Werkschakelaar gebruiken als trekschakelaar electrische apparaten

Mikeystorm

  • #1
Beste Leden,

Ik vroeg mij af of ik een werkschakelaar kan gebruiken ipv van een trekschakelaar (wasmachine schakelaar). Bijvoorbeeld een 2 polige 25A werkschakelaar of een ander type. Eigenlijk een werkschakelaar gebruiken voor het uitschakelen van een huishoudelijk apparaat (wasmachine/droger/ventilatie)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, je kunt een werkschakelaar ofwel lastscheider gebruiken om een huishoudelijk apparaat te schakelen.

Of je hem kunt plaatsen ter vervanging van een trekschakelaar ligt er maar aan. In situaties waar een trekschakelaar verplicht is (bijvoorbeeld in een badkamer aangelegd volgens oude normen) is er niet voor de lol een schakelaar met touwtje geplaatst, dat is zodat het component zelf buiten handbereik geplaatst kan worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een werkschakelaar hoeft heen lastscheider te zijn.Werkschakelaars zijn nl. Niet bedoeld voor in en uitschakelen van de last maar alleen voor beveiliging tegen inschakeling.
Een werkschakelaar hoeft ook alleen heschikt te zijn om de stroom door te laten en niet om deze te kunnen verbreken!

Dus ja je zou mits je aan de voorwaarden blijft voldoen een werkschakelaar kunnen gebruiken dus let dan op het afschakelvermogen van de achakelaar en niet op de doorgangsstroomwaarde van bet ding.
Ee n 25A werkschakelaar kan dus best een afschakelvermogen hebben van 8a!

Een stopcontact is volgens de norm ook geschikt als werkschakelaar maar weer niet altijd.
 

Mikeystorm

  • #4
Het gaat om een weggewerkte wasmachine en een ander apparaat, buiten de badkamer. Totaal vermogen is maximaal 2400 watt. Dus moet dan een 2 polige werkschakelaar of wissels schakelaar hebben voor minimaal 12A?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu