Condenswater in badkamerlamp?

Wendela

  • #1
Ik ben in Tsjechië in ons huis aan het klussen. Terwijl ik gister bezig was de boiler opnieuw te vullen hoorde ik in de badkamer een enorme knal.

Inmiddels duidelijk dat de plafondlamp vol water stond. Ik ging uit van een verband met het opvullen van de boiler maar kan nergens in de buurt een waterleiding vinden.

Kan het zijn dat de lamp zich in de loop der tijd heeft gevuld met condenswater en het dus puur toeval was dat deze klapte terwijl ik de boiler aan het vullen was?

Foto van de lamp. Normaal zit er een glazen schaal onder, (LED) peertje is uit elkaar geklapt en glazen schaal stond vol water

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Er kan in een badkamer zich wel wat condens in een lamp geven, zeker als er niet goed wordt geventileerd.

Het lijkt me echter sterk dat de lamp vol water komt te staan puur door condens. Ik denk toch echt dat er van bovenaf op enige manier water in is gelopen.
 

Wendela

  • #3
Ik kan inmiddels eigenlijk tot geen andere conclusie komen.
Kleine toelichting:

De badkamer is maar net 2 m hoog en de lamp zit recht voor een douche waar ik vorig jaar een douchedeur in plaatste met maar 1 cm ruimte bij het plafond.

Bovendien is het hier in huis vreselijk koud, ik ben hier nu 7 weken, weliswaar alleen en douche niet enorm veel maar als ik dat doe dus wel heel heet èn dan verwarm ik de badkamer royaal voor.

De lamp is van metaal dus condens ontstaat in een koude ruimte zeer makkelijk tegen de lamp. Roest op de lamp kan ook niet in korte tijd ontstaan zijn

Het is een vakantiehuis dat verhuurd wordt, goed mogelijk dat water zich over het afgelopen jaar (sinds plaatsen van de douchedeur) heeft verzameld en door de lage temperatuur in de badkamer ook niet verdampt

Boven de badkamer is een hooizolder. Ik heb daar de vloer nu open gezaagd waar de stroomdraad van de lamp naar beneden gaat, geen leiding in de buurt te zien.

Kan eigenlijk niets anders verzinnen maar had niet verwacht dat condens zo'n rol zou kunnen spelen!
 

Kluskoppel

  • #4
Dit type lamp lijkt mij sowieso niet geschikt voor in een badkamer. Dit is eerder een plafondlamp voor in een woonkamer/slaapkamer. Ik heb een badkamerlamp wat zo'n bol is (van het geel/blauwe Zweedse warenhuis), die schroef je op een voet en in die voet zit dan een rubber om alles af te dichten.

Gezien de lamp ook aardig roestig is kan wat extra ventilatie in de badkamer aanbrengen geen kwaad.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik vermoed dat het water er via het gat in het plafond ingelopen is, als gevolg van een bovenliggende lekkage in dak of leiding. Condensatie lijkt me onwaarschijnlijk.
 

Wendela

  • #6
Inmiddels is dat uitgesloten. Het is hier al weken kurkdroog en er lopen geen leidingen in de buurt. Boven de badkamer is een oude hooizolder, daar heb ik vandaag de vloer geopend op de plaats waar de lamp zit. Ik kan er goed onder kijken en nergens loopt iets anders dan elektra
 

Wendela

  • #7
Kluskoppel,

Je hebt helemaal gelijk maar in Tsjechië hangen ze huizen vol met dit type lamp. Meestal tegen de wand (zelfs onder de douche ...) maar in de badkamer dus ook 1 tegen het plafond.

Ik haal die dingen langzaamaan weg als ik ergens bezig ga.

Is alleen niet mijn vraag, mijn vraag is of condens zich er kan ophopen.
Lijkt er inmiddels wel op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Condens in het glas van de lamp kan alleen ontstaan als de ruimte onder het glas van de lamp kouder is dan van de lucht boven de lamp/plafond.
Als de ruimte boven het gat van de lamp bijvoorbeeld overdag sneller warmer is dan die van eronder is dat geheel volgens de natuur.
Ben wel nieuwsgierig hoe lang het duurt voordat het glas zover is gevuld.
 

Wendela

  • #9
Dat is ongetwijfeld het geval ...
Warme damp van de douche gaat via het plafond naar de lamp. In de hoek er achter sinds kort ook vocht/schimmel maar ik dacht dat dat zou komen door lekkage van buitenaf. Nu is de stal die aan de buitenkant tegen de badkamer stond weg èn is het mooi weer maar werd de hoek achter de lamp toch nat.

Tijdsduur is ongeveer een jaar/ca 30 bewoonde weken. Ik klus hier in maart en plaatste er vorig jaar de deur in de douche. Ik verhuur het huis ca 25 weken per jaar + we waren hier in december 2 weken met 10 personen (8 gebruikten de badkamer beneden) + ik ben hier nu 7 weken (maar douche niet dagelijks)

De badkamer blijft altijd een koude plek in het (oude) huis dus water dat eenmaal in de lamp ligt zal niet snel verdwijnen.

Hoe dan ook, ik heb de waterdruk nu weer op de boiler gezet en het lekt echt nergens dus moet wel condens geweest zijn.

Misschien heeft iemand hier ooit iets aan dit te weten?
 

Wendela

  • #10
Onderwerp kan afgesloten worden

Oorzaak van water in de lamp moet condenswater geweest zijn dat zich daar in de loop der tijd heeft verzameld.

Al ruim een week prachtig weer, geen leidingen in de buurt, roestvorming in de lamp, en situatie (zie hier onder) maken dat condens de enige reden kan zijn van vol lopen van de lamp en kortsluiting

Situatie:
- Vakantiewoning die ca 30 weken per jaar gebruikt wordt, doorgaans 2 a 4 personen en daarmee wordt deze badkamer meestal door max 2 personen gebruikt
- Een jaar geleden heb ik douchegordijn vervangen door een glazen deur, paste nèt, ca 1 cm ruimte aan de bovenzijde
- Badkamer is koud en onverwarmd. Als het erg koud is gebruiken we wel een petroleum- of gaskachel om de badkamer voor te verwarmen
- badkamer is maar nèt iets hoger dan 2 meter, lamp hing recht voor de douche, vol in de stroom van warme vochtige lucht
- lamp de er hing heeft tegen het plafond een basis van metaal, vochtige warme lucht vanuit de douche condenseert er dus makkelijk en komt in de glazen schaal terecht die normaal aan de onderzijde van de lamp bevestigd zit
- Inmiddels heb ik alle leidingen weer onder druk, electra even afgeblind en geen probleem of vocht.

Zie foto voor een beeld



Dank voor het meedenken en wellicht heeft ooit iemand iets aan mijn ervaring!
 

Kluskoppel

  • #11
Een gas- of petroleumkachel zorgt ook voor extra vochtigheid in de ruimte... En vergeet niet om goed te ventileren dan i.v.m. gevaar op koolmonoxide.
 

Wendela

  • #12
Vocht van kachels die voorverwarmen is te verwaarlozen bij wat er vrij komt aan vocht bij het douchen en helaas geen andere optie. Wellicht ooit een sterkere ventilator inbouwen.

Goed dat je er aandacht voor vraagt, hoewel de apparaten goed beveiligd zijn heb ik er een CO melder hangen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu