Badkamerlampje blijft branden

Suus

  • #1
Hallo allemaal, vandaag eerste keer op dit forum. Heb met behulp van de zoekfunctie nog geprobeerd een oplossing voor mijn probleem te vinden, maar het is mij niet gelukt.

Drie jaar geleden, heb ik mijn badkamer laten verbouwen. Toen bleek bij de sloopwerkzaamheden, dat er nog een electrisch punt verstopt bleek achter de toenmalige wandbekleding. Leuk, dacht ik, dat kan ik gebruiken om een lampje boven de spiegel te hangen. Dus, leuke lamp gekocht die voldoet aan de strengste normen, want de douche is binnen een meter van die plek.

De lamp deed het, geweldig dus. Ik doe de lichtschakelaar van de badkamer uit. De gewone verlichting (plafond) gaat dus natuurlijk wel uit, maar de lamp boven de spiegel blijft branden.....

Ik heb het lampje er uit geschroefd en deze situatie is nu al weer zo'n drie jaar. Heb wel eens gevraagd in een bouwmarkt wat ik hier aan kan doen, maar als antwoord komt er dat ik maar een nieuwe lamp moet gaan kopen, met een aan-uit schakelaar op de lamp.

Buiten het feit dat het zonde is van de huidige lamp, heb ik in de bouwmarkten ook niet gezien dat er zo'n lamp bestaat, die lijkt op mijn huidige, met schakelaar.
Komt dat door de strenge veiligheidseisen?

Of kan ik iets anders doen, bijvoorbeeld dat de wandschakelaar moet worden omgebouwd, met twee knoppen?

Alvast bedankt voor eventuele reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het aansluitpunt zal inderdaad bedoeld zijn geweest voor een lamp met ingebouwde schakelaar, óf voor een straalkachel met ingebouwde trekschakelaar. En heeft dus alleen een fase (bruin) en nul (blauw) en aarde (geel/groen), maar geen schakeldraad (zwart).

De wandschakelaar ombouwen naar een schakelaar met twee knoppen kan inderdaad, maar dan zal er ook een extra (zwarte) draad getrokken moeten worden vanaf de schakelaar naar het betreffende punt.

Vermoedelijk loopt de route via de centraaldoos, bovenin de badkamer, maar het kan ook geheel anders lopen, afhankelijk van hoe het de aangelegd is.

Indien je er geen verstand van hebt hoe je dit zou moeten aanpakken, is het misschien verstandig er iemand bij te vragen, die dit soort dingen al vaker heeft gedaan.
Want je werkt met 230 V en dat in een natte ruimte, dus een en ander moet wel goed aangesloten worden.

Kijk in elk geval eens bij Elektra aanleggen hoe doe ik het? voor basiskennis op elektra aanleg gebied!
 

Suus

  • #3
Bedankt Klusidee Kees voor uw antwoord. Ik ben vol goede moed gaan lezen op de pagina's die u heeft gegeven en weet nu veel van de kleuren kabels en hoe je die kabels moet doortrekken. Waar die contactdoos zit, dat weet ik niet, maar daar ga ik achteraan. Het enige wat mij wel zorgen baart is dat de contactdoos wel eens achter een van de betegelde muren kan zitten of in het plafond, wat dus wat sloopwerk vergt, daar zie ik tegenop.

Mijn volgende vraag is dus, kan er op dat lampje aan de wand misschien een aparte schakelaar maken (denk ik echter van niet, gezien de veiligheidsnorm). Misschien toch maar beter toch maar weer op zoek te gaan naar een soortgelijke lamp waar wel al een schakelaar op zit, maar zijn die echt wel te verkrijgen voor dat soort lampen met die veiligheidsnorm?
 

Fiesiekus

  • #4
Suus schreef:
Waar die contactdoos zit, dat weet ik niet, maar daar ga ik achteraan. Het enige wat mij wel zorgen baart is dat de contactdoos wel eens achter een van de betegelde muren kan zitten of in het plafond, wat dus wat sloopwerk vergt, daar zie ik tegenop.
Het is een centraaldoos. Het kan zijn dat die centraaldoos gelijk het aansluitpunt van de plafondverlichting is. Even daar kijken en doos openschroeven, kleuren kijken en u weet meer.

Misschien kunt u met een trekschakelaar die bestaande lamp bedienen? Hoe hoog zit de lamp/aansluitpunt?
 

Jacovrie

  • #5
Het kan zijn dat het hier gaat om een vroegere aansluiting van een zogenaamd scheerwandcontactdoos, zoals deze vaak in badkamers werd geïnstalleerd. Deze wordt niet geschakeld en werd rechtstreeks op de centraaldoos aangesloten.
 

Suus

  • #6
Bedankt allen voor de antwoorden. Het is in ieder geval niet een scheercontactdoos, want die zat er al en ook als zodanig aangeduid.

Het is wel duidelijk, dat degene die toen de lamp had geïnstalleerd, nadat de wandbekleding was verwijderd en daar nog een contact zat, niets heeft begrepen van een zwarte draad.

Ondertussen ben ik er achter gekomen, dat die centrale doos, achter een andere wand zit, achter de huidige betegeling. Ik heb geen zin om dat te laten slopen enz. Dus er zit niets anders op om toch te gaan kijken of bij een andere winkel dan de grote bouwmarkten, toch nog zo'n soort lamp is die geschikt is voor die zone en die wel een ingebouwde schakelaar heeft.

Zo'n lamp heb ik nog niet gevonden, wel zonde van de huidige, maar het is niet anders.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien is er nog een alternatief:

Er bestaan van de diverse afstandsbediende schakelaarsystemen ook inbouwmodules ("inbouw aan/uit-ontvanger"), die je in/achter een armatuur kunt plaatsen (mits voldoende ruimte). Als je geen ruimte in/onder de lamp hebt, maak je achter de lamp een inbouwdoos, dan past het in elk geval.

Op je wand komt dan een "draadloze wandschakelaar", of je bedient het met een losse afstandsbediening.

Kijk eens bij de elektra-afdeling van bouwmarkten en/of informeer eens bij een gespecialiseerde elektrozaak voor dit soort componenten.
 

Suus

  • #8
Klusidee Kees, dat is een oplossing die ik nog niet wist! Helaas heb ik komende week niet zoveel tijd, maar ik zal nog berichten op dit forum, of dit mogelijk is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu