Combischakelaar

Ruud k

  • #1
Ik heb een probleem dat mijn spots niet meer branden in de badkamer , ik hoorde laatst een knetterend geluid toen ik het lichtknopje van combischakelaar aandrukte. Ik heb nu de Combischakelaar vervangen door een nieuwe en via you tube gevolgd hoe ik dit moet doen. De zwarte schakeldraad gaat boven in de schakelaar en de fase draad bruin rechts en de blauwe nul draad links , aarde draad zit onder.
Gek genoeg doet het stopcontact gedeelte van de combischakelaar t wel , maar t licht niet ( lampen zijn goed ) .
De vraag is wat doe ik verkeerd ?

9E9AD265-8B22-4B99-81D7-5B50A87956FB.jpeg
 

Ruud k

  • #2
Daar komt nog bij dat in de badkamer een spiegelkastje zit met 2 lampen , welke is verbonden met de kabel die uit de muur komt en ook verbonden is via dit kastje met de ventilator, ofwel zodra ik t het licht aandoe gaan normaliter , de spots branden maar ook t licht van spiegelkastje en de ventilator. Ik hoop ook nog een stopcontact in de badkamer welke wel gewoon werkt als hier iets op aansluit .
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Qua schema lijkt het te kloppen wat je hebt gedaan. Probeer wel de aders minder ver te strippen zodat er minder bloot koper te zien is.

Het knetteren dat je hebt gehoord kan natuurlijk ook nog ergens anders vandaan komen zoals een las in de centraaldoos. Om daar achter te komen moet je op onderzoek uit.

Heb je een 2polige spanning meter? Dan vanaf de combischakelaar gaan meten waar je wel/niet spanning meer hebt.
 

Sander 1972

  • #4
U heeft de aarde draad ook niet op de juiste wijze zitten. Vraag me af of dit in een filmpje zo wordt uitgelegd.
Hoe heb je de zwarte schakel draad gemonteerd?
 

Ruud k

  • #5
Hi Sander en vonkentrekker dank voor jullie reactie .
Het is een Schneider conbi schakelaar maar wat ik niet snap is waarom doet t stopcontact gedeelte t wel en de schakelaar voor t licht het niet ?
 

Ruud k

  • #6
Overigens misschien een verklaring voor t knetteren is denk ik dat de oude combischakelaar een rood aan en uit lichtknopje had welke is doorgebrand zag ik bij t vervangen naar een nieuwe.
 

Sander 1972

  • #7
Kun je bij de bruine fase draad een duidelijke foto maken, lijkt of er iets ontbreekt
Is het onder die schroef wit?
 

Lampje45

  • #8
Als je bruin en zwart met een meetsnoertje even doorverbindt wordt het al snel duidelijk of het probleem in de schakelaar of elders zit, zoals Vonkentrekker ook al opperde.
 

Ruud k

  • #9
De zwarte schakeldraad heb ik rechtsboven gemonteerd en lijkt te kloppen (zoals wordt uitgelegd op de you tube video ).Maar ik heb 3 spots in de badkamer en klopt dit dat deze schakelt voor alle 3 ?
 

Sander 1972

  • #10
Is het onder de schroef van de bruine fase wit? Of loopt er een messing plaatje?

En om te kijken of je lampen het doen, kun je ook bruin en zwart samen in een las dopje doen. Dan weet je gelijk of je lampen werken
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Meten!
 

Ruud k

  • #12
Volgens mij is t gewoon wit onder de bruine fase draad . Zo heb ik m gekocht bij de gamma en deze is van t merk Schneider.Maar begrijp ik dat zwart en n bruin bij elkaar moeten ?
 

Sander 1972

  • #13
Als het daar wit is dus plastic, dan mis die zijn verbinding. Als ik naar het zelfde model kijk. Wat is het product / type nummer
 

ABCDE

  • #14
Ik zie een blauwe waarvan de isolatie beschadigd is, een bruine met een zwaar verwrongen eind, een zwarte die bijna (of helemaal) met isolatie onder de schroef zit en een groengele is is vastgetaped (???) aan een grijze (?)....
Dan rijst de vraag of dit uberhaupt wel aanwezig mag zijn in de badkamer. Grijs is van <1970 en met de afwezige aardlekbeveiliging en halfbakken vereffening van toen mag je dus geen stopcontact of zelfs lichtschakelaar in de badkamer hebben.

Die verbinding zit er wel, kun je gewoon zien zitten op de foto.

Heb gisteren ook nog twee van deze dingen gemonteerd. En ik blijf bij mijn standpunt dat die combi's klotedingen zijn. Je moet de bedrading ook exact vouwen anders beschadigd de hele santakraam bij het in de doos plaatsen.
 

Sander 1972

  • #15
Blauw en bruin om wisselen, is ook nog te proberen kan niet zien of daar die verbinding wel zit
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Die verbinding zit er wel en is te zien op de foto.

Ruud k schreef:
Daar komt nog bij dat in de badkamer een spiegelkastje zit met 2 lampen , welke is verbonden met de kabel die uit de muur komt en ook verbonden is via dit kastje met de ventilator, ofwel zodra ik t het licht aandoe gaan normaliter , de spots branden maar ook t licht van spiegelkastje en de ventilator.
En nu werkt helemaal niets? Of zijn alleen de spots het probleem?

Ruud k schreef:
Maar begrijp ik dat zwart en n bruin bij elkaar moeten ?
Dit zou je tijdelijk kunnen doen om uit te sluiten dat het probleem in de schakelaar zit.
 

Sander 1972

  • #17
1623580563008.png
 

Ruud k

  • #18
T werkt weer in de wanddoos is de + en de - draad verlengd en omgedraaid waardoor nu stroom staat op de blauwe draad.
 

ABCDE

  • #19
Ja, en die verlenging is natuurlijk niet netjes uitgevoerd. Getwist en getaped zeker? Zeker ook oude op nieuwe kleuren?
 

Ruud k

  • #20
Ja klopt maar wat ik niet snap is dat een gedeelte van t huis er nu geen stroom is en een ander gedeelte wel vwb diezelfde groep.
Hoe is dit te verklaren ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu