Electraleiding naast gasleiding

VeroNL

  • #1
1. Ik heb zojuist een gasleiding verplaatst en wil naast de gaskraan een wcd plaatsen. Zijn hier nog bepaalde afstanden aan verbonden?

2. Mag de electraleiding in dezelfde sleuf in de muur geplaatst worden als die van de gasleiding?

3. Ik wil de wcd naast de gaskraan gaan gebruiken voor de vonkontsteking van de kookplaat. Op dit moment is dit nog een loze leiding.
Voor de vaatwasser zal er nog een andere loze leiding worden gebruikt en hiervoor wordt een groep bijgeplaatst.
Mogen deze twee loze leidingen die in de meterkast uitkomen, daar 'verbonden' worden en samen op de nieuwe groep worden geplaatst?
 

Lichtpunt

  • #2
Heb altijd begrepen dat tuusen een wateraftappunt en een electra-aansluitpunt ca. 30 cm afstand moet zijn. Dit zal tav het gaskraanpunt toch ook wel gehanteerd kunnen worden? Maar een harde uitspraak durf ik hier niet over te doen


515 - Voorkomen van wederzijdse schadelijke beïnvloeding
515.1
Elektrisch materieel moet zo zijn gekozen en aangebracht dat elektrische en niet-elektrische installaties elkaar niet schadelijk beïnvloeden.

Lijkt mij dat als je in de muurgleuf waarin je gasbuis ligt, de e-buis gesloten uit één stuk monteert, of als je toch een sokje moet gebruiken, deze dan verlijmt met pvc lijm deze toch geen kwaad kunnen naar elkaar.

Je vaatwasser zal toch wel een een eigen vermogen opnemen van min.2kw. Deze dient op een eigen eindgroep aangesloten te worden volgens de nieuwe normen.
Dus vlgs. de normen is dus niet toegestaan hierop meerdere gebruikers aan te sluiten. Een eventuele extra wcd is ook te misbruiken voor andere gebruikers

Is het nu echt niet mogelijk bij je zekeringkast een onderbreking te maken in een bestaande leiding en daarop met een lasdoos een aftakking te maken naar je vonkontstekings-wcd.
 

VeroNL

  • #3
Ik heb zojuist nog even gekeken bij m'n ouders thuis. Daar is de afstand tussen gaskraan en wcd 10cm hoh. De keuken en alle leidingwerk is nog maar enkele jaartjes oud. Dus qua afstand tussen gaskraan en wcd zie ik geen problemen, zal bij mij ook rond de 10cm worden.

Met de nieuwe voorschriften zal de vaatwasser dan inderdaad op een aparte groep moeten.
De wcd voor de vonkontsteking lussen we door in de meterkast. Daar moet ook nog een dubbele wcd geplaatst worden voor o.a een kabelmodem, dus dat kan dan mooi in één keer gebeuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu