Electra doorlussen; hoe?

Mrtn

  • #1
Vanuit de centraal doos heb ik nieuwe draden getrokken. Hierop moeten twee wcd's aangesloten worden en een lichschakelaar. Een wcd en de lichtschakelaar zitten samen (onder elkaar) in aaneengesloten inbouwdozen en komen direct na de centraal doos. Na de wcd en lichtschakelaar moet nog een wcd komen. Hoe kan ik dit het beste aansluiten? (Met name hoe ik de eerste WCD en de lichtschakelaar doorlus...)

In schema:

Centraaldoos ->

Lichtschakelaar
WCD ->

WCD


Alvast bedankt voor de reactie(s)
 

Fiesiekus

  • #2
De beste spullen hebben van die drukkertjes waaronder de draden vastgeklemd worden. Vaak meerdere gatjes waar de draden in gestoken en geklemd worden. Vanaf die gaatjes doorlussen.
 

Mrtn

  • #3
Oke, duidelijk. Maar hoe lus ik dan precies door?

N/F/A vanuit centraal doos aansluiten op lichtschakelaar (vandaaruit Schakel/f naar lichtpunt). Vanuit lichtschalaar een korte lus naar WCD (hele korte want deze twee zitten 5 centimeter onder elkaar). Vanuit deze WCD doorlussen naar 2e WCD.

Valt op deze manier niet de stroom van de WCD's die na de lichtschakelaar zijn geplaats en doorgelust, zodra het licht wordt uitgezet?
 

Fiesiekus

  • #4
Best kans van :mrgreen: . I.h.a. ga je vanaf de CD eerst naar de WCD en dan lus je alleen de fase door naar de schakelaar etc. Vanaf de WCD lus je door naar tweede WCD.

Zitten die schakelaar en WCD niet aan elkaar vast?
 

Mrtn

  • #5
Ik weet niet of ze aan elkaar vastzitten; moet ze namelijk nog kopen... Heb wel twee aparte, maar aan elkaar gekoppelde inbouwdozen geplaats, dus ik heb rekening gehouden met lossen componenten.

U zegt alleen de fase naar de schakelaar door te lussen. Hoe vaak kan ik vanuit één WCD doorlussen? M.a.w. kan ik van de eerste WCD (aangesloten op de CD) direct doorlussen naar de 2e WCD (N/F/A) en naar de schakelaar?
 

Fiesiekus

  • #6
Ja, zo niet dan ga je met steeklasdoppen achter de componenten werken. Even aangenomen dat die dozen diep genoeg zijn.

Ik zou overigens van combi's: schakelaar-WCD gebruik maken; daar ging ik in eerste instantie van uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu