Schakelaar electrische lier

D dG

  • #1
Geachte specialisten,



mijn vraag gaat niet over huishoudelijke installaties, maar ik hoop dat u mij toch verder kunt/wilt helpen.



Ik heb een 220V lier/takel van Kinzo die bedient wordt door een dubbele schakelaar in 1 behuizing. Nou is schakelaar kapot en is mijn vraag kan ik deze vervangen door 2 losse schakelaars, desnoods lichtschakelaars. Ik zou misschien een nieuwe originele schakelaar kunnen kopen, maar door een herseninfarct heb ik moeite om deze te bedienen en zover ik kan na aagn bestaat met merk ook niet meer.

Er zit een 4 aderige kabel aan



Een punt is de (aanloop?)condensator hoe die aangesloten moet worden.



Bvd en mvg. D dG



p.s. ik heb er een paar foto’s en een tekening bij gedaan, zie bijlage

lier.jpg 20201107_233446.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Heb je misschien een typenummer of model van deze kinzo lier? Wellicht dat we dan een vervangende schakelaar voor je kunnen vinden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
De schakelaar is een dubbelpolige schakelaar met twee schakelrichtingen terugverend naar een open middenstand. Je kunt dit niet gemakkelijk vervangen met normale lichtschakelaars, omdat je zeker moet stellen dat hijsen en zakken niet tegelijk bediend wordt. Dan worden namelijk in de motor twee spoelen tegelijk bekrachtigd en op zijn best blijft de motor staan, op zijn slechtst raakt hij oververhit.

Dit type handbediening zit op veel Chinese lieren dus bij een onderdelenwinkel is de originele schakelaar ongetwijfeld te vinden.

Wanneer je door de lichamelijke beperking toch voor een groter model schakelaar wilt gaan, neem dan wel een dubbelpolige, en terugverend naar een open middencontact. Voor de industrie zijn hier joystickjes voor die ook wanneer de motoriek van de bediener slechter wordt goed te bedienen zijn. Wel goed inbouwen en afschermen zodat er geen 230 Volt op een aanraakbare plek ligt!

Zo'n joystick ziet er ongeveer uit als in de foto hieronder: Veel grotere bovenloopkranen hebben joysticks op hun (vaak draadloze) afstandsbediening en het werkt heel prettig is mijn ervaring.

joystick.jpg
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

D dG

  • #4
Oké bedankt, maar u spreekt over per ongeluk gelijktijdig bedienen. Als de schakelaars een eindje uit elkaar staan is dat niet mogelijk en als je de ene indrukt zonder de ander eerst uit te zetten, tsja dan ben je dom bezig. Vanuit gegaan dat dit niet gebeurt is het dan theoretisch mogelijk.

Zo wel, hoe moet de condensator aangesloten worden en is 1 schakelaar genoeg, diegene die de lier omhoog brengt, dus de meeste kracht moet opbrengen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Toch kan het tegelijk bedienen van de schakelaars ook per ongeluk gebeuren. Bovendien, waarom zou je het risico lopen als je voor minder dan 10 euro een nieuwe zelfde schakelaar kunt kopen?

Volgens mij zijn deze schakelaar redelijk universeel (Of eenvoudig passend te maken) wat betreft maatvoering en zou zulke schakelaar er in moeten passen:
HC01S.jpg

Als je op Google zoekt op 'schakelaar elektrische lier' vindt je vele websites waar ze te bestellen zijn voor onder de 10 euro. Lijkt mij dan de beste oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

D dG

  • #6
omdat ik, zoals ik al aangaf, zo'n schakelaar niet goed kan bedienen. Mijn rechter hand is voor een deel verlamd. Ik wil daarom 2 schakelaars ergens op monteren, zodat ik ze met 1 hand kan bedienen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ah dat is waar ja. Is een tuimelschakelaar dan misschien een uitkomst? Wat betreft inbouwen is die ongeveer even groot maar je hebt wel een grotere 'knop' om te bedienen. Zie foto als voorbeeld.
tuimelschakelaar-verpakt-per-stuk.jpg



Of anders zou ik nog eerder voor een rolluik schakelaar gaan dan een wipschakleaar. Met een rolluik schakelaar kun je ook altijd maar 1 van de 2 richtingen bedienen.

inbouwschakelaar-300.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Neem wel schakelaars die automatisch terugveren naar de nul positie. Mocht u vallen of anderszins niet in staat zijn de lier te stoppen, dan blijft de lier doortrekken en kunnen er zeer ernstige ongelukken gebeuren.

Zo'n bediening die je continu vast moet houden heet niet voor niets een dodemans bediening.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Klopt. Ik wilde eerst even weten wat voor een type schakelaar wel of niet zou werken voor TS waarna we dan verder kunnen kijken naar het exacte model.
 

D dG

  • #10
Heren nogmaals bedankt voor de moeite, maar onder de motor zit een beveiliging. Deze schakelt de motor uit mocht die te ver gaan (zie foto)

Onder het motto, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan, zit ik er nu aan te denken om het met een afstandsbediening te laten schakelen.

Jullie voorstel is weliswaar makkelijker, maar ik wil toch 2 schakelaars gebruiken.

Ik heb 2 contactdozen die mbv een afstandsbediening in en uit geschakeld kunnen worden (zie foto), je kunt ze niet gelijktijdig inschakelen.

Daarvoor heb ik dus 2 schakelaars nodig, 1 voor omhoog, de andere voor naar beneden.

En dan kom ik weer terug op de condensator, hoe sluit ik die aan, als het al mogelijk is

20201110_135302.jpg hbm-l-0778-1.jpg-1920x1080-854ff37c8d.jpg 20201107_233446.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Met twee schakelaars creer je een onveilige situatie, zoals al genoemd. En dan verwacht je van de vakmensen op het forum dat ze je wel gaan vertellen hoe die onveilige situatie aan te sluiten?

Blijkbaar wil je alleen maar een advies aanvaarden als het voldoet aan jouw wensen en niet aan de voorschriften op het gebied van (elektrische) veiligheid.

Het schakelen via afstandsbediende contactdozen heeft overigens met het bedienen van dit apparaat niets te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en XanderH

D dG

  • #12
oké mijn excuses, maar mijn oorspronkelijke vraag was of het mogelijk was, dus nee.

De afstandsbediening heeft te maken met het gebruik van 2 schakelaars

nogmaals bedankt
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
De lier zal best beveiligd zijn tegen te ver oprollen (eindstop) maar als je hem tegelijk laat oprollen en afrollen zal hij toch echt gaan stinken.... aan invulling van dergelijke oplossingen werken we dan inderdaad niet mee.

Je zult dus toch een manier moeten vinden om met de schakelaar te regelen dat je maar 1 stand tegelijk kunt schakelen. Daarvoor heb ik al een aantal voorbeelden laten zien. Zit daar niets bruikbaars voor je bij?
 

D dG

  • #14
Jullie methodes zijn weliswaar het veiligst, maar je gaat er bij voorbaat al vanuit dat ik of beide schakelaars tegelijk indruk of 1 van beide vergeet uit te zetten voor ik de ander indruk.
Een afstandsbediening zou voor mij het beste werken, maar aangezien jullie daar niet aan mee willen werken, wat ik respecteer, is het beter dat we er een punt achter zetten. Ik wil niet discuteren met iemand die mij probeert te helpen, komt ondankbaar over
mvg. D dG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Afstandsbediening zou wellicht kunnen maar dan moet je er weer een relais tussen zetten die regelt dat er altijd maar 1 stand gekozen kan worden.

Overigens zijn er ook lieren met afstandsbediening maar daar hangt dan ook weer een ander prijskaartje aan.
 

D dG

  • #16
zoals ik al zei, ik waardeer dat jullie veiligheid voorop stellen, maar weer ga je er vanuit dat ik 2 knoppen tegelijk in druk.
Stel ik laat de takel omhoog gaan en jij denkt dat ik op dat moment de andere knop indruk, sorry, maar ik ben alleen lichamelijk gehandicapt, niet geestelijk
ik ga wel op zoek naar een andere oplossing
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
De angst is niet dat per ongeluk twee schakelaars aangezet worden en de lier kapot gaat. De angst is dat na ombouw de lier ernstig lichamelijk letsel kan veroorzaken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Je hoeft niet geestelijk gehandicapt te zijn om per ongeluk een andere knop aan te tikken. Er gebeuren zo veel ongevallen waarbij mensen een foutje maken. Maar goed, als dat de manier is hoe jij ernaar kijkt....

Veel succes ermee dan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu