Electra aanleggen in woonwagen

Twan69

  • #1
Wie heeft er verstand van elektriciteit? Sinds gisteren heb ik een pipowagen (oude directiekeet van een bouwbedrijf) achterom staan. Er hangt een groepenkast met hoofdschakelaar en 3 groepen in. Ik wil vanuit het huis een grondkabel hier naartoe leggen. In huis leg ik een stukje buis aan in de kelder.

Nu 'hangt' er aan de buitenkant van de wagen een drie-aderige grijze kabel met 3 draden: bruin (fase), blauw (nul) en de aarddraad. Aan de ene kant zit een stekker, aan de andere kant komt deze uit in een doos. Hier wordt de fase gesplitst naar 1 bruine en 2 zwarte draden, die dan weer alle drie naar de hoofdschakelaar lopen.

Drie vragen:

1. Als ik alles laat zoals het is, kan ik dan vanaf de doos nieuwe draden leggen naar mijn meterkast, en daar deze draden op een aparte groep zetten? Dan zijn drie draden dus voldoende?

2. Wat voor een soort grondkabel moet ik gebruiken? Ik heb ergens gelezen dat ik een grondkabel met 4 of 5 (?) draden moet nemen. Je hebt toch alleen maar fase, nul en aarde nodig? Eigenlijk heeft deze vraag te maken met vraag 1, lijkt mij.

3. In huis wil ik de groep gebruiken waar ooit een boiler op heeft gezeten. De meterkast hangt in de kelder. Nu wil ik vanaf hier (in de kelder) opbouw aanbrengen tot het punt waar de grondkabel het huis binnenkomt. Kan dit dan met gewone installatiedraad?

In de wagen zit een elektrische boiler die ik op een groep wil zetten. Verder wil ik een elektrisch kacheltje op een groep zetten. Er blijft dan één groep over.

Alvast bedankt voor jullie tijd, info en hulp.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Da kabel is gerelateerd aan de maximale eindgroep in de groepen kast, en het maximaal te verwachten belasting en de lengte en wijze van aanleg.

Om een groepenkast met 16A eindgroepen te voeden heb je minimaal een 25A groep nodig in je hoofdkast.
Een kabel voor 25A is minimaal 4mm² maar word met de lengte ook dikker, dus het zou ook 6mm² of zelfs 10mm² kunnen zijn.
 

Twan69

  • #3
Ok, dank alvast voor de reactie.

Ik moet dus precies de afstand uitmeten van de meterkast van mijn huis tot de groepenkast in de woonwagen. En dan moet ik dus kijken wat voor een soort de groep was waar de boiler op heeft gezeten.

In de bijlage nog een foto van de groepenkast van de woonwagen.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu