Electraleidingen over Aardmat

Wedge21

  • #1
Hallo mede klussers,

Ik heb onlangs een huis gekocht en begonnen met het verbouwen van de badkamer.

Bij het uithakken van de vloer zijn we er achter gekomen dat ALLE electraleidingen in het midden van de badkamer naar boven komen.

De leidingen komen naar boven door voorgeboorde gaten in de kanaalplaten, deze gaten liggen helaas voor mij in het midden van de badkamer.

De electraleidingen liggen op de betonplaten, vrijwel direct onder de badkamertegels (ongv. 15/20mm er onder) en liggen OVER de aardmat heen (aardmat ligt ongeveer 25/30mm diep). De smeervloer zelf is ongv 30mm, aardmat zal wel direct op het beton liggen.

Het huis is gebouwd in 2008

Mijn vragen:

1. Is er een minimale diepte waarop electraleidingen in de badkamer onder de tegels moeten liggen.

2. Mogen electraleidingen over de aardmat worden gelegd.

3. Minimale diepte aardmat is 30mm, is dat vanaf de bovenkant tegels, smeervloer of betonplaat?

4. Welk artikel (pagina) van de NEN 1010 norm gaat hier over.

Alvast bedankt voor de moeite
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 nee
2 nee
3 waar komt die info weg?
4 geen zin om dat op te zoeken, deel 7 bijzondere ruimtes.
 

Wedge21

  • #3
Info vraag 3

"De norm schrijft voor dat je de aardmat op minimaal 3 cm diepte in de betonnen vloer moet leggen en met een blanke draad van 6 mm² op de CAP moet aansluiten. Dit is in het voorschrift opgenomen omdat het beton, net als metalen voorwerpen, stroom geleidt."

Mijn vraag dus, wat word hier bedoeld met de "betonnen vloer".

Overigens maak ik uit jouw antwoord op dat dit dus niet mag - dit betekend dat, als ik het gevonden krijg in de norm, de verkoper aansprakelijk kan stellen.

Ik zal de sectie van de NEN proberen door te lezen maar ben nog niet tegen gekomen dat ze niet over de aardmat mogen liggen - diepte van aardmat is niet duidelijk aangegeven of dit nou in de dekvloer of beton moet.

Weet iemand dit misschien? Mijn vloer is als volgt opgebouwd:

Kanaalplaat (8cm)
Beton overheen gestort (7-15cm)
Vervolgens de aardmat
Daarop alle (electra) leidingen)
Daarop cementen dekvloer (3cm)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Kanaalplaten van 8 cm bestaan niet, zeker niet icm met de druklaag dikte die je opgeeft
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik twijfel of die 3cm diepte werkelijk in de norm staat.

Reden is dat ook vlak onder de tegel de vereffening zijn werk zal doen NL. Vereffenen van de badkamervloer met de rest van de gelijktijdig aanraakbare delen.

Verhalen op de verkoper kan je vergeten denk ik.Hij had dan al op de hoogte moeten zijn dat het foutief was aangelegd.
 

Wedge21

  • #6
Opbouw vloer is een indicatie, de echte diktes weet ik niet.

Het is iig:

-Kanaalplaat
-Beton
-Aardmat
-Electraleidingen (en water)
-Cementdeklaag (3cm - waar de leidingen in liggen)
-Tegels

Zodra ik toegang heb tot de norm ga ik de 3cm nakijken, hij is echter niet gratis dus ik moet even kijken of de bibliotheek 'm heeft.

Het verhalen op de verkoper zal in dit geval makkelijker zijn: de verkoper heeft het huis namelijk ook gebouwd (in samenwerking met aannemer, maar ik heb gekocht van een stichting die het huis eerst heeft gebouwd, vervolgens verhuurd).

Overigens wil ik niet meteen moeilijk gaan doen, maar ik wil wel een veilige installatie die conform de regels is aangelegd.

Moet ik wel zeker zijn dat de leidingen echt niet over de aardmat mogen lopen - staat dit wél in NEN 1010 of NPR 5310 beschreven? Wat is de gedachte hier achter?

Groeten
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
De NEN1010 geeft helemaal niet zulke uitvoerige omschrijvingen. Het enige wat je terug gaat vinden, is "Er moet zijn voorzien in plaatselijke aanvullende vereffening volgens 415.2, waarbij de beschermingsleiding wordt verbonden met de metalen gestellen en bereikbare vreemde geleidende delen binnen een ruimte die een badkuip en/of douche bevat."

Dat is artikel 701.415.2 trouwens, mocht je het willen weten.

Hoe je deze vreemde geleidende delen dan moet vereffenen, staat er niet.

De NPR5310 geeft een aantal praktische handvaten, maar dit is geen norm... enkel een beproefde / bekende manier om aan de norm te voldoen. Dat sluit andere uitvoeringen dus niet uit. En zelfs in de NPR5310 staat niet hoe diep het aardnet moet liggen en of er wel of geen leidingen overheen mogen. ;)

De laatste NPR5310 (2017) is naar mijn idee trouwens ook behoorlijk afgezwakt met zijn aanbevelingen. Ze beschrijven bijvoorbeeld al een hoop situaties waarin er niet eens een aardnet gelegd hoeft te worden.
Om te beoordelen of een geleidende vloer een bereikbaar vreemd geleidend deel is, behoort specifiek naar de volgende punten te worden gekeken:
— Bevindt zich in die vloer een wapening?
— Loopt die wapening door naar andere ruimten in het gebouw?
— Is de geleidende vloer aanraakbaar?
Indien het antwoord op alle vragen ‘ja’ is, dan is die vloer een bereikbaar vreemd geleidend deel en moet hij worden vereffend. Een vloer die is afgewerkt met een niet-geleidende laag (bijvoorbeeld kunststof of hout) wordt niet betiteld als een bereikbaar vreemd geleidend deel. Daarbij is de aanwezigheid van een wapening in de vloer van geen belang. Een dergelijke vloer hoeft niet te worden vereffend. Geleidende delen die geen oorzaak kunnen zijn van potentiaalversleping zijn géén vreemde geleidende delen. Deze delen hoeven dus ook géén deel uit te maken van de vereffening.

Voor het vereffenen van de wapening in de vloer geldt als hoofdregel dat die wapening zelf moet worden vereffend. Is echter die wapening door de toegepaste vloerconstructie niet of niet zonder meer bereikbaar, dan kan als alternatief worden volstaan met het aanbrengen van een afzonderlijk aardnet bovenop de constructievloer.
Een aardnet of aardmat is een deugdelijk gevlochten of gelaste metalen mat, met:
a) een maaswijdte van ten hoogste 150 mm, en
b) een draadmiddellijn van ten minste 2 mm.
Een mat van kippengaas of dergelijke is niét geschikt voor deze toepassing.
Bij het uitvoeren van de vereffening zoals hiervoor is omschreven, is aan 701.415.2 van NEN 1010:2015 voldaan.
Heel goed dat je nadenkt over dit onderwerp, maar ik denk op basis van wat je beschrijft niet dat er iets mankeert aan hoe het nu aangelegd is...
 

Wedge21

  • #8
Hallo Xander,

Bedankt voor je bericht. Ik vermoed na alle reacties dat de diepte van de aardmat niet echt een issue is, zeker als dit niet letterlijk in de norm beschreven staat.

Met de plaatsing van de electraleidingen ben ik enigzins verbaasd dat hier niks duidelijks voor op papier staat.

Ergens vind ik het een beetje raar dat de badkamer word onderverdeeld in zones, maar dat deze zonering ophoudt zodra het tegeloppervlak bereikt word. Dat zou betekenen dat ik veilig mijn wasmachine kan neerzetten op een tegel waar direct een leiding onderligt.

Om dit te illustreren, een van de tegeltjes waar mijn wasmachine nu op staat is gescheurd en de voeg nagenoeg weg door het schudden danwel trillen van de wasmachine en ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele andere badkamer in nederland is met ergens een kapot tegeltje.

Ik geef meteen toe dat ik een leek ben op dit gebied en wellicht spoken zie die er niet zijn, maar veiligheid voor mij en mijn naasten is belangrijk voor me, zeker omdat ik, nogmaals, geen enkel verstand heb van electrische installaties, en ben opgegroeid met verhalen dat stroom levensgevaarlijk is (die waarschijnlijk niet kloppen) ;)

Ik ga proberen te achterhalen of er een norm is en anders laat ik t liggen zoals het nu is, kans is inderdaad dat ik me zorgen maak om niks. Blijft wel het feit dat ik het raar vind dat je electra boven de aardmat legt, lijkt me dat bij een leidingbreuk de aardmat helemaal geen functie meer heeft, als er stroom gaat lopen door een lekkage in de vloer dan loopt deze eerst door het natte beton naar boven, en niet door de aardmat, of zie ik dit verkeerd (en geleid droog beton ook goed).

Groeten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu