Eén rij tegels in voortuin: hoe/waar te leggen?

Lekker Weertje

  • #1
Ha klussers,

Ik heb een klein voortuintje (rechthoekig, ongeveer 3 bij 2) dat op de nominatie staat om het eens aan te pakken. Het is nu een georganiseerde chaos met her en der wat kleine struikjes, planten en bodembedekkers, maar vooral veel kale grond, dus daarmee ook de openbare kattenbak van de buurt. Daarbij is het ook erg nat: er staat veel te weinig begroeiing die vocht aan de grond onttrekt. En, ook niet onbelangrijk: het is gewoon lelijk.

Hoogste tijd om er wat aan te doen dus. Ik wil daarbij ook een paar tegels leggen over de breedte (laten we zeggen één rij van tegels van zo'n 60x60), tegen het huis aan. Deels uit praktische overwegingen, zodat ik zonder door mijn tuin te moeten lopen aan de andere kant kan komen, deels om het oppervlakte kale grond wat te verkleinen (ik heb helaas niet echt groene vingers en steek de energie liever in mijn achtertuin). Dan blijven hopelijk ook de buurkatten wat meer weg. Wat hierbij ook meespeelt: dichtbij het huis wat beplanten valt tegen (zo hebben we de afgelopen twee zomers ontdekt), omdat de zon daar vol op staat. En heel veel sproeien vind ik dan weer zonde van het water, gezien alle problematiek...

Nu vraag ik me af: hoe kan ik de tegels het beste leggen? Ook om te voorkomen dat mijn buitenmuur heel nat wordt omdat het water niet meer de grond in kan lopen?

Is dat zo strak mogelijk tegen het huis aan (aflopend naar de tuin uiteraard), of juist met wat ruimte tussen huis en tegels, al dan niet met een grindkoffer?

Of misschien juist wel gewoon een wat meer speels patroon met tegels die verspringen? Zoals dit:

1711180842272.png


Of creëer ik daarmee juist de ideale kattenbak?

Zoals jullie merken: ik word in dit opzicht niet gehinderd door al te veel kennis, dus ik hoop hier wat inspiratie/ideeën op te doen. Alvast bedankt!
 

Nihane

  • #2
Ik zou een rijtje tegels strak tegen de muur leggen. Ook makkelijk bij ramen zemen. En de rest van de tuin kun je met bodembedekkers en struikjes vullen om het regenwater op te nemen. Katten houd je niet tegen, dat gaat hem niet worden, maar met wat prikplanten als Chinese zuurbes of een laag hekje kiezen ze misschien een ander plekje uit.
 
  • Like
Waarderingen: Lekker Weertje

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Uitgraven, glad maken, gronddoek er in en dan 5 cm oid. niet al te fijn grind er in met hier en daar een bak waar je wat planten/boompjes in kunt zetten.
Heb je geen groene vingers nodig en heb je geen last meer van katten.
 
  • Like
Waarderingen: Lekker Weertje en Robbie's

Lekker Weertje

  • #4
Dank voor het meedenken! De hele tuin kiezels wil ik nog effe vermijden, hoe efficiënt ook... Kan ik die tegels gewoon tegen de buitenmuur aanleggen, zolang ze maar aflopen richting de tuin in, of moet ik ergens specifiek op letten (los van de gele grond eronder en dergelijke uiteraard)?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Doe net of je ramen lapt en kijk waar je loopt, daar moeten de tegels komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het zogenaamde “zeempaadje” moet je niet tegen de muur leggen als je het wilt gebruiken om de ramen te zemen. Dan sta je namelijk te dicht op de ruit met je trapje. Dan moet je er iets vanaf staan.

Voor regenwater maakt het overigens totaal niet uit als de tegels wel strak tegen de gevel liggen: je legt de tegels immers iets aflopend weg van de gevel, waardoor water altijd wegstroomt van het huis.

Let bij het straten goed op de hoogte en hoe je overal uitkomt bij de border, de buren, je voordeur, enz., dus niet zomaar ergens beginnen “op een bepaalde hoogte”.

Als je een kattenbak wilt vermijden de voortuin lekker beplanten met bodembedekking en andere planten. Geen braak liggende grond of grind.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nihane schreef:
Ik zou een rijtje tegels strak tegen de muur leggen. Ook makkelijk bij ramen zemen.
Of als je een klusje moet doen met een rolsteiger.
BertPleizier schreef:
Als je een kattenbak wilt vermijden de voortuin lekker beplanten met bodembedekking en andere planten. Geen braak liggende grond of grind.
En geef katten ook een habitat. Ik heb een vijver en heel veel katten uit de omgeving komen stiekem drinken. Grappig om te zien hoe ze dat aanpakken.
OK het een is gunstiger als het andere maar wat is nou werkelijk het probleem als een kat zijn behoefte doet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Stank, niet hygiënisch, enz..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Fijn grind doet hun idd. denken aan de kattenbak
Wij hebben zelf ook zo'n Hollandse tijger
20240306_124429.jpg

Moet wel zeggen een heel lieve die ook absoluut niet de buurt onveilig maakt oid. (komt niet buiten en wil zelf ook niet naar buiten)

Grof grind van rond de 2 cm daar gaan ze echt niet in krabben en gaan ze zelfs met een ruime boog omheen.
Ik had aan de zaak ook mijn perkjes netjes aangeharkt en vol gepoot met bolletjes maar dat was blijkbaar ook een prima plek om hun behoefte te doen.
Daarna een laag grof grind aangebracht en er komt geen kat meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu