Electrisch hek handmatig wel dicht, met AB niet meer

Ties78

  • #1
Hallo allemaal, heb vandaag paar uur lopen puzzelen, maar kom er niet uit.

Ons electrisch hek gaat ineens met de afstandsbediening niet meer dicht. Hij gaat wel open met de afstandsbediening. Ook gaat het hek gewoon open en dicht met de schakelaars in de technische kast bij het hek.

Het betreft een 1 signaalskast (1x drukken op AB -> dicht, nogmaals drukken op AB -> open.

Ik kan zien dat zowel het open als sluitsignaal van de afstandsbediening binnenkomt op de ontvanger in de kast (led brand en relais klikt). Ook wordt het signaal van de ontvanger doorgegeven aan de printplaat (ook daar gaat led branden.

Op de printplaat zitten ook twee knoppen, voor openen en sluiten. Die werken gewoon, hek gaat gewoon open en dicht daarmee.


Hek opent dus wel met AB, maar sluit niet met AB. Is met alle handzenders zo.

Iemand een idee waar ik moet zoeken?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Merk type?
Welk relais gaat aan?
Waar zitten die knoppen?
Waar zit de ontvanger?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Je zou kunnen proberen om de twee relais aan de linker kant om te wisselen.
Als het hek dan wel dicht gaat en niet open dan is er een relais defect.
(dit is het makkelijkste om mee te beginnen)
 

JeffreyD94

  • #4
Zonder elektrisch schema is hierover niks te zeggen.
Of duidelijke aanduiding waar wat op zit, wat ik niet kan lezen momenteel.
Zoals Ronny aangeeft is een relais wel het meest voor de hand liggende, alleen ik denk dat deze relais erop gesoldeerd zitten zonder voet (los afneembaar)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De linkerrelaissen zijn motor relaissen.
Feit is dat de open en sluit functie werkt volgens ts wel via harde contacten, alleen niet via remote.Dus die 2 zullen wel goed zijn.
 

Kasperjan

  • #6
Enige tijd geleden bij mij het zelfde aan de hand. Wat bleek: Kabeltje van de sensor (op de sluitpaal) bleek doorgeknaagd. Hier door ging ie nog wel open, maar bij sluiten werd het signaal verbroken , dus alsof er iets tussen de twee sensoren zat (sluit beveiliging ) maar in dit geval veroorzaakt door een doorgeknaagd kabeltje
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Maar in dat geval sluit hij ook niet op handbediening.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Dat zou best kunnen. Als die in handmatige modus een dodemansschakeling heeft en meteen stopt, als je de knop loslaat, dan bypasst die misschien de veiligheidsinrichtingen.
 

Ties78

  • #9
UPDATE 10:45: Opgelost!!!!!!

Ik had zojuist het onderstaande bericht getypt, maar heb inmiddels het euvel gevonden. Ik zal even mijn oplossing hier typen, zodat misschien iemand er in de toekomst ook wat aan heeft. Jullie berichten hebben mij aangezet om verder te zoeken, dus HEEL ERG BEDANKT!

Oplossing: het witte blokje wat ik vond blijkt een 'reed contact' te heten. 1 was dus los en ik vermoed dat deze reed-contacten ervoor zorgen dat het hek 'weet' of hij helemaal geopend of gesloten is. Doordat er 1 los was, kreeg het hek dus 1 belangrijk signaal niet meer. Het was dus een beetje zoals Kasperjan schreef, alleen bij mij was de kabel naar het blokje wel heel, maar het blokje zelf niet meer. Het blokje was -denk ik- overigens los gekomen doordat de metalen houder van het blokje niet perfect meer uitlijnde met het hek. Dit zal ik dus moeten herstellen om ervoor te zorgen dat dit euvel niet meer gebeurt.

Nogmaals dank!!!


Oude bericht:
MEER INFORMATIE

Hoi allen,
Aan de reacties te lezen was ik nog niet volledig genoeg met het geven van info. Ik ben even gaan zoeken naar meer info. Misschien zijn sommige dingen die ik schrijf overbodig, maar beter iets teveel info dan te weinig hoop ik.

1 Het type schuifpoort is "Vrijdragende schuifpoort VP van Ruigrok
2 Ik heb een schema gevonden van de gehele printplaat, en een schema van de klemmenstrook. Deze staan onderaan dit bericht.
3 Voor de volledigheid: ik heb niets aan het hek veranderd.
Opeens trad het euvel van niet meer willen sluiten via AB op.
4 De opbouwontvanger is een ONE.2WB opbouwontvanger. Deze is ongeveer 3 jaar oud.
5. De ONE.2WB is een tweekanaalsontvanger, echter 1 kanaal is in gebruik en aangesloten op de klemmenstrook. De antenne is ook aangesloten op de ontvanger, evenals voeding. De ontvanger zit in dezelfde kast als de rest van de techniek (printplaat etc)
6 Zojuist vond ik in de buurt van de motor van het hek, een wit rechthoekig magnetisch blokje. Dit lag los op de grond. Dit lijkt me niet goed, maar geen idee wat het is en of het met dit euvel te maken heeft. Foto van dit blokje zit ook bij dit bericht.
7 Het omwisselen van de relais (K4 en K5 in het schema) veranderd niets aan de situatie. Ook bij het omwisselen van de relais sluit en opent het hek gewoon mbv de zwarte knoppen op het relais, maar sluit niet via AB (alleen openen via AB)
8 Bij het geven van een signaal via AB, gaat de LED van klem no 16 (DRL Afst. Bed.) branden. Klem 16 loopt naar de channel 1 aansluiting van de ontvanger. De led van klem 16 brand bij het openen (hek gaat openen) en brand ook bij het signaal hek sluiten, maar dan beweegt het hek niet.
9 Ik heb volgens mij geen dodemansschakeling. 1x op knop drukken van AB --> Hek gaat open/dicht, of ik moet nogmaals op de knop drukken, dan stopt het hek met bewegen.
De knoppen van het relais moet ik wel ingedrukt houden om het hek te openen/sluiten. Loslaten van knop = stop.

Ik hoop dat deze extra info wellicht helpt met het vinden van de oorzaak. Echt tof dat jullie meedenken!







 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Oops, ik trapje in de update..
reactie verwijderd.

Is dat blokje onderdeel van de "eindschakelaar dicht" aangesloten op nr 8 (kan je aan de draden zien)

ps.
"De knoppen van het relais moet ik wel ingedrukt houden om het hek te openen/sluiten. Loslaten van knop = stop. "
Dat is vergelijkbaar met een dodemansknop: als er iets gebeurt laat je los en stopt het hek.
 

Ties78

  • #11
Ja, die kapotte schakelaar (dat losse blokje) was inderdaad onderdeel van nr 8, 'Hek Dicht".


Heb het inmiddels alles weer gemonteerd en afgesteld en het hek doet het weer prima! :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu