gebruik van grondwater.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een dikke leiding van pvc leggen, 110 mm b.v. of een metalen leiding waar het water vanaf het eind weer naar boven gaat.
Door de veel lagere temperatuur van de grond wordt het water niet te warm.
 

Turbo MacKwek

  • #5
Dank voor de antwoorden!

in dat (onhaalbare) grondwaterplannetje/ideetje zou het idd om steeds vers grondwater gaan. Maar ik lees dat dat niet kan. (zou je dat misschien iets kunnen toelichten IJkenhout?)

Gewoon een langgerekte vijver is geen optie. Het idee is wel echt stromend water, met een zo natuurlijk mogelijke look and feel.
En dat hoogteverschil van een meter zit dus in de tuin (we wonen op een terp), dus dan zou de vijver aan het einde een meter boven maaiveld uitsteken.

Ik had nog nooit gehoord van dat temperatuursprobleem trouwens, maar ik weet ook niks van vijvers. In de natuur heb je toch ook kleine bijna-stilstaande poeltjes, aan de rand van beekjes en stroompjes? We gaan er zeker geen vissen of zo in uitzetten. Het water is bedoeld om micro-leven aan te trekken (evt gevolgd door wat groter) en als was- en drinkwater voor vogels en onze eigen kippen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dit wordt nooit gedaan. Je zou dan grondwater op moeten pompen en aan het eind met dezelfde hoeveelheid weer moeten laten infiltreren. Door een vijverpomp gaan best grote hoeveelheden water, ik denk niet dat je dit terug de grond in wil. Oppompen gaat vaak uit een andere (diepere) grondlaag, om zeker te zijn van de capaciteit. Grondwater is ook niet altijd van de juiste kwaliteit voor een vijver (bv. zoutgehalte).

Waarschijnlijk heb je hier een vergunning voor nodig. En die ga je (lijkt me) niet krijgen voor een vijver.

De vraag is vooral: waarom? Lijkt me nergens voor nodig, omdat je kan circuleren. Is net zoiets als je verwarming aansluiten op de koudwaterleiding :roll:
 

Turbo MacKwek

  • #7
Dank je. Kan zo'n pomp dan niet overweg met minimale hoeveelheden water?

Denk idd niet dat ik zo'n vergunning zou krijgen nee. Ik zou zelf ook adviseren me die dan niet te geven... :-)

Het waarom: Als je helemaal aan het begin van een creatief proces staat, heb je vaak nog geen goed uitgedacht waarom. Punt is dat ik met veel jaloezie kijk naar die percelen in de Ardennen met van die minimale stroompjes, met een natuurlijke (semi-)bron. Het zou geweldig zijn als je dat zo dicht mogelijk zou kunnen benaderen. Dat was mijn gedachte, waarvan ik zelf ook wel het redelijke vermoeden had, dat dat niet zou lukken/kunnen/mogen, maar zeker weten deed ik het niet. En voordat je al te veel energie in de uitwerking gaat steken, moet je wel eerst iets weten over de haalbaarheid.

Het zal dus de constructie met de twee verborgen reservoirs worden uiteindelijk. Misschien dat ik dan later nog wel eens kan vergeten dat het helemaal nep is, en kan ik em toch in de Ardennen wanen :D
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij gebruik van zonne-energie: hoe wil je voorkomen dat de beekjes / poeltjes / stroompjes / enz. leeglopen als de aanvoer weg valt (als de zo'n onder is) en het afschot / verloop er voor zorgt dat alles naar het laagste punt stroomt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Terugslagklep.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nee, die werkt alleen in de aanvoerleiding naar het hoogste punt. De poeltjes of beekjes lopen leeg naar het laagste punt. Hier een terugslagklep plaatsen op het laagste punt zorgt er juist voor dat het beekje of poeltje helemaal niet meer leeg kan lopen. Maar dat is hier niet van toepassing in mijn vraag hierboven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Je hebt maar één reservoir nodig.

Voorkomen dat de beek leegloopt doe je door verschillende bakken te maken die in elkaar overlopen. De volledige beek door laten lopen op afschot werkt niet, omdat er dan enorme hoeveelheden water door moeten stromen.
 

Turbo MacKwek

  • #12
1 reservoir zou idd voldoende kunnen zijn ja. nu je het zegt.

Bedenk me nu trouwens dat ipv 'beek' het woord (berg)stroompje beter op zijn plaats is. Ik heb iets voor ogen wat hooguit een paar centimeter breed en diep is. Sommigen zouden het beeld dat ik in mijn hoofd heb waarschijnlijk eerder omschrijven als een waterval met een heel erg flauwe helling ;) Het zijn dan de zijpoeltjes die als mini-vijver fungeren en hun ecologische functie vervullen...

Voorkomen dat die leeglopen had ik wel al over nagedacht. Bedenk de Maas met zijn grindgaten aan de zijkant en verklein dat dan een miljoen keer, zodat de Maas nog hooguit een paar centimeter breed is. De grindgaten zijn dan de zijpoeltjes, waar het water wel zijdelings in beweging wordt gehouden en langzaam ververst door het stroompje ernaast, maar waar het water wel toch zeker een paar dagen kan blijven staan, zeker als je die wat dieper maakt.

Geen idee of dit alles in de praktijk werkt, maar dat was in ieder geval mijn gedachte. :-)

Wb de enorme hoeveelheden: ik neem aan dat je de hoeveelheid water wel moet kunnen regelen toch? Dat lijkt me 1 op 1 gerelateerd aan de (ingestelde) capaciteit van de pomp? En anders toch ook bovenaan een vat als een soort buffervat, met een pomp die ipv continue dan 15 minuten per uur het buffervat vult.

Mijn tuin is overigens enigszins mijn speeltuin op dit vlak. Ik heb er plezier in om zo'n proces met trial and error aan te pakken en steeds bij te stellen. Maar uiteraard: als een plan geheel kansloos is, dan begin daar natuurlijk niet aan.

Leuk dat jullie meedenken, ook bij deze wat minder concrete vraag. Dank daarvoor.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het probleem zit 'm niet in je basisidee van poeltjes, beekjes, enz. die in elkaar overlopen door afschot. Dit is zo simpel als wat.

Je wilt echter een aanvoer hebben van grondwater en alles moet door de zon aangedreven worden. Dat maakt het gecompliceerd, zo niet onmogelijk.
 

Turbo MacKwek

  • #14
Dat grondwater een te buitenissig idee was, had ik al begrepen. :-)

Daar had ik dan ook een alternatief plan voor door de waterkringloop te sluiten en geen grondwater te gebruiken.

Puntje dat er dan wel bijkomt is: hoe om te gaan met verdamping, beestjes die drinken etc. Bij een volledig gesloten waterkringloop issie dan in de zomer op een gegeven moment leeg.

Daar moet vast iets op te verzinnen zijn door er een regenton op aan te sluiten die wordt aangesproken zodra het bovenste buffervat te leeg is bijvoorbeeld.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Regent het bij jou nooit in de zomer? Veel vijvers hebben zelfs een overloop om een te veel aan water te lozen.

Ik zou me eerst bedenken hoe je het leegstromen naar het laagste punt gaat stoppen als de pomp uit staat. Het leegstromen gaat door de zwaartekracht en blijft 24/7 doorgaan. Een tonnetje of vat als buffer is ook zo leeg.
 

DubbleEagle

  • #16
Ik heb een 5-tal jaar geleden een vijver met beekloop aangelegd. Is met vijverplastiek en regenwater, en pomp op netstroom, maar verder mogelijks in de richting van uw verwachtingen?

De vijver onderaan kan je reduceren tot een groot watervat, mogelijks deels of zelfs volledig onder de grond (bv een kubitainer, zo'n IBC vat), zodat je er niets van ziet. Bij mij zit in de vijver een pomp die met een slang het water ongeveer 12m verder de hoogte induwt.

Bovenaan kan ik steeds bijvullen met regenwater in heel zonnige periodes, want dan verdampt er toch redelijk wat water, vooral via het beekje!

In de winter ligt de pomp uit, maar door hier en daar met 'kuilen', blijft er toch wat water staan in de beek, zodat de planten de winter overleven. De regen zorgt er wel voor dat het nooit droog komt te staan :-)

Hieronder een foto van de ruwe werken, en de meer natuurlijke looks enige tijd later...





 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Prachtig. Vooral de laatste foto is er eentje om naar te blijven kijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
@DubbleEagle: Hoeveel verloop heeft die beekloop? En wat is de capaciteit van de pomp?

Ik heb ook een beekloop in m'n tuin. Maar niet zo'n mooie :cool: Bij mij zijn het vier bakken die in elkaar overlopen. Staat nu zelfs uit omdat de pomp kapot is (volgegroeid met waterplanten).

Verdamping via een beek is inderdaad hoger dan van een vijver. Aanvullen wordt in het algemeen niet aangeraden met regenwater (van een dak). Desnoods met leidingwater. Doe ik in droge zomers.
 

DubbleEagle

  • #19
Heel veel verval is er niet. Een 70cm over de 12m lengte. Er zit een kleine waterval in van 20cm (op de onderste foto zie je het water nog net naar beneden vallen :) )

Capaciteit van de pomp weet ik niet meer vanbuiten. Zal proberen dit weekend eens te kijken, als het water niet te koud is :P Ik meen mij te herinneren dat dat 4000 l/u was, maar ben niet meer zeker. Een beetje veel voor mijn vijver (5000 liter), maar je hebt wat verlies over de lengte van de buis en ik wou toch wel stromend water en geen stilstaand beekje :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu