Aansluiten combischakelaar in hotelschakeling

DrDeJe

  • #1
Hoi allen,

Ik wil een bestaande hotelschakeling (beneden en boven bij de trap een schakelaar welke de lamp op de overloop bedient) ombouwen naar:
Beneden de bestaande schakelaar en die van boven vervangen door een combi schakelaar.

Ik heb reeds van alles gelezen maar ik kom er helaas tóch niet uit. Misschien wil/kan iemand me hier voorzien van uitleg. (Ik ga het zo helder mogelijk proberen te beschrijven).

Ik heb boven dus de bestaande schakelaar van de muur gehaald. (Zie bijlage 001) Daar heb ik voor nu even lasklemmen op gezet zodat ik iéts gemakkelijker kan wisselen (tijdens het proberen) en ik heb een foto gemaakt met de bestaande schakelaar (Bijlage 002). Hier zitten dus 3 aansluitingen op. En alle draden zij zwart van kleur.
Vervolgens ben ik met mijn multimeter gaan meten met het licht "uit" en het licht "aan" --> Zie voor die beschrijving (Bijlage 003).

Als laatste heb ik dus een combischakelaar gekocht (Bijlage 004) Deze heeft 4 aansluitingen. 2 naast het WCD gedeelte en 2 naast de schakelaar.

Ik heb wat mogelijkheden geprobeerd maar krijg de boel niet werkend. Ik dacht, als er 2 draden moeten worden aangesloten naast het wcd gedeelte dan moet dat ten alle tijden stroom hebben. (Ik kan dat testen met een wcd tester). Maar vervolgens: Wat ik ook aansluit, ik krijg de lamp niet werkend.

Ik hoop dat dit uitgebreid genoeg is en dat er iemand is die me bij dit vraagstuk wil gaan helpen.

Als aanvulling: In die doos in de muur zie ik ook bruine en blauwe draden lopen. Deze zitten met ouderwetse lasdoppen aan elkaar. Tevens is er een aardedraad aanwezig. Maar goed, deze zitten allemaal niet aan de bestaande schakelaar. Er komt 1 zwarte draad van boven de doos in en 2 vanuit de onderkant.

Ik hoop dat iemand ma kan/wil helpen. Kan ik deze bestaande schakelaar uitbreiden naar een combischakelaar?

Vriendelijke groetjes,
DrDeJe

001 Muur situatie.jpg 002 Aansluiting origineel.jpg 003 Beschrijving situatie.jpg 004 Combischakelaar.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Denk niet dat u een wisselschakelaar gekocht heeft. Maak eens een foto van de achterkant.

Denk dat u deze schakelaar ook niet op een juiste manier in die doos krijgt.

U kunt dan beter een keurige dubbele opbouw plaatsen, als u geen inbouw doos er naast zet
 

ABCDE

  • #3
Het is 2021 en je gaat een nieuw stopcontact zonder randaarde installeren???

Die combinatiedingen zijn veelal niet geschikt voor wisselschakelingen omdat de schakelaar permanent gevoed wordt samen met de wcd.

Betwijfel ook of je wel de benodigde inbouwdiepte hebt. Hoe diep is die doos?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De schakelaar die je nu hebt geopend, is de rechter schakelaar in onderstaand schema:


Op deze schakelaar moeten dus inderdaad 3 zwarte draden worden aangesloten.

Op de WCD moet een bruine en blauwe draad worden aangesloten.

Nu het probleem: Dergelijke combinatieschakelaars hebben één pool van de schakelaar permanent verbonden met een pool van de contactdoos. Maar jij wilt op de ene bruin aansluiten en op de andere zwart. Dat gaat niet.

In plaats van de linker schakelaar in dit schema (bij jou beneden) kun je hem wel plaatsen.

Als je toch boven een contactdoos erbij wilt, kun je:
- Opbouwmateriaal plaatsen waarbij beide componenten geen contacten delen
- Een extra inbouwdoos in de muur boren
- De hele schakeling ombouwen, daarvoor zul je 1 of 2 extra draden naar de schakelaar beneden moeten trekken
- De schakelaar beneden buiten bedrijf stellen (dan kun je het licht alleen nog boven schakelen)
 

DrDeJe

  • #5
@Sander 1972 Dank je wel voor je reactie. Hierbij de achterzijde van de schakelaar. Het is NIET de bedoeling dat er op deze inbouwdoos een nieuwe schakelaar komt. Daarvoor wordt een geheel nieuwe doos ingebouwd in een nieuwe muur. (Dus dat heeft hier gelukkig niets mee te maken).

@ABCDE Dank u wel voor uw mening.
Uw bericht dat die "combinatiedingen" niet geschikt zouden zijn kan ik helaas niet onderschrijven. Zowel in ons huis (tussen de 1e en 2e verdieping) is er een aanwezig (alleen opbouw) maar ook in de woning van mijn ouders (ca. 20 jaar oud) is deze aanwezig (begane vloer en de 1e verdieping).

De reden dat ik hier NIET voor randaarde kies, is puur het feit dat dat er nu ook niet is. En ik kan/wil dat prima aanleggen. Maar die is verder niet lastig.
Ik vraag juist hulp omdat ik de schakelaar niet aangesloten én werkend krijg.

Misschien kunnen jullie me adviseren met een linkje van een combi schakelaar welke volgens jullie dan wél geschikt zou zijn? Het zou me heel erg helpen.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Maar ik ben opzoek naar hulp en een oplossing (omdat ik er zelf helaas onvoldoende van weet). En dat iemand iets op een andere manier zou doen dat kan natuurlijk. Maar goed, ieder maakt keuze. En ik heb voor nu deze gemaakt. Als het allemaal niet kan zet ik een nieuwe wisselschakelaar terug (en dan helaas geen uitbreiding met een stopcontact). Maar wil het niet zomaar opgeven. haha

Groetjes Dr DeJe

005 Achterzijde combi schakelaar.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
DrDeJe schreef:
Het is NIET de bedoeling dat er op deze inbouwdoos een nieuwe schakelaar komt. Daarvoor wordt een geheel nieuwe doos ingebouwd in een nieuwe muur. (Dus dat heeft hier gelukkig niets mee te maken).
Nu volg ik het even niet. Je wilt dus alleen een contactdoos monteren? Waarom koop je dan een schakelaar/contactdoos combinatie? Die schakelaar hoeft straks niets te doen?
 

Sander 1972

  • #7
je hebt van die blauwe of grijze inbouwdozen doe er 2 recht naast/boven elkaar en doe er een wisselschakelaar en een stopcontact in. Kan wel een merk laten zien zou er zelf een mooi j ng setje uitzoeken
 

ABCDE

  • #8
Mijn bericht behoeft uw onderschrift ook helemaal niet. Het is gewoon een feitelijke mededeling.

1 pool van de schakelaar zit bij dit type gewoon vast aan de fase en derhalve kun je deze nooit inzetten aan beide kanten van een wisselschakeling.

Je zult er eentje nodig hebben die 5 losstaande contacten heeft. Of in geval van randaarde exemplaar dus 6. In beide gevallen betwijfel ik of dat in die doos gaat passen..

Ooh, maar waarom dan toch dat gedoe met die combi?

Quotes verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DrDeJe

  • #9
OK. Nog iets meer situatie beschrijving. Ik heb de deur van onze badkamer een meter terug gezet de overloop in. Hierdoor valt de oude schakelaar nu opeens in de nieuwe ruimte van de badkamer. Het idee is dus om nieuwe draden te trekken vanaf de nieuwe muur (naast de verplaatste deur) naar de inbouwdoos welke op bijlage 001 staat. Zodat het iig zo netjes mogelijk zit. Vandaar dat de bestaande inbouwdoos straks niet mee wordt gebruikt om een schakelaar op te zetten maar meer als door lus doos. nestjes met een deksel erop.

Ik geloof dat het beste wat jullie me nu dus aanraden is: In de nieuwe muur 2 dozen boren. 1 gebruiken met een wissel schakelaar. En 1 gebruiken om een wcd in te bouwen. (En dan heel dom mijn vraag: Die sluit ik dan aan op de fase, de nul en de aarde draad welke nu aanwezig zijn in de bestaande inbouwdoos?

Mocht dit een juiste aanname van mij zijn dan ga ik opzoek naar spullen.

Moet ik voor een nieuwe, inbouw wisselschakelaar nog ergens rekening mee houden? (Op de bestaande schakelaar staan geen tekens oid). Is er een manier zodat ik weet op welke aansluiting ik welke zwarte draad moet aansluiten?

Groetjes DrDeJe
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Yes, 2 aparte componenten in 2 aparte dozen gaat werken. Als je toch nieuwe dozen boort een no-brainer dus.

WCD inderdaad aansluiten op bruin, blauw en geel/groen.

De zwarte draad die nu aan de bovenkant van de schakelaar zit moet op het gemarkeerde contact van de nieuwe schakelaar. Daar staat afhankelijk van het merk een P of een L bij, of het contact is met een kleur gemarkeerd.
 

ABCDE

  • #11
DrDeJe schreef:
Ik geloof dat het beste wat jullie me nu dus aanraden is: In de nieuwe muur 2 dozen boren.
Ja altijd 1 component per doos, dan vermijd je alle ellende met die combinatie dingen en houdt je opties open qua dimmers, oriëntatielampjes etc.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu