Badkamerlamp & tegels

Fuut

  • #1
Ik wil een lamp ophangen boven de spiegel in de badkamer, het makkelijkste leek me dat te doen door de schroefgaten van deze lasdoos te gebruiken. Die zitten echter dichter bij elkaar dan bij de lampen die ik tot nog toe bekeken heb. In de tegels boren mag niet (huurwoning). Heeft iemand creatieve& veilige tips? Ik dacht aan eventueel in de voegen boren, maar het liefst bedek ik met de lamp deze lasdoos ook direct. Ik kan behalve een simpel afdekplaatje ook geen manieren bedenken om de lamp bijvoorbeeld boven de lasdoos te hangen..
85A7C09F-44A1-49E7-BE19-B2425D31DEC5.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een net plaatje bevestigen in de gaten van die doos in de muur en aan het plaatje de lamp.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad, dat zou ik ook doen. Je maakt dan dus een soort verloop plaatje. Wel eerst nog even een kunststof deksel op de lasdoos plaatsen.
 

Fuut

  • #4
Bedoel je zo’n metalen plaatje? (Als ik op netplaatje zoek krijg ik paddenstoelen ;)) Dat dacht ik ook, maar ik kom er niet uit waar die schroef dan in schroeft. Als ik twee schroefjes naar de doos doe en twee verder uit elkaar naar de lamp, dan komen die tegen de tegels aan..?

ik had kunstof afdekplaatjes gehaald voor alle lasdozen, maar die passen niet op deze. De tegels zijn niet ver genoeg open gemaakt..
Moet er altijd een kunstof deksel tussen doos en lamp?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja lasdozen moeten altijd afgesloten zijn met een deksel. Maar ik kan op jouw foto niet goed zien of er ook lassen in die doos zitten of enkel de draden naar de lamp.

Wat we bedoelen is dus een metalen strip. Daarop teken je de schroefgaten van de lasdoos af en ook de schroefgaten van de montageplaat van de lamp. Dan boor je dus 4 gaten in die strip. Dan steek je eerst twee boutjes door de buitenste gaten (gaten van de lamp dus) en draai je een moer op zo dat ze op hun plek blijven.

Dan schroef je de strip vast op de lasdoos via de 2 binnenste gaten. Dit doe je dusdanig dat de zojuist geplaatste bouten naar voren steken.

Als laatste dan de montageplaat van de lamp over de boutjes schuiven, nog een moer erop en je bent klaar.

De strip kun je zo lang of kort maken als nodig zodat je deze uiteindelijk niet meer ziet.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd. Het idee is vrij simpel eigenlijk.
 

M Jacobs

  • #6
Heb even lopen zoeken, maar vroeger toen ik nog elektricien was gebruikten we altijd een haakdeksel voor afmontage wandverlichting.

Link verwijderd, is niet nodig voor advies, mod.

PS a;s het een huurwoning is moet die doos dan niet degelijk met bovenstaande montageplaat afgemonteerd zijn als je van de" landlord"niet mag boren bij je wandaansluiting?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Fuut

  • #7
Bedankt, ik ga dat idee uitvoeren.

Ik heb dus van die haakdeksels gekocht, er waren meerdere punten waar ze misten. Ik heb geen zin om overal de verhuurder voor te berichten. Maar de tegel zit dus deels over het doosje, waardoor het niet past. Ik heb nog nooit iets met tegels gedaan en ben bang dat ik het beschadig als ik dit zelf verander.

In dit punt zitten alleen drie draden (aarde/blauw/zwart). Mogen van die afdekplaatjes/blinddeksels wel gebruikt worden ook ipv van zo’n afdekplaatje met schroeven?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Lekker van de tegels afblijven en de lamp monteren zoals ik beschreef.

Wat bedoel je met al je verschillende deksels?
 

Fuut

  • #9
A29E3C70-29DB-478D-8D77-2A5333F1ECBC.jpeg
3294862C-49EA-4BA2-B7D2-323B53E4C532.jpeg

de linker bedoel ik een blind afdekplaatje mee. Deze zit op twee andere plekken in de badkamer. De tweede heb ik op centraaldozen in plafonds geschroefd waar ze misten. Ik dacht dat deze daarbij ‘verplicht ‘ was.

het enige probleem is nog steeds dat zonder deksel er een gat in de muur blijft zitten. Alle lampen die we mooi vinden bij de spiegel zijn langwerpig en niet hoog genoeg om het gat helemaal te dichten met de lamp. Ik weet niet of dat onveilig is vanwege vocht/ damp? Het is volgens mij zone 3.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu