Electrische zwembad heater op half vermogen laten werken

Kasperjan

  • #1
Beste allen,

Ik heb een electrische zwembad heater van 5.5 kW 25 ampere.
Zekeringen in huis zijn 16A, en ik neem aan dat de bedrading in huis hier op is afgestemd. Ik weet het, de stroom rekening.... maar dat is het punt nu even niet.
Normaal gesproken had ik verwacht dat de zekeringen eruit zouden klappen maar dat doen ze niet. Misschien toch geen 5500W of misschien trekt ie dat niet als de thermostaat niet op max staat? Of trekt ie wel max zolang de ingaande water temperatuur niet gelijk is aan de ingestelde temperatuur? Afijn ik heb hem toch maar even afgezet want ik vond het verleng snoer (max 3500W staat er op) een beetje warm worden.

Vraag : trekt ie inderdaad niet de max 5500W indien de ingestelde temperatuur lager is dan de max temperatuur (max is 65graden, ik had de thermostaat op 35 graden gezet).

Zou het mogelijk zijn op een van de twee (er zitten er twee in) doorstroom verwarmers (de heaters) los te koppelen zodat deze maar 2500W verbruikt en dus het half aantal Amperes?

Alvast bedankt voor jullie meedenken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat hangt van de gebruikte regeling af en van de gebruikte doorstromers.
 

Kasperjan

  • #3
Beste Headhunter,
Zou je dat kunnen toelichten (met welke regeling wel, welke niet bijvoorbeeld, en zo ja hoe? Ik heb wel een electrisch schema van het ding dus kan wel e.e.a. nagaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het verlengsnoer :shock: heeft een "dempende" werking. De weerstand hiervan is dusdanig hoog dat er minder dan 16A doorheen gaat. En waardoor ook de stop/automaat niet overbelast raakt. Maar het snoer zal inderdaad lekker warm worden met een 5500W verbruiker.
 

Kasperjan

  • #5
Dat het verlengsnoer (voor buiten) warm werd vond ik al niet zo leuk, maar waar ik meer bang voor was, is dat misschien de bedrading in huis ook warm wordt met alle gevolgen van dien. of hoef ik hier niet zo bang voor te zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het is omgekeerd, de zekeringen zijn normaal zo gekozen dat bij overbelasting de zekering eerder defect gaat dan de draden.

Aan een 5500w verwarmer hoort geen normale 16a max. Stekker.

Al de regeling een pwm pid regelaaris zal het opgenomen vermogen door de elementen gemoduleerd worden op basis van afwijking van gewenste en gemeten waarde.

Als de regeling aan uit is zullen de elementen maximaal vermogen vragen of helemaal niets.

Zijn het 2 elementen in serie zal je niet zomaar 1 kunnen afkoppelen.

De elementen zullen doorgaans ook zo berekend zijn dat ze het verlies van warmte en opwarmen goed kunnen doen, ik verwacht dat de helft een stuk minder goed werkt.
 

Kasperjan

  • #7
Bedankt voor je uitleg, hiermee kan ik de tekening eens nazien of ik de een of de ander herken in de symbolen. Bedankt .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu