Combischakelaar plaatsen

Toyah

  • #1
Ik heb in mijn muur een lichtschakelaar en daaronder een stopcontact. Deze zijn niet met elkaar verbonden. Nu heb ik een schakelaar en stopcontact combi gekocht en wil deze dus aansluiten. Kan ik gewoon de draden van de schakelaar op het bovenste gedeelte aansluiten en de draden van het stopcontact op het onderste deel?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Wat je vaak ziet in een combi schakelaar is dat 1 contact van de schakelaar en 1 contact van de wandcontactdoos met elkaar doorverbonden zijn.
Op die contacten moet de fase (bruin) worden aangesloten.

Als jij twee bruine draden hebt kan je er 1 laten vervallen of je kan de doorverbinding verwijderen en dan beide bruine aansluiten op die contacten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Alleen als beide aansluitpunten van dezelfde groep afkomstig zijn.
 

Toyah

  • #4
Ik dacht ook dat ik iets moest doorverbinden want dat kan ik zien op een contact wat elders in huis zit maar op de tekening die bij de schakelaar zit die ik heb gekocht staat dat verbindingsdraadje niet. Kan het zijn dat dat bij nieuwe schakelaars niet meer nodig is?
Ik heb vanuit de lampaansluiting een zwarte en een bruine. Voor het stopcontact een bruine,blauwe en een aardedraad. Kan ik dan de zwarte van de lamp laten vervallen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als hij intern is doorverbonden kan je de bruine van de lamp laten vervallen. De zwarte moet op het schakelcontact van de schakelaar.
Maar controleer eerst even zoals Sxnder al zegt dat er niet sprake is van twee verschillende groepen.

Plaats anders even een foto van contacten de schakelaar wcd.
 

Toyah

  • #6
Bedankt voor het meedenken. Ondertussen is gebleken dat het om 1 bedrading ging alleen hadden ze het gesplitst over 2 dozen. Ik heb er nu gewoon weer 2 van gemaakt met 1 dubbel afdekraam.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu